[#1] amikit - instalacja
witam

znowu amikit
usiluje to zainstalowac i jakos rady sobie dac nie moge
problem w tym ze mam zrodla oryginalne amithlona i aos3.9 podczas instalacji prosi o wlozenie zrodel jednego z tych systemow no to wkladam - ale nic sie nie dzieje znaczy mowi ze to nie jest zrodlo amithlona czy aos3.9
rozumiem ze trzeba podlaczyc cdrom tylko jak?? F12 i podmontowanie dysku jako cd0 nie daje rezultatu - moze jakas podpowiedz??

i drugie pytanko = czy taka konfoguracja amikitowa zadziala na oryginalnej amidze - oczywiscie po wylaczeniu picassy itd??

[#2] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #1

usiluje to zainstalowac i jakos rady sobie dac nie moge

Ja tam sobie instalnalem AmigaSYS2.
No, ale jestem czynnym Amigowcem i sam sobie wszystko updejtuje (w miare potrzeb).
Jezeli nie wiesz o co chodzi, to moze zacznij od innej dystrybucji?

Bardzo latwa instalka. :)
[#3] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #1

z tego co pamiętam Amikit instaluje się spod windowsa... więc jeśli w windzie jest cd to nie powinno być żadnego problemu.

[#4] Re: amikit - instalacja

@Andrzej Drozd, post #2

ja jestem czynno nieczynnym posiadajacym znikoma ilosc czasu
i tak dzielnie stawiam system na mojej a1k2 napotykajac na rozne problemy po drodze
a chcialem miec amikita na pececie w pracy pracuje na dwoch monitorach wiec na jednym moglbym sobie grzebac na Ami

[#5] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #4

Potrzebna są dwie dyskietki z pakietu WB.
Instalacja na WinUAE jest badzo prosta.

Ostatnia modyfikacja: 28.07.07 14:57
[#6] Re: amikit - instalacja

@DanielJ., post #5

mam prosbe do wszystkich

skupcie sie na pytaniu i na nie odpowiadajcie

potrafie zainstalowac os3.9 na winuae - ale pytam o odpalenie AMIKITA a nie o uruchomienie winuae

[#7] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #1

Widocznie WinUAE nie widzi cd-romu. U mnie jest normalnie, wkładam płytę do cd i łyka. Skoro umiesz zainstalować OS39 to także umiesz zamontować CD. Porównaj mountlisty albo spróbuj zmienić typ ASPI w WinUAE/Misc.

Co do drugiej części pytania to trzeba będzie więcej zrobić niż tylko wyłączyć picasso. Programy są skonfigurowane, aby działały optymalnie z kartą graficzną. Oprócz tego trzeba usunąć specyficzne pliki emulatora. Sądzę, że lepiej samemu pobawić się w stworzenie takiego składaka niż poprawianie Amikita.
[#8] Re: amikit - instalacja

@cholok, post #7

no to jeszcze raz

uruchamiam amikita pierwszy raz
po odpaleniu po chwili pojawia sie requester z prosba o podanie jezyka - wymieram jezyk polski, po chwili pojawia sie requester z prosba o wrzucenie dysku gdzie znajduje sie os3.9 - to tez wrzucam dysk albo z os3.9 albo z amithlonem i nic - nie rozpoznaje ze jest wlozony dysk

ponawiam pytanie czy ktos instalowal amikita od samego poczatku w wersji 1.2.x

[#9] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #8

Tak, uruchamiałem od początku. Pojawił się requester, wsadziłem płytę, wcisnąłem OS39 i się zainstalowało.
[#10] Re: amikit - instalacja

@cholok, post #9

no to w czym moze tkwi blad?

[#11] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #8

Ponoć (bo to nie moja wiedza), jak masz płytę z OS3.9 to klikasz na przycisk "OS3.9 CD". Jak masz płytę z Amithlonem, kliknij na "OS XL CD" - ponoć ma zadziałać, ale u mnie nie zadziałało. Do tego ja mam kopię Amithlona na PeCetowym HD, więc już wogóle mam z tym kłopot, którego od prawie roku NIKT nie potrafi rozwiazać (a ponoć Amiga to taki przyjazny system ). Dałem sobie spokój z Amikitem.

[#12] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #10

Albo WinUAE nie widzi cd-romu, co jest raczej trudne, bo Amikit mountuje od razu 4 unity. To łatwo sprawdzić przerywając skrypt i listując cd.
W startupie identyfikacja cd wygląda tak (mniej więcej):
IF EXISTS "AmigaOS3.9:"
AmigaOS3.9:OS-Version3.9/Workbench3.5/C/Wait >NIL: 1
AmigaOS3.9:OS-Version3.9/Workbench3.5/C/Version >NIL: AmigaOS3.9:Os-Version3.9/Workbench3.9/libs/version.library 45 FILE
IF WARN
ECHO " FALSCH!!!"
SKIP FAIL
ELSE
IF EXISTS AmigaOS3.9:Videos/Shaft.avi
ECHO " RICHTIG!"
SET CDID 3.9
SKIP PASS
ELSE
ECHO " FALSCH!!!"
SKIP FAIL
ENDIF
ENDIF
ENDIF
Jak widać nie odwołuje się bezpośrednio do urządzenia cd, bo nie wie w którym cd jest płyta, ale do nazwy. Więc teoretycznie podpięcie cd jako hd powinno zadziałać, jeśli tylko zachowamy nazwę volumenu. Po drugie łatwo zmodyfikować ten skrypt, aby zadziałało.
[#13] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #8

a dysk jest oryginalny problem tkwi w nazwie dysku z Amithlonem. jeśli jest pirat to przed nagraniem trzeba nazwać płytę "AmigaOS XL"

Ostatnia modyfikacja: 29.07.07 14:42
[#14] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #8

ja pewnego czasu rowniez mialem problemy z os3.9 i amikit'em. pamietam, ze "cos" nie tak bylo wlasnie z konfiguracja winuae i sterownikami ASPI - nie mialem zaznaczonej opcji uaescsi.device, a dodatkowo cd z os3.9 byl widoczny tylko jesli wybralem "NeroASPI" ( nie mam pojecia tak nparawde co bylo grane). ale ale inny sposob... jesli np. masz iso cd'ka z os 3.9, to najlepiej bedzie podmontowac go w Daemon Tools - dziala swietnie bez "zaglebiania" sie w konfiguracje uae.
[#15] Re: amikit - instalacja

@cholok, post #12

...łatwo zmodyfikować ten skrypt, aby zadziałało...

To może by kolega zmodyfikował i zapodał go na forum? Nie tylko ja bym z niego chętnie skorzystał.
No i nie tylko nazwa płyty jest chyba sprawdzana; o ile sie nie mylę, szuka też na płycie jakiegoś filmiku (Shaft.avi).

Ostatnia modyfikacja: 31.07.07 22:33
[#16] Re: amikit - instalacja

@AlaN, post #15

ja juz probowalem wszelkich ustawien cdromu w UAE/misc i nic - u mnie poporstu nie widac CDROMU i koniec mountlista w ss amikita nie instaluje cdromu , przynajmniej u mnie na dwoch komputerach (2 laptopy)

[#17] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #16

ja używam SPTI i mi wszystko działa cd/dvd, nagrywanie cd. jeszcze tylko nie nagrywałem dvd na makecd.

[#18] Re: amikit - instalacja

@AlaN, post #15

> To może by kolega zmodyfikował i zapodał go na forum?
Nie. Skrypt jest długi i dodatkowo w wielu językach. Każdy, ktokolwiek polizał basica powinien sobie poradzić. Po drugie, usunąłem już Amikita. Jak dla mnie zbytnio przekombinowany pakiet. Po trzecie można samemu przekopiować WB z płyty poza UAE i podmienić s-s na ten właściwy, jest w katalogu s pod inną nazwą. Trzeba tylko sprawdzić czy ten pierwszy s-s (uruchamiany tylko raz w celu zainstalowania WB) robi coś więcej niż kopiowanie.

> o ile sie nie mylę, szuka też na płycie jakiegoś filmiku (Shaft.avi).
Przecież w tym skrypcie co zacytowałem jest to napisane jak byk.
[#19] Re: amikit - instalacja

@cholok, post #18

... jest to napisane jak byk...

Ops! Moje niedopatrzenie :D - sorry.

[#20] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #1

odgrzebuje

zanabylem amigaforever cd iso - wypalilem i podmontowalem jako UNIT4 w amikicie/uae i poszlo

ale....moja radosc trwala chwile - po krotkim czasie instalacja sie wysypala i amikit/uae sie zamknal

kurcze - ja juz nie wiem w czym tkwi blad - czy to tak trudno zainstalowac??

[#21] Re: amikit - instalacja

@AlaN, post #11

Jeżeli nadal chcesz zainstalować amikit z systemem z płyty amihlona to podeślij mi na maila spis katalogów i plików z tej twojej płyty z amithlonem to przerobie skrypt instalacyjny tak żeby działała z twoją wersją.
[#22] Re: amikit - instalacja

@Kwiatki, post #1

czy taka konfoguracja amikitowa zadziala na oryginalnej amidze - oczywiscie po wylaczeniu picassy
Tak.
[#23] Re: amikit - instalacja

@AlaN, post #11

a ponoć Amiga to taki przyjazny system

No tak, ale od emulatorów już zbyt dużo pod tym kątem nie wymagaj.

[#24] Re: amikit - instalacja

@amigafan, post #21

juz mi sie udalo -

Wazna uwaga dla instalujacych u ktorych nie wykrywany jest CDrom -

trzeba recznie podmontowac cdrom CD4 jako katalog z nazwa
i jesli instaluje sie na kompie z prockiem dwurdzeniowym trzeba koniecznie zapodac nowa wersje uae bo ta zawarta w amikicie 1.2 nie dziala z dwurdzeniowymi prockami

jeszcze walcze z siecia - bo cos domyslnie nie chce zadzialac

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem