[#1] UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii
Jestem mile zaskoczony odkryciem emulatora Amigi pod Nintendo Wii. Szkoda, że trzeba wgrać inne oprogramowanie do Wii, żeby emulować Amigę.

Może ktoś ma Wii w domu i przyda się ten opis.

Można za parę złotych kupić taką konsolę z wiilotami za około 150zł. Cieszyć się grami na wii, a przy okazji również tysiącami starych, ale bardzo grywalnych gier.

Opiszę moje spostrzeżenia i proces instalacji.

Instalacja UAE Wii:

Żeby wgrywać emulatory na Wii, potrzebny jest Softmod, ale na nim nie będę się skupiać, gdyż jest już szeroko opisany w Internecie.

Są też emulatory innych konsol i komputerów.

Uruchomiłem też emulator Frodo - Commodore 64, działa ok, instalacja i obsługa prosta.

Wszystkie emulatory, które mnie interesowały, resztę aplikacji i emulatorów, które można używać w homebrew można obejrzeć na tej stronie:

http://wiibrew.org/wiki/List_of_all_homebrew

Bierzemy się za instalacje UAE Wii:

- ściągamy najnowszą wrsję UAE Wii ze strony:

http://wiibrew.org/wiki/UAE_Wii (klikamy napis "download" po prawej stronie)

- wypakowujemy archiwum, w środku są 2 foldery
- z folderu "apps" kopiujemy katalog "uae" i wklejamy do folderu "apps" na kartę SD
- drugi folder "uae" wklejamy na roota (luzem) obok "apps"

Gdzie wrzucić kickstart?

Do katalogu /uae/roms. Ja wrzuciłem tylko dwa kickstarty: 1.3 i 3.1.
Pierwszy raz trzeba nazwać kicstart "kick.rom" lub zmienić nazwę w uaerc pliku konfiguracyjnym pierwszym, startowym.
Następne pliki uaerc.user1 użyłem do emulacji twardego dysku, a startowy do emulacji Amigi 500.

Gry z Amigi z roszerzeniem adf, dms (naturalnie) wrzucamy do katalogu "floppies".

Po załadowaniu emulatora powinna nam się ukazać dyskietka V 1.3 czyli kickstart. Naciskamy "home" na wiilocie - pokaże się konfiguracja. Wiilot trzymamy w pozycji poziomej, możemy podłączyć do niego Classic Controller. "Insert floppy" to nasze stacje dysków. Zaznaczamy "dfo" i wybieramy grę. df0 - pierwszy dysk, df1 - drugi, df2 - trzeci, i df3 - czwarty dysk.

Możliwe, że miłośnicy Amigi będą zadowoleni, że można uruchomić praktycznie wszystkie gry na konsoli Nintendo Wii.

Granie w gry retro za pomocą bezprzewodowych padów to dla mnie miłe zaskoczenie i spora wygoda.

Można na przykład grać w gry wyścigowe: lotus, vroom i inne kręcąc wiilotem jak kierownicą. Wybierają odpowiednią opcje w obsłudze wiilota. Chyba opcja o nazwie Mario Kart wii.

Można uruchomić workbencha i używać wiilota jako myszy powietrznej. Nie jest to aż takie wygodne, ale bajer jest :)

Ja uruchomiłem workbencha, przegrywając go na kartę SD jako katalog "workbench". Używałem do tego "virtual filesystem".

Dla mnie było to wygodniejsze rozwiązanie niż plik dysku w formie .hdf. Mogę w ten sposób dogrywać swobodnie nowe pliki, gry z Amigi na kartę SD np pod Linuksem lub innym systemem operacyjnym.

Tu przykład dopisania do pliku uaerc.user1 dysków:

filesystem2=rw,DH0:Worbench:/uae/harddir/Worbench,-127
#filesystem=rw,harddir:/uae/harddir/Worbench
filesystem2=rw,DH1:Work:/uae/harddir/work,-127
#filesystem=rw,harddir:/uae/harddir/work
filesystem2=rw,DH2:whdload_gry:/uae/harddir/whdload_gry,-127
#filesystem=rw,harddir:/uae/harddir/whdload_gry

Właśnie w katalogu /uae/harddir przechowujemy katalogi z dyskami Amigi.

W ten sposób można uruchomić gry przerobione do uruchomienia na twardym dysku: whdload

Można uruchomić gry na przykład z amigi cd32, są przerobione na whdload.

Zauważyłem, że wskaźnik myszy czasami się przycina po workbechem.

Chyba w parametrach audio emulatora wyłączenie klikania stacji załatwia ten problem, ale musiałbym dłużej testować.

Jakiś błąd czasami wyskoczy podczas obsługi hd Amigi, ale może to problem w moich plikach amigowych, a nie samego emulatora Wii UAE.

Z obsługą dyskietek nie miałem żadnych problemów.

Szybkościowo emulator działa bardzo dobrze, do emulacji gier z Amigi 1200 wystarczy swobodnie emulacja procesora 020 z koprocesorem.

Niektóre gry działają zbyt szybko, możliwe, że to kwestia parametrów emulacji.

To nie jest idealny emulator, w którym każda gra będzie dobrze działać, ale granie wiilotami bezprzewodowo w Amigowe gry jest super :)

Nie uruchamiałem bardziej wymagających pozycji, ale można emulować nawet procesor motoroli 060. Powinno działać szybko, bo konsola Wii nie jest aż tak stara, ma dobre parametry.

Miłej zabawy!
[#2] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@elekdj, post #1

Jest od dawna . I wielu innych platform .
[#3] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@Dorian3d, post #2

Możliwe, że sporo ludzi wie o emulacji Amigi na Wii, ale nie było wpisu z opisem instalacji i spostrzerzeń jak to działa na forum PPA
1
[#4] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@elekdj, post #3

Nintendo w Polsce jest martwe.
[#5] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@radzik, post #4

A szkoda.
[#6] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@radzik, post #4

Nintendo 64 i Wii kupiłem dla dwóch gier Super Mario i Zelda, zresztą w Japoni też dla tych tytułów kupują tą konsolę
[#7] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@dez3, post #6

Nintedo żyje swoim życiem i ogólnie olewa nurty PS/XB. Czy to dobrze, czy źle, zależy dla kogo. Mi osobiście to odpoiwada, poza tym nie muszę płacić abonamentów aby grać online. Ponad to każda gra jest wypuczona w wersji skończone, co w obecnych czasach jest ewenementem. Patche po 4GB to standard.
A w Polsce jest na ogół wszystko na odwrót, PS rządzi, Android rządzi. Na świecie jest trochę jednak inaczej. :)
[#8] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@dez3, post #6

A ja dla Super Mario , Star wars Conker's Bad Fur Day
[#9] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@radzik, post #7

Android akurat rządzi w telefonach nie tylko w Polsce. Rządzi ogólnie na całym świecie. Ja do niedawna miałem telefon z Windows Phone, jednak gdy zaopatrzyłem się w aparaty słuchowe, musiałem się przesiąść na telefon z Androidem, gdyż aplikacja do sterowania tymi aparatami dostępna jest tylko na Androida oraz na iPhone. Na inne platformy już nie. Czyli są to tak naprawdę najbardziej popularne platformy w telefonach komórkowych.
[#10] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@radzik, post #7

No i PS na swiecie jednak totalnie dominuje.Za nim jest Xone potem stara wojskowa onuca i dopiero Nintendo,parafrazujac Szwejka Juzefa
[#11] Re: UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii

@Aniol, post #10

Mówisz o popularności wśród twoich znajomych czy tylko o ostatniej generacji?
Bo w stacjonarnych owszem Sony prowadzi a Nintendo za nim. Ale w przenośnych rządzi Nintendo nieprzerwanie od czasów pierwszego GameBoya.

Najlepiej sprzedające się konsole w milionach.

1 PlayStation 2 -155
2 PlayStation 1 (PSX) -102 (337)
- *Nintendo DS -102 (154)
4 Nintendo Wii -101 (110)
5 XBox 360 -83
6 *Game Boy Advance -81
7 PlayStation 3 -80
8 *PSP -76
9 *Game Boy -69 (199)
10 NES/Femicon(Pegasus) -62 (brak danych o klonach)
11 * Nintendo 3DS -52
12 *Game Boy Color -49 (130)
- SNES/Super Femicon -49
14 SEGA MegaDrive/Genesis -40
15 Nintendo 64 -33
16 Atari 2600 -30
17 Xbox -24
18 PlayStation 4 -22
19 Nintendo GameCube -21
20 *Apple iPodTouch -18 (brak danych o iPhone)
21 Sega Master System -13 (brak danych o klonach)
22 XBox One -12
22 *Sega Game Gear(Nomad) -11
24 Sega Dreamcast -10
- Sega Saturn -10
26 WiiU -9
27 PSVita -4

* te z gwiazdką są przenośne,
(w nawiasach łacznie z nowszymi kompatybilnymi generacjami)
źródło Wikipedia.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2015 17:19:58 przez ZbyniuR
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem