[#1] JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d
Wrzucam do UAE, bo projekt dedykowany malinom i podobnym, ale pewnie będzie można po przeróbkach zapakować oryginalna płytę.

Więcej na pejsbuku: link

EDIT: Ups, wrzuciło mi w zły dział...

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2019 21:39:20 przez tbone
[#2] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@tbone, post #1

STL z tego projektu są do pobrania? - na FB jakoś nie widzę linka tylko informację o dużych i małych STL.
[#3] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@tbone, post #1

Świetna wiadomość! Teraz tylko czekać na STLe i znaleźć kogoś z odpowiednio dużą drukarką SLA żeby jakość druku była przyzwoita. ;)
[#4] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@teh_KaiN, post #3

Nie bardzo rozumiem Wasz entuzjazm, tzn. do czego chcecie wykorzystać te druki? Ja liczę, że dożyję jeszcze kampanii na Kickstarterze na nowe obudowy do A600, to byłoby coś!ok, racja
[#5] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@Michciu, post #4

Vampire standalone, wszystkie emulgatory oparte o raspi. AmyITX pewno w to nie wejdzie ale jak pojawią się pokrewne projekty to prawdopodobnie już kompatybilne z tym.

No i szacun że pliki będą dostępne ot tak, bo to oznacza że być może się ukształtuje jakiś klarowny standard na budę do takich zabaw, a nie że będzie milion wzajemnie niekompatybilnych rozwiązań tego typu i potem rozkminianie jak to upchnąć w środku bo jeden projekt nie zakłada otworu typu A a inny typu B, czy też rozstaw na śruby mocujące jest niekorzystny.
[#6] Prawie jak...

@teh_KaiN, post #5

Trochę dziwna dla mnie idea. Do Vampire standalone czy R-pi obudowa stanowczo za duża. Poza tym cała akcja przypomina mi udawanie czegoś czym coś nie jest i kojarzy mi się to trochę z tą reklamą.

[#7] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@tbone, post #1

Wczoraj jak sobie rowerem jechałem miałem pomysł na coś podobnego Ale z klawiaturą mechaniczną i płytą główną w środku
[#8] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@teh_KaiN, post #5

AmyITX umarła. Jakiś czas temu była informacja, że z jakichś dziwacznych powodów prawnych płyty nie będą rozpowszechniane. Podejrzewam, że AmyITX to był fake od początku. Niestety.
[#9] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@wali7, post #8

O ja, nie wiedziałem. Jakoś to bez echa przeszło. Ale kasę ludziom zwrócili?
[#10] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@wali7, post #8

Powody są mocno niejasne, nie mniej jednak to nie był fake. Gość który założył tę grupę kupił rzekomo jeden zestaw jak jeszcze dało się to kupić. Chciał użyć "inżynierii wstecznej" (jak to fatalnie brzmi, zarówno po angielsku jak i po polsku :D) żeby odtworzyć AmyITX, ale teraz zmienił zdanie i będzie próbował zrobić na nowo ECSową płytę ITX/ATX, bez pośrednika. Czy mu się to uda, czy jest kolejnym szamanem w stylu, wy juz wiecie w jakim stylu ;) - czas pokaże. Na razie dużo mielenia śniegu, a mało efektu. A grupę na fejsie można na wszelki wypadek obserwować.
[#11] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@baderman, post #10

Słyszałem, że są tacy co dostali... ale sam sposób dystrybucji, styl informowania, dziwaczne zapisy, dziwnie ustawiona kolejka oczekujących... mocno podejrzane. W dobie wysokiej klasy grafiki renderów 3d nie uwierzę, dopóki osobiście nie dotknę działającej płyty (musi być działająca, to a konto modnych ostatnio konstrukcji bez masy ;) ).
Dla mnie AmyITX to był fake.
[#12] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@teh_KaiN, post #9

Nie dotarli do etapu zbierania kasy... dotarli do ostatniego etapu, gdzie jeszcze mogli dotrzeć bez jakiś problemów prawnych.
Takie wesołe, szwedzkie heheszki :)
[#13] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@tbone, post #1

Było coś już podobnego. Obudowa X 500 Plus. Zbiórka była na https://www.kickstarter.com/projects/505470364/the-x500-plus-computer-case. Ale coś cicho o tym.
[#14] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@don_rafito, post #13

Skoro w tym przypadku zrobili tylko 5 sztuk: "The X500 Evo Limited Edition Beige (only five made)." - pod wpisem jest "5 likes" - zalajkowali Ci co dostali, heh (ostatni wpis z 2014 roku). To na obudowy bym się nie nastawiał.
[#15] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@Adinfo, post #14

Na Thingiverse jest link do plików z projektu Julia. Jak się kliknie "I want this!" to jest formularz i kwota $30.75 (z VAT) za możliwość pobrania plików.
[#16] Re: JULIA (JUst LIke Amiga) - obudowy drukowane na drukarce 3d

@Adinfo, post #15

to robimy zrzute na te 30$, jeden pobiera i wysyla innym OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem