[#1] WinUae przed startem windows 10
Mam laptopa takiego 10 letniego który leży w szafie i się kurzy. Wymyslilem sobie że zrobie z niego po prostu emulator amigi. Na laptopie jest obecnie windows 10.
Jak zrobić aby konkretna konfiguracja winuae odpalała się zamiast windowsa?
Kiedys na win98 dalo sie konkretna gre program tak ustawić że już w DOS od razu puszczała sie konkretna gra.
Chcialbym uruchamiajac laptopa zobaczyc od razu workbencha.
Jest to obecnie możliwe?
Jest to dla mnie o tyle wygodne że do laptopa podepne kazdy kontroller mysz a laptop ma wyjscie hdmi wiec ekran puszcze na telewizorze. Zajmuje mi to dzieki temu dużo mniej miejsca i zużywa mało energii.

Było by to coś jak raspberyy pi z pimiga tylko na moim systemie ew w systemie mysle puscici tinylauncher od razu albo megaags zamiast workbencha.
Rozważałem zakup thea500mini ale wymyslilem sobievtakie rozwiazanie.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 07:52:59 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 07:56:25 przez Biegu86
[#2] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #1

O takie cos Ci chodzi?
1
[#3] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #2

Tak dokładnie. Choć jak widzę on chyba loguję się najpierw na konto użytkownika windows tak? Po czym ładuje winuae? Da się aby już w dos (przed windowsem) uruchomił?
Choć w sumie różnicy wiekszej nie bedzie. Kilka sekund.
Ok jak to zrobić? :)
[#4] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #3

Windows czesciowo sie laduje. Bez Shella. Zamiast tego jest WinUAE. Bez podstaw Windy WinUAE ani np Firefox nie zadziala. Jak wyjde z "Amigi mam czarny obraz nic wiecej. Tylko Task Manager ratuje.
Najpierw zrob sobie tak by Twoje ustawienia ruszaly ze startem Winuae. Pozniej jak chcesz zmien sobie logo na amigowe. Pozniej bedzie zmiana rejestru systemowego Windy. Narazie zrob tak by miec to co chcesz miec po wlaczeniu laptopa.
[#5] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #4

Mozesz tez sprobowac Amilatora
https://www.ppa.pl/forum/winuae-uae-i-amithlon/35991/amilator-alias-boot-2-fs-uae
1
[#6] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #4

Ok tylko jak to wszystko ustawic ? :konfiga ivsystem mam pistawiony. Co dalej

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 10:23:29 przez Biegu86
[#7] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #6

Swoja konfiguracje Amigi np. Amiga1200 przemianuj na default. default z malej litery.

EDIT: Upewnij sie czy Amiga wlacza sie od razu po wlaczeniu WinUAE. Odznacz "Show GUI on startup" w Miscellaneous.

Napisz czy interesuje cie uzywanie przegladarki Windowej lub innych programow. Jesli tak bedzie potrzebne Rabbit Hole z pakietu AmiKit bo sam nie wiem jak to zrobic, no i winlaunch do katalogu c Amigi.
Pozniej bardzo ostroznie.
1.Uruchom Registry Editor.(Jako Administrator)
2.Sciezka dostepu:Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
3.Po prawej stronie znajdziesz Shell. Bardiej na prawo explorer.exe Nie modyfikuj tylko zmien z Shell na Shell-explorer
- Na tym polu prawy przycisk myszy i New String Value. Utworz nowy wpis Shell. Zmodyfikuj nowy Shell gdzie zamiast explorer.exe wpisujesz sciezke dostepu pliku wykonywanego WinUAE. Np. C:\WinUAE\winuae.exe
Po zapisie restart pieca i gotowe.
Jest to tylko podstawa. Nie wiem jak ma sie zachowywac Amiga. Ja np mam Rabbit hole i transparentnie uzywam Firefoxa z Amigowym tematem jako przegladarki. Katalog Windosowy Downloads na Workbenchu jak widziales.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 10:48:17 przez Elvis
[#8] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #7

Dzieki bardzo. Wroce do domu z pracy to zrobie najpierw podstawy, a jak to mi nie wystarczy to wezmę sie za reszte.
Mysle zebyvtylko tiny launcher sie wlaczal lub megaags. Wtedy te internety do niczego mi nie beda potrzebne.
[#9] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #1

Da się bez problemu, ale...
Robiłem tak z HyperSpinem i pierwsze co bym zrobił to przeinstalował Windows.
Dziesięcioletni laptop i Windows 10 - nie muli to tego lapka?
Ja bym zainstalował jaki 'light mod' XP lub 7 (Windows XP - JG lub 51Lite, Windows 7 - JG7).
Do zamiany 'powłoki' Windows na WinUAE służą programy typu 'sheller' np. InstantSheller. Tu jest tutorial dla GameEx'a, ale zamiast niego można podstawić WinUAE.
Na YT jest kilka tutoriali odnośnie InstantSheller'a.

Ponki opisywał w którymś K&A Plus swój sposób i ten filmik powyżej jest chyba wynikiem tego tutka.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 11:20:28 przez AmiClassic
[#10] Re: WinUae przed startem windows 10

@AmiClassic, post #9

Nowe WinUAE nie wspiera juz Windows XP choc na pewno byloby szybciej
[#11] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #10

Tak, ale Biegu86 chce sobie zrobić 'Amigę do gier', więc nie widzę potrzeby używania najnowszego WinUAE. Ja mam w HyperSpinie wersję 2.8.1 i nie spotkałem jak dotąd gry, z którą miałbym problemy.
W przypadku tego laptopa, najlepiej byłoby zainstalować wersję WinUAE z 2012 roku czyli coś w okolicach v2.5.0, ale ja osobiście poleciłbym v2.8.1 - uważam ją za bardzo kompatybilną z grami i bardzo szybką na takich starych laptopach.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 12:51:48 przez AmiClassic
[#12] Re: WinUae przed startem windows 10

@AmiClassic, post #11

System na nim jest przeinstalowany całkiem nie dawno, był oryginalny windows 7, dodany jest RAM do laptopa i dysk SSD. Niestety przy próbie instalacji windows 7 zaczęły się schody ze sterownikami przez brak wsparcia, więc musiałem zainstalować windows 10, obecnie jedyna alternatywa. Nie wiem czy udało by mi się znaleźć sterowniki do niego na windows XP. Nie nie muli na windows 10 pracuję dobrze. Nawet World of Tanks testowałem i działa. Wydaję mi się że na emulację WinUae da radę bez problemu.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 13:13:04 przez Biegu86
[#13] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #1

W KA plus była seria artykułów jak to zrobić: WinUAE w praktyce (winxp) i WinUAE w praktyce nowy żywiciel (win7)
[#14] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #12

...był oryginalny windows 7...
Niestety przy próbie instalacji windows 7 zaczęły się schody ze sterownikami przez brak wsparcia
Jeśli oryginalnie był W7 to nie rozumiem jakie problemy mogą być ze sterownikami

Jeśli jednak twierdzisz, że lapek daje radę i emulacja WinUAE działa szybko to nie ma tematu ok, racja
1
[#15] Re: WinUae przed startem windows 10

@AmiClassic, post #14

Problemy były tego typu, że płytę zgubiłem, a pobrać z neta niestety był problem. Nawet gdy udało się je znaleźć zaczęły się takie schody, że komputer wariował. Więc zainstalowałem 10tkę i problem zniknął, wszystkie sterowniki były ogólnie dostępne i kompatybilne.
Tak WinUae daję radę bez problemu.

Wracając do wpisów powyżsych, żadne jakieś amilatory na linuxach w grę nie wchodzą, za bardzo męczyłem się z maliną z mizernym skutkiem, żebym miał jakiegoś linuxa wsadzam do laptopa - nie jestem masochistą :)

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 13:41:29 przez Biegu86
[#16] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #15

z mizernym skutkiem

Windows nawet z podmienionym shellem zawsze będzie Windowsem żrącym cykle procesora i rozpychającym się na dysku. Im słabszy jest sprzęt to tym bardziej środowisko LXDE wygrywa wydajnościowo z wszystkimi Windowsami nowszymi od XP.
[#17] Re: WinUae przed startem windows 10

@niebuszewo, post #16

Pod warunkiem, że potrafisz ogarniać ten nieintuicyjny system. Dla mnie to jest totalna czarna magia i nie mam czasu na zagłębianie się w to, dla jednego projektu.
Dysk 120gb ssd, 8 gb ram, procesor nie pamiętam jaki tam jest jakiś i5 2,4ghz więc nie sądze, żeby takie zasoby nie dały rady winuae.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2022 16:49:20 przez Biegu86
1
[#18] Re: WinUae przed startem windows 10

@niebuszewo, post #16

“ Windowsem żrącym cykle procesora i rozpychającym się na dysku. ”
Co za okropny ten windows, brr
[#19] Re: WinUae przed startem windows 10

@Aniol, post #18

Ja tam bym się nie bawił w kastrowanie windy, tylko odpalił livecd z Amiga Forever i zainstalował cały system tam.
Kiedyś tak miałem na laptopie i super się sprawdzało.
[#20] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #1

Na tym laptopie to masz 50Hz?
Inaczej to do grania bez podłączenia tego do TV (albo monitora który nie ma 50Hz) to będzie trochę słabo.

Jak coś to polecam ten programik: https://www.monitortests.com/forum/Thread-Custom-Resolution-Utility-CRU
Jeśli chodzi o matrycę laptopa to sukces nie jest gwarantowany ale zawsze warto dodać tryb 50Hz. Jak nie wykryje dodanej rozdzielczości to kliknij przycisk Edit... na górze okienka i zmień limity panelu np. na 49Hz

No i ustaw to w WinUAE tak aby scrole były płynne. Z gier to Superfrog jest dobry do testów.
1
[#21] Re: WinUae przed startem windows 10

@XoR, post #20

Nie sadzilem ze takie cudo bedzie trzeba stosowac. Sadzilem ze skoro kiedys na tym laptopie gralem przez winuae i nie widzialem zadnych dziwnych rzeczy. To i sądziłem że podłączając przez hdmi do tv bedzie tak samo. Sprobuje najpierw bez tego typu dodatków.
[#22] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #21

Jeżeli interesują cie gry z Amigi i chcesz dobry launcher, to ja używam system Batocera. Możesz mieć na nim, na przykład, tylko Amigę. Podmienić video startowe na coś Amigowego. Świetny system. Ze starego Tiny pc zrobiłem arcade station, w tym wszystkie gry z Amigi (i Atari65XE + C64). Odpala się w parę sekund z intro video a potem jest menu wyboru systemu i gry.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 11:03:00 przez RetroSpawn
2
[#23] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #21

Niektórym nie przeszkadza rwany scroll, albo grają w statyczne gry, wiec problem nie jest zauważany.
[#24] Re: WinUae przed startem windows 10

@Aniol, post #23

To ja chyba naleze donosób ktore takich rzeczy nie widzą :) jak bedzie faktycznie coś rwać to sprawdze Twoj pomysl. Dziekuje. Superfrog to podstawa dla mnie z gier top 10
[#25] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #7

Chyba cos zrobilem zle.
Zmienilem nazwe z shell na shell-explorer i wartosc po prawej dalem c:\winuae\winuae64.exe
Po resecie system uruchamia sie normalnie.
Nie wiem gdzie dodac ten string value jak nacisne prawy przycisk nic takiego sie nie pojawia.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 12:33:42 przez Biegu86

Ok u góry znalazłem dodaj nową wartość ciągu utworzyłem shell i podałem mu sciezke do winuae.

Ok teraz się uruchamia. Zapomniałem zmienić ten GUI w misc więc odpaliło mi pierwsze menu winuae, zmieniłem zapisałem, ale po uruchomieniu nie ma systemu tylko czarny ekran. Jakby coś zwiesiło.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 12:44:24 przez Biegu86

Jak wrocic do windowsa zeby sprawdzic co jest nie tak?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 12:46:36 przez Biegu86
[#26] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #25

CTRL+Alt+Delete i wchodzisz do Task Manager. Tam w gornym prawym rogu znajdziesz File. Wybierz Run New Task i wpisz regedit. Troche zle to wyszlo bo chyba wyksowales Shell explorer.exe
Musisz utworzyc ten wpis na nowo. Ale zostaw ten ktory juz masz. Znaczy Amigowy.

Tak ma to wygladac uwzgledniajac wlasciwa sciezke do WinUAE. Wtedy po restarcie wrocisz do Windowsa

EDIT:
Zmieniajac TYLKO NAZWY Shell-Amiga na Shell oraz Shell na Shell-explorer po restarcie masz Amige
EDIT2:
W tej sytuacji ktora widze na zdjeciu wystarczy jesli tylko przynajmniej na razie zmienisz nazwe z Shell-Amiga na Shell i reset. Amiga gotowa.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 14:39:04 przez Elvis

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2022 14:41:18 przez Elvis
[#27] Re: WinUae przed startem windows 10

@Elvis, post #26

Dziekuje. Wiesz co jednak postanowilem sformatować całkowicie kompa i wrócić do windows 7 i walcze teraz ze sterownikami. Masakra nigdzie nie ma juz do win 7, nie umiem zainstalować grafiki. Jak ogarne to wroce do tematu
[#28] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #27

Najpierw skorzystaj może z https://www.driveridentifier.com/ gdy już zainstalujesz siódemkę. Następnie odsyłam Cię do 18 i 19 numeru Komoda&Amiga Plus, gdzie dokładnie opisałem jak wszystko skonfigurować. Przepraszam, ale nie mogę tutaj podać tych informacji, ponieważ było by to nie uczciwe wobec chłopaków z redakcji, którą miałem okazję przez dłuższy czas współtworzyć.

Natomiast jeśli chcesz zobaczyć jak wszystko działa u mnie, to zapraszam do przejrzenia komentarzy mojego screenshot-a, gdzie umieściłem film z prezentacją.
1
[#29] Re: WinUae przed startem windows 10

@Biegu86, post #27

Napisz jaki to laptop.
Jeśli już wracasz do Windows 7, to poszukaj Win JG7 i zainstaluj z tej płytki wersję Core ok, racja
[#30] Re: WinUae przed startem windows 10

@AmiClassic, post #29

Hp pavilion g6-1260ew

Dołożyłem 4 gb ram i dysk 120gb ssd.

Wreszcie znalazlem sterowniki grafiki. Jakis postep
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem