kij edytowac sie nie da ....
dorwałem sie do mojego AmigaPi także:
Opcje ->RetroPie Setup -> Update RetroPie-Setup Script
Jak się zaktualizuje -> manage packages -> manage optional packages -> amiberry -> install/update from source
troche czasu i literek przeleci i po instalacji perform reboot
później ustawienie romów pod dany emulator jak wyżej pisałem.
a co do spowalniania c64:
1. instalujecie Vice (ten lr-vice jest daremny totalnie), jest w optional packages.
2. restart pie
3. odpalacie .d64 i wciskacie A. wyskakuje menu i w pierwszym punkcie ustawiacie odmyslnie Vice64
4. Jeżeli widzicie, że gierka wam zwalnia wejdzcie w menu -> machine settings -> model settings -> SID settings -> Sid Model -> i ustawicie któryś z FAST SID czyli 6581 albo 8580.
Ja majać ustawione na ReSID klatki spadaly do 30fps, po zmianie mam po 600fps :D
Mały trick w vice, jak poustawiacie wszystko, a chcielibyscie uzywac klawiatury wirtualnej, to wciskacie w menu przycisk M na klawierce i mapujecie jakis wolny przycisk na padzie
ja mam tak: (dual shock)
Trójkąt - Klawiatura wirtualna
Start - Pause
Kwadrat - Status Bar
PS3Menu - Menu vice
R1 - Warp mode (odblokowane fps'y i wtedy szybciej gry wczytuje)
L1 - zmiana portu joysticka
Select - Wyjście emulatora
joye ustawicie wchodzac do machine settings -> joystick settings -> joystick device 1 i 2 ustawcie na JOYSTICK -> potem niżej na joystick mapping i mapujecie kierunki i fire w 1wszym i drugim porcie :)
po calym ustawianiu wchodzicie w settings management -> i save current settings, save hotkeys i save joystick map.
VOILA ZROBIONE ;d
Ostatnia aktualizacja: 20.01.2019 10:07:19 przez sajdor