[#1] Emulacja / jak i czym najlepiej?
Witam!

Pytałem już na forum emulacji ale mnei olali, więc pytam tu.
Czym najlepiej emulować Ami? Jaki sprzęt jest potrzebny tj konfiguracja na której będzie to hulało.
Ile procek? jaka najlepiej grafa? Czy np voodoo będzie współpracowało lepiej niż jakaś nvidia? jaka karta? Jaki procek?

Czemu pytam - chce zrobić sobie małego pieca na któym zemuluję większosć domowych kompów, nie mam czasu na codzień rozkładać C64, 800XL, ST etc. Załżenia są takie ze ma być w 100 % pasywny i cichy - zero wentulatorów, ew. zasilacz.

Czy ktoś może emuluje cos poza AMI? jakbyście podpowiedzieli to będę dźwięczny.

[#2] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #1

Emulacja Amigi na PC + Windows = WinUAE
Emulacja Amigi na PC + Linux = UAE

Ogólnie zasada jest taka - im szybszy komputer, tym lepiej.

Czy np voodoo będzie współpracowało lepiej niż jakaś nvidia?

Stawiałbym, że nVidia będzie działać lepiej od VooDoo.

Jeżeli chciałbyś zbudować cichego pieca, to polecam nowe Intele (mniejsze zapotrzebowanie na prąd = mniej wydzielanego ciepła) + nVidia z pasywnym chłodzeniem.
[#3] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #1

Nawet na Celeronie 800MHz i nVidia M64 (32MB) będzie smigać jak burza. 800MHz w zupełności starczy do emulowania 14MHz :D . Z zapasem.

Starsze wersje WinUAE działaja sprawnie nawet na P-166MMX!

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 12:06
[#4] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@AlaN, post #3

no tak, ja dosowego uae odpalalem nawet na 486... no ale jednak im szybszy komp tym lepiej, pamietam kiedys na 500mhz to dune2 chodzilo gorzej niz na a500.

[#5] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@AlaN, post #3

Odpal sobie Amikita na tym celeronie;).

[#6] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Fazior, post #5

A może konkretniej? znaczy ile trzeba mieć mhz i jaka grafe zeby hulalo?
czym wiecej tym lepiej to nie odpowiedź.

[#7] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #6

Szczerze to nie bawilem sie w emulacje ami na pece zbyt namietnie. Zainstalowalem sobie tylko nowego Amikita dla ew. zabaw z amigowymi dyskami. Moj konfig to celeron 2400 1 gb ramu i radeon 9200. I na tym czyms Amikit wlecze sie tak ze szkoda odpalac.

[#8] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Fazior, post #7

AmiKit jest fajny, ale ma to do siebie, ze "lubi" mocny sprzet. Jezeli ktos chce AmiKit uzywac i byc zadowolony z wydajnosci emulowanej amigi to naprawde trzeba wiecej niz np. Cel 800MHz i TNT2 + 256 RAM. Ruszy i bedzie dzialac, ale na pewno nie tak jak system postawiony od zera. U mnie na PIII 1.13GHz + TNT2 + 256 MB nie probuje nawet AmiKita uzywac bo wiem jak to dziala. Przypuszczam, iz AmigaSYS lepiej sie spisze jako "pakiet do emulacji". Wracajac do WinUAE. Na Celu 667MHz (pasywne chlodzenie) dalo sie postawic system i pouzywac, ale jak przyszlo do jakichs demek a'la Starstruck to byl problem. Odkad E-UAE ma zaimplementowanego JITa osiagi byly lepsze pod tym wzgledem (na Linuxie oczywiscie ;) ). W E-UAE boli jedynie brak wspomagania przez grafike co na pewno jest plusem w WinUAE. Co moge dodac - wytrwalosci zyce.

[#9] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #6

To zależy czy chcesz odpalać emulator Amigi, aby pograć w starsze gierki, czy też pracować pod AmigaOS-em, grać w nowsze produkcje, jak Payback itp.
Jeśli starsze gierki, to procesor min. 1Ghz, min. 256MB RAM i dobrze skonfigurowany emulator wystarczy. Wystarczy on także do emulacji C64 (polecam emulator Frodo), SNESa itp. Z kart graficznych chyba raczej nVidia, myślę że Voodoo nie ma większego sensu...
Jeśli Amikit, to poleciłbym jakiś czterordzeniowy procek, aby "hulało". ;)
[#10] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #6

Skoncentruj się na pamięciach DDR2 i jakimkolwiek Athlonie64/Core2Duo. Karta graficzna jest właściwie bez znaczenia.

Ja mam GeForce7900GS, Core2Duo E4400 2GHz@3Ghz (2MB Cache), Patriot DDR2 800MHz Dual Channel 2GB, a i tak w takim Paybacku tylko 15-20 fps. Dla porównania najbardziej obecnie wymagająca gra Crysis chodzi mi lepiej w najwyższej jakości niż ten Payback. Ot, sprawiedliwość. :)

[#11] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #6

znaczy ile trzeba mieć mhz i jaka grafe zeby hulalo?

Ja mam Pentium 3 550 MHz i Rivę TNT2. WinUAE pod Windows98 spokojnie radzi sobie z emulacją A500. Na A1200 jest to prawdopodobnie konfiguracja minimalnie za słaba. Przy WinUAE karta graficzna jest mało istotna, ważny jest w miarę szybki procesor (polecałbym coś w okolicach 1,0 GHz).

[#12] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Mario, post #9

Jeśli Amikit, to poleciłbym jakiś czterordzeniowy procek, aby "hulało".

A od kiedy WinUAE (na którym bazuje AmiKit przecież) wykorzystuje wielordzeniowość procesora?

[#13] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #1

Ile chcesz przeznaczyć na taki komputer? Dzisiaj złożenie supercichego peceta nawet na bardzo mocnych podzespołach nie jest problemem, także finansowym. 200zł na porządny, bezgłośny zasilacz, 100zł na radiator na CPU (np. Ninja) nie wymagający wiatraka i dopłata kilkunastu złotych do pasywnego chłodzenia na karcie graficznej (do emulacji wystarczy byle jaka karta z wyjściem TV). A współczesne pecety są zwykle bardziej energooszczędne niż te sprzed 3-4 lat.
Rozmiary obudowy także da się ograniczyć - kwestia zakupu odpowiedniej budy - 99% dostępnych płyt do PC to obecnie format microATX, dodatkowe karty PCI nie są potrzebne a tanie karty graficzne PCIE da się stosować jako karty niskoprofilowe.

Do "grania w gry" jako wariant ekonomiczny ale wygodny możesz rozważyć zakup przerobionego Xboxa (za 300zł możesz z pocałowaniem ręki dostać wersję z dyskiem 80GB - do tego koszt klawiatury i myszy na USB oraz ew. wykonanie przejściówki na joye w standardzie "Atari"), na którym da się emulować w zasadzie każdy klasyczny sprzęt, od ZX Spectrum i Atari XE/XL przez Amigę (także CD32), ST, na Sony PlayStation skończywszy. Wszystko w wykonaniu ala "Media Center", w którym gry i emulatory odpalasz wygodnie przy pomocy pada poprzez interfejs dostosowany do specyfiki ekranów TV w niskiej rozdzielczości (o ile mi wiadomo to obsługiwane są też częściowo rozdzielczości HD). Jeżeli zależy Ci na komputerku, który wrzucisz do szafki pod telewizorem to myślę, że warto taką możliwość rozważyć, tym bardziej że taka konsolka - kosztująca "grosze" - posłuży też do oglądania filmów DVD, DivX, RMVB, korzystania z netu (np. YouTube) i odpalania w miarę współczesnych gier.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 16:06
[#14] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #1

Ja emuluję na Celeronie 800MHz nVidią GForce 2MX 100/200 (ma TV out -więc powinno dać sie podłączyć nawet pod TV) z 384 MB ram pod Windows XP: Ciche to to nie jest ale trza by było wiatraki wymienić.
Taki zestaw to pewnie ok 400zł, a może już teraz mniej?... Nie mam do tego manipulatorów więc trochę lipa...

EmuZWin - ZX Spectrum
C64 (i tym podobne nietypowe +4) - VICE Version 1.7 (dorwałem go kiedyś gdzieś w sieci razem z 6tys gier na C64...
Atari - coś tam kiedyś czymś emulowałem, ale niestety nie pamiętam...
Amiga -WinFelow
Ninitendo - Nestopia version 1.37
Więcej grzechów nie pamiętam. :)

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 18:10
[#15] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Lokaty, post #8

Ja nie wiem w czym macie problem z Amikitem. Ja mam nienajnowszy sprzęt: AMD 1,6 GHz, 384 MB RAMu, nVidia 4 i Amikit chodzi. Co prawda nie jest to super extra prędkość, ale chodzi i da się się na nim popracować (choć wole swój system postawiony przeze mnie od początku, nie mam zaufania do preinstalowanych pakietów). Wszystko jest kwestia ustawień WinUAE i tego co chodzi w tle Windows'a. Im więcej masz aplikacji działających pod Windą tym mniej mocy pójdzie na emulację.
[#16] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Grzegorz Kraszewski, post #11

Z JIT pod winuae na P3/500 mam emulację na poziomie 040/20-30Mhz (wg. benchmarków), z emulacją Picasso96 oczywiście. Karta graficzna to Matrox g100. ;)
Emulacja AGA pewnie swoje zeżera...

[#17] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@QkiZ, post #15

Dokladnie to napisalem. Chodzi o to, ze stawiajac swoj system od zera na pewno bedzie dzialal szybciej niz AmiKit (czas bootowanie na pewno sie zmniejszy). Zaleta AmiKit jest to, ze czlowiek nie majacy bladego pojecia o AmigaOS moze smialo sie pobawic takim "eMULkem". Natomiast jezeli ktos wie "co piszczy" w AmigaOS to polecam postawienie reczne systemu - o sto kroc wieksze zadowolenie z takiego systemu i raz jeszcze predkosc... to nie jest bez znaczenia dla mnie.

[#18] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Panie Grzegorzu, czort to jeden wie czy wykorzystuje czy nie... ale od czasu przesiadki z Semprona 3400+ na Core2 T5300 1,73 ghz... widać różnice szybkości, szczególnie w ostatnich wersjach winuae 1.4.x .Naprawdę ten emulator od pewnego czasu wymaga coraz więcej mocy z z Pecet.

[#19] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@QkiZ, post #15

Coz ja nie napisalem ze mi nie chodzi przeciez.

[#20] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Rembrand, post #1

Do smigania pod systemem i upiekszania Workbencha = Amithlon
Do grania w stare gry z A500 = WinUAE

Do Amithlona fajnie miec np AthlonaXP 2600+ i jakiegos GeForce2 (ja polecam GTS), do tego pamieci DDR i SoundBlastera 128. Wtedy system smiga az milo.

Co do WinUAE to juz Ci koledzy odpowiedzieli.

[#21] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Grzegorz Kraszewski, post #12

A od kiedy WinUAE (na którym bazuje AmiKit przecież) wykorzystuje wielordzeniowość procesora?

Nie wykorzystuje. Z tego jednak co wiem, to razej jest tak, że najnowsze wielordzeniowe procesory są szybsze i tak od jednordzeniowych przy aplikacjach wykorzystujących jeden rdzeń (nowsze, lepsze rozwiązania, więcej cache-u itp.).
[#22] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Lokaty, post #17

jak sam wszystko zainstalujesz to przynajmniej wiesz co do czego służy każdy plik w systemie.
[#23] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Mario, post #21

w winuae jest jakis switch dual core(eksperymentalny) do czego dokladnie sluzy nie wiem bo aktualnie amikita juz nie posiadam.wiec postawie hipoteze ze juz cos tam mysla.

[#24] Re: Emulacja / jak i czym najlepiej?

@Mario, post #9

> Wystarczy on także do emulacji C64 (polecam emulator Frodo)

Ja jednak poleciłbym bardziej VICE niż Frodo...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem