[#1]
UAE Emulacja Amigi: Amiga 500, 1200 na Nintendo Wii
Jestem mile zaskoczony odkryciem emulatora Amigi pod Nintendo Wii. Szkoda, że trzeba wgrać inne oprogramowanie do Wii, żeby emulować Amigę.
Może ktoś ma Wii w domu i przyda się ten opis.
Można za parę złotych kupić taką konsolę z wiilotami za około 150zł. Cieszyć się grami na wii, a przy okazji również tysiącami starych, ale bardzo grywalnych gier.
Opiszę moje spostrzeżenia i proces instalacji.
Instalacja UAE Wii:
Żeby wgrywać emulatory na Wii, potrzebny jest Softmod, ale na nim nie będę się skupiać, gdyż jest już szeroko opisany w Internecie.
Są też emulatory innych konsol i komputerów.
Uruchomiłem też emulator Frodo - Commodore 64, działa ok, instalacja i obsługa prosta.
Wszystkie emulatory, które mnie interesowały, resztę aplikacji i emulatorów, które można używać w homebrew można obejrzeć na tej stronie:
http://wiibrew.org/wiki/List_of_all_homebrew
Bierzemy się za instalacje UAE Wii:
- ściągamy najnowszą wrsję UAE Wii ze strony:
http://wiibrew.org/wiki/UAE_Wii (klikamy napis "download" po prawej stronie)
- wypakowujemy archiwum, w środku są 2 foldery
- z folderu "apps" kopiujemy katalog "uae" i wklejamy do folderu "apps" na kartę SD
- drugi folder "uae" wklejamy na roota (luzem) obok "apps"
Gdzie wrzucić kickstart?
Do katalogu /uae/roms. Ja wrzuciłem tylko dwa kickstarty: 1.3 i 3.1.
Pierwszy raz trzeba nazwać kicstart "kick.rom" lub zmienić nazwę w uaerc pliku konfiguracyjnym pierwszym, startowym.
Następne pliki uaerc.user1 użyłem do emulacji twardego dysku, a startowy do emulacji Amigi 500.
Gry z Amigi z roszerzeniem adf, dms (naturalnie) wrzucamy do katalogu "floppies".
Po załadowaniu emulatora powinna nam się ukazać dyskietka V 1.3 czyli kickstart. Naciskamy "home" na wiilocie - pokaże się konfiguracja. Wiilot trzymamy w pozycji poziomej, możemy podłączyć do niego Classic Controller. "Insert floppy" to nasze stacje dysków. Zaznaczamy "dfo" i wybieramy grę. df0 - pierwszy dysk, df1 - drugi, df2 - trzeci, i df3 - czwarty dysk.
Możliwe, że miłośnicy Amigi będą zadowoleni, że można uruchomić praktycznie wszystkie gry na konsoli Nintendo Wii.
Granie w gry retro za pomocą bezprzewodowych padów to dla mnie miłe zaskoczenie i spora wygoda.
Można na przykład grać w gry wyścigowe: lotus, vroom i inne kręcąc wiilotem jak kierownicą. Wybierają odpowiednią opcje w obsłudze wiilota. Chyba opcja o nazwie Mario Kart wii.
Można uruchomić workbencha i używać wiilota jako myszy powietrznej. Nie jest to aż takie wygodne, ale bajer jest :)
Ja uruchomiłem workbencha, przegrywając go na kartę SD jako katalog "workbench". Używałem do tego "virtual filesystem".
Dla mnie było to wygodniejsze rozwiązanie niż plik dysku w formie .hdf. Mogę w ten sposób dogrywać swobodnie nowe pliki, gry z Amigi na kartę SD np pod Linuksem lub innym systemem operacyjnym.
Tu przykład dopisania do pliku uaerc.user1 dysków:
filesystem2=rw,DH0:Worbench:/uae/harddir/Worbench,-127
#filesystem=rw,harddir:/uae/harddir/Worbench
filesystem2=rw,DH1:Work:/uae/harddir/work,-127
#filesystem=rw,harddir:/uae/harddir/work
filesystem2=rw,DH2:whdload_gry:/uae/harddir/whdload_gry,-127
#filesystem=rw,harddir:/uae/harddir/whdload_gry
Właśnie w katalogu /uae/harddir przechowujemy katalogi z dyskami Amigi.
W ten sposób można uruchomić gry przerobione do uruchomienia na twardym dysku: whdload
Można uruchomić gry na przykład z amigi cd32, są przerobione na whdload.
Zauważyłem, że wskaźnik myszy czasami się przycina po workbechem.
Chyba w parametrach audio emulatora wyłączenie klikania stacji załatwia ten problem, ale musiałbym dłużej testować.
Jakiś błąd czasami wyskoczy podczas obsługi hd Amigi, ale może to problem w moich plikach amigowych, a nie samego emulatora Wii UAE.
Z obsługą dyskietek nie miałem żadnych problemów.
Szybkościowo emulator działa bardzo dobrze, do emulacji gier z Amigi 1200 wystarczy swobodnie emulacja procesora 020 z koprocesorem.
Niektóre gry działają zbyt szybko, możliwe, że to kwestia parametrów emulacji.
To nie jest idealny emulator, w którym każda gra będzie dobrze działać, ale granie wiilotami bezprzewodowo w Amigowe gry jest super :)
Nie uruchamiałem bardziej wymagających pozycji, ale można emulować nawet procesor motoroli 060. Powinno działać szybko, bo konsola Wii nie jest aż tak stara, ma dobre parametry.
Miłej zabawy!