[#1] jak ustawić obraz na cały monitor?
Jak w temacie
Chodzi mi oczywiście o gry w winuae
Mam monitor panoramiczny i czasem ucina obraz a czasem jest za mały
Wie ktoś jak ustawić żeby był na cały?
[#2] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #1

Witaj

Klikasz na Display a pozniej na Settings i Ustawiasz jak chcesz czy na maly ekran czy tez na duzy...

[#3] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Gumix, post #2

Gdy klikam na full screen to właśnie jest za mały tak na 1/4 ekranu
[#4] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #3

No to po co tryb AGA odpalasz w rozdzialce np. w 1800x1200?

Odpal AGAte (PAL,640x512) w 640x480 z korekcja pixeli i juz bedziesz mial na calym ekranie.
A jak ci nie pasuje pixeloza, to sa przeciez jakies tam "wygladzacze".

Podopwiedz: Na poczatku wyedytuj tryb Win 640x480, tak, aby tez znajdowal sie na cylm ekranie monitora.

DODANE: Jesli chodzi o Workbench, to mozesz odpalc go nie tylko w 1880x1200, ale w takich o jakich twoja karta graficzna jeszcze nawet nie snila. Podobnie jest z licznymi programami systemowymi. :)

Musisz tylko uzyc P96 dla UAE. :)

Ostatnia modyfikacja: 02.10.2008 12:30:35
[#5] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #1

Spróbuj opcji FILTER, daj enable i wybierz Null Filter. Suwakami sobie rozciągniesz obraz pod swój monitor. Jeśli zajdzie konieczność w Horiz i Vert Size zamiast FS, wybierz 1x lub 2x.
[#6] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #3

Jaka masz wersjer UAE?

[#7] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Dave, post #5

Kurcze skomplikowane to troche :/
Wersja 1.3.4
[#8] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #7

Uruchamiasz WinUAE, pokazuje ci się główne okno z opcjami, zatem szukasz na dole opcji FILTER i dalej postępuj jak wcześniej napisałem.
Oczywiście w innej opcji zwanej DISPLAY:

Native Mode: Fullscreen
RTG mode: Fullscreen

oba ustawienia zrób jak powyżej.
[#9] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Dave, post #8

Z opcją FILTER, można się bawić przykładowo podczas uruchomionej gry. Dajesz F12 i dostosowujesz sobie obraz przez nią.
[#10] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #7

Ja mam 1.5 zrob jak Ci kolega podpowiedział,napisałem ale nie do konca szczegołowo za co szacuneczek :)

[#11] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Gumix, post #10

Podłącze się ;)

WinUAE 1.5.2, konfig z AmigaSYS 4, rozdzielczość ustawiona na 1920x1200, odpalam dowolną grę spod Workbencha, czarny ekran i cisza, wchodzę do menu napędów WinUAE, słychać dźwięk z gry ale obrazu nadal nie ma. Na wcześniejszych wersjach WinUAE nie miałem tego problemu, teraz jednak opcje ustawienia ekranu zmieniono i nie wiem jak je poprawnie ustawić :(
Jeszcze jedno. Wiadomo, że w monitorach LCD przeważnie ustawia się odświeżanie 60Hz. Jaką częstotliwość powinno się zatem wybrać w emulatorze? 60Hz NTSC czy może jednak 50Hz PAL? Czy to ma jakieś znaczenie?
[#12] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Dave, post #8

RTG mode: Fullscreen tego nie moge ustawić dlaczego?
[#13] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #12

Ustaw w opcji CPU and FPU procesor dajmy 68030, a w opcji ROM - Main Rom File, najlepiej jakby siedział sobie ROM 3.0/3.1.
[#14] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Madman, post #11

A spróbuj te gry odpalić bez startup-sequence, a nie z poziomu wypasionego WB.
Skoro taka rozdzielczość 1920x1200, domyślam się, że i na takiej w Windows pracujesz, to ustaw ją w DISPLAY - Fullscreen
1920x1200 32, odświeżanie wybierz DEFAULT. Potem sobie rozciągnij obraz dla gier lub dem, za pomocą filtra i powinno być ok.
Jak zabootujesz Workbencha, to daj ALT+TAB i błyskawiczne przełączenie do Windows, to znak że WinUAE pracuje na takim samym odświeżaniu co Win.
[#15] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Dave, post #14

Z tym filter działa tylko szkoda że trzeba ustawiać osobno dla każdej gry
No nic dzięki za pomoc
[#16] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@endrju, post #15

Nie trzeba.
Okno AmigaDOS (po dwukliku + boot with no startup-sequence) rozszerz tak, żeby na góra-dół było max rozciągnięte, a prawy i lewy margines ustaw na ~2cm odstępu. To jest takie moje ustawienie/rozciągnięcie i wówczas wszystko jako tako wygląda.
[#17] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Dave, post #16

Sprawdziłem dziś wersję 1.5.3 i... znów fullscreen mi działa bez używania filtrów :)
[#18] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Madman, post #17

Podepne się z jednym pytaniem.

Monior LCD system AmiKIT, jak odpalam grę w wyższych rozdzielczościach to gra faktycznie zmienia rozdzielczość ale pojawia się małe okienko, chodzi mi o gry, które pytają o rozdzielczość przed jej odpaleniem np DOOM czy GeneticSpecies wybieram dajmy na to 1024 x 768 i gra odpala się w małym okienku zamias na całym ekranie. Jeśli chodzi o pocję WinUAE Display to próbowałem już wszystkiego
[#19] Re: jak ustawić obraz na cały monitor?

@Mleko, post #18

W przypadku DOOMa rozdzielczosc obrazu podaje sie w CLI.

ADoom -width 640 -height 480
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem