[#1] WinUAE po Polsku
Właściwie to nie wiem, czy to właściwy dział, bo WinUAE dotyczy niechcący, ale co mi tam :P Chciałem nauczyć się obsługi programu do grzebania w execach i dllach. Pomyślałem, że szybciej się nauczę robiąc coś konkretnego i postanowiłem dokonać polonizacji WinUAE. Wszystko ładnie, pięknie ale WinUAE nie do końca przyjmuje taką lokalizację - tzn. kilka zwrotów jest nadal po angielsku (np. About zamiast O programie), choć przetłumaczyłem wszystko w dllu języka. I teraz pytanie - czy możliwa jest sytuacja, że program ma te kilka wyrazów wewnątrz execa ustawione na stałe i ignoruje tłumaczenie z dlla czy ja coś popieprzyłem/przegapiłem? Ma ktoś doświadczenia z programami do edycji execów?

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 21:58
[#2] Re: WinUAE po Polsku

@APC74, post #1

Skoro piszesz "WinUAE po Polsku"... lepiej nie bierz sie za tlumaczenie.

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 23:11
[#3] Re: WinUAE po Polsku

@reactor, post #2

Dzięki ze cenną poradę. Jednak, jak być może zauważyłeś, polonizacja WinUAE była jedynie "poligonem doświadczalnym" dla programu ResHacker, który to program mam zamiar wykorzystać w przyszłości do znacznie ciekawszych celów niż nudne tłumaczenia. Zresztą temat można spokojnie zamknąć bo znalazłem błąd i WinUAE jest już w 100% spolonizowana. :D

P.S. lepiej nie bierz za tlumaczenie. ...ale w sensie, że co?
[#4] Re: WinUAE po Polsku

@APC74, post #3

po polsku, nie po Polsku.
Nazwa jezyka z malej litery, nazwa kraju lub jego mieszkanca z duzej :)
[#5] Re: WinUAE po Polsku

@abcdef, post #4

Ja co rusz widzę tu na forum i nie tylko "Amigowiec" i wcale nie chodzi o nazwę czasopisma...

[#6] Re: WinUAE po Polsku

@abcdef, post #4

To zależy w JAKIM języku...
[#7] Re: WinUAE po Polsku

@APC74, post #1

Użyj Restoratora (www.google.pl) i otwórz w nim execa, spolszczysz wszystko bez babrania się hexem :D

[#8] Re: WinUAE po Polsku

@djhacker, post #7

Po co tłumaczyć plik .exe skoro na stronie WinUAE jest specjalny plik (.dll) dla tłumaczy Chyba, że tak jak pisał wcześniej APC74 do 100% przetłumaczenia i tak trzeba jeszcze pogrzebać w .exe

APC74 - udostępnij to swoje tłumaczenie to przetestujemy...

Ostatnia modyfikacja: 19.03.07 11:08
[#9] Re: WinUAE po Polsku

@djhacker, post #7

Nie execa, ale dll. ResHacker nie jest edytorem HEX - nie w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. W trakcie polonizacji tworzył podgląd spolonizowanego GUI, dzięki czemu przerabianie przebiegło bezboleśnie, bo widziałem większość tego co tłumaczyłem.
[#10] Re: WinUAE po Polsku

@Sasquatch, post #8

Nie trzeba grzebać w exe. Wystarczy przerobić samego DLLa. Błąd polegał na tym, że nadałem niewłaściwą nazwę. Przy pierwszym podejściu było WinUAE_polski.dll i WinUAE zgłupiał. Po zmianie nazwy pliku na WinUAE_Polish.dll wszystko poszło z kopyta - dziwne i głupie ale poszło. A może WinUAE potrzebował dwukrotnego uruchomienia, żeby przeładować GUI - nie wiem i olewam, ważne że działa. :D
[#11] Re: WinUAE po Polsku

@APC74, post #10

Zapodaj je gdzieś... OK

[#12] Re: WinUAE po Polsku

@Sasquatch, post #11

Gdy wrócę do domu, czyli w okolicach 23.00
[#13] Re: WinUAE po Polsku

@Sasquatch, post #11

Udało mi się "uwinąć" szybciej. Tu macie moje tłumaczenie. W dwóch wersjach:
1. Archiwum ZIP

http://www.meble.olsztyn.com.pl/WinUAE_PL/WinUAE_PL.zip

Instalacja.
Wypakować DLLa do katalogu WinUAE (DLL musi być w tym samym miejscu, w którym znajduje się plik winuae.exe). Po uruchomieniu WinUAE powinien automatycznie wczytać lokalizację. Jeżeli tego nie zrobił klikasz na Misc i wybierasz język ręcznie.

2. Installer dla tych co nie lubią babrać się z archiwami :P

http://www.meble.olsztyn.com.pl/WinUAE_PL/WinUAE_PL.exe

Instalacja.
Wiadomo... ;)

Na koniec 2 uwagi. Jest to tłumaczenie do wersji 1.4.1 ( 2007.03.18 ) emulatora. Na innych wersjach programu nie zostanie uruchomione. WinUAE już tak ma.
Żeby tłumaczone teksty się mieściły, musiałem zaingerować w układ GUI, więc nie jest już takie jak dawniej :) (niektóre elementy GUI są poprzesuwane).

EDIT: Ech te uśmieszki... Nie zawsze pokazują się tam, gdzie by się chciało :P

Ostatnia modyfikacja: 19.03.07 21:20
[#14] Re: WinUAE po Polsku

@APC74, post #13

OKa. Widziałem nie przetłumaczony jedną "chmurkę" z pomocą dotyczącą genlock'a. Ale i tak "wymyszaj niską rozdzielczość" rządzi.

[#15] Re: WinUAE po Polsku

@QkiZ, post #14

Dodatkowo u mnie w zakładce "Chipset" - "Tylko sprajty" ucina literkę "y" podobnie w zakładce "Różne" - "Nie pokazuj przycisku na taskbarze" ucina "ze" i w tej samej zakładce nie przetłumaczony tekst "bsdsocket.library emulation". Zakładka "Dyski twarde" - jest literówka "Uzrądzenie" i brak literki "a" w "Kolejność bootowani".

[#16] Re: WinUAE po Polsku

@QkiZ, post #14

"Wymyszanie" i podpowiedź poprawione :)
[#17] Re: WinUAE po Polsku

@Sasquatch, post #15

Poprawione.
Co do "Kolejność bootowania" to WinUAE ma ustawiony limit na 19 znaków w tej kolumnie, więc obciął dwudziesty znak. Poprawiłem na "botowania".
[#18] Re: WinUAE po Polsku

@APC74, post #17

poprawione spolszczenia można ściągać z linków powyżej

[#19] Re: WinUAE po Polsku

@QkiZ, post #18

Tak
[#20] Re: WinUAE po Polsku

@APC74, post #19

Witajcie
Nie wiem czy jeszcze komuś to potrzebne, ale kończę tłumaczenie do WinUAE 4.3.x
Końcem tygodnia wrzucę tu link do pobierania pliku WinUAE_Polish.dll
[#21] Re: WinUAE po Polsku

@Ole, post #20

A ja już myślałem że Olek wrócił.
[#22] Re: WinUAE po Polsku

@Ole, post #20

ŚlicznieOK, czekamy na sznurek.
[#23] Re: WinUAE po Polsku

@KM_Ender, post #21

Jeśli mnie masz na myśli, to ja często jestem na PPA.
[#24] Re: WinUAE po Polsku

@Ole, post #20

kończę tłumaczenie do WinUAE 4.3.x

4.4.0 już jest, będzie pasowało?
[#25] Re: WinUAE po Polsku

@vojo, post #24

Będzie, właśnie modyfikuję by pasowało.

@ KM_Ender
Kiedyś występowałem jako Biken ale to byłooooo 20 lat temu.
[#26] Re: WinUAE po Polsku

@Ole, post #25

OK
[#27] Re: WinUAE po Polsku

@KM_Ender, post #26

Pod linkiem:
https://mega.nz/file/lFwlja6J#6bIotxRPMu3I-09NUfU5LnobfvnQqaQQAkcXacTDKD0

Wrzuciłem tłumaczenie do wersji 4.3 (z 4.4 też działa)
Wrzucamy do katalogu z WinUAE i potem normalnie.

Tłumaczenie traktujcie jako jeszcze wersja 1.9 Beta bo jeszcze kilka rzeczy mi zostało.
Niedługo myślę skończyć i wypuścić już gotową pod 4.4

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2020 11:16:24 przez Ole

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2020 11:33:50 przez Ole
[#28] Re: WinUAE po Polsku

@Ole, post #27

Klucz deszyfrujący? WTF?
[#29] Re: WinUAE po Polsku

@waldiamiga, post #28

Już poprawiłem

https://mega.nz/file/lFwlja6J#6bIotxRPMu3I-09NUfU5LnobfvnQqaQQAkcXacTDKD0
[#30] Re: WinUAE po Polsku

@Ole, post #29

Ok, dzięki. Działa na 4.3 32-bit, nie działa na obu wersjach 4.4 (32 i 64bit)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem