Obiecałem że zamieszczę etapy, postaram się wywiązać z obietnicy ;)
Nie będę opisywał wszystkich etapów zawartych w animacji. Postaram się tylko troszkę opisać te które uważam za istotne.

Jest 22 kwietnia, to jakiś tydzień po tym jak w głowie zakiełkował mi pomysł na zrobienie rysunku. Na razie tylko "motyw przewodni". Praca miała mieć max 320x200, to i tak sporo więcej niż robiłem zwykle. Ale postać z nogami w całości nie mieściła się w kadrze :( Przeskoczyłem na 640x480, jest lepiej ale pusto.

Pierwsze podejście do koloru. Dzięki za refkę rudowłosej na forum! Fajna paleta kolorów, jest z czego wybierać. Cały czas chodził mi po głowie ten Yoda...

Bardzo chciałem aby w obrazku pojawił się motyw koła za głową postaci. Pech chciał że nie miałem pomysłu na czym go umocować. Słońce było infantylne. Wstałem rano i pomyślałem że skoro to ma być pseudo ikona, to musi tam być ukrytych wiele innych rzeczy w każdym miejscu kompozycji. Okręg musi być częścią czegoś wielkiego przykrywającego tło. Duża mechaniczna postać.

Zabawa ze światłem. Dodałem kilka nowych kontrastowych kolorów. Spodobało mi się proste płaskie operowanie światłem. Jakby ktoś spawał kawałek metalu.

Postanowiłem zmienić tło ponieważ wydawało mi się że tło zbyt mocno depresyjnie działało. Rozświetlone nadało pogodniejszego wyglądu całej kompozycji.

Jak już pisałem wcześniej, chciałem aby każdy element kompozycji był napełniony szczegółami. Dodałem obok tła 2 plan.

W zasadzie konsekwentnie dopracowałem szczegóły. martwić zaczęły mnie jednak płaskie nogi bohaterki. Selur zauważył znikającą postać na tle wielkiego robota.

Postanowiłem rozświetlić wnętrze robota jakimś kolorem który nie należy do kompozycji. Postać się pojawiła.

Brakowało mi kilku elementów kompozycji, rozciągnąłem więc rozdziałkę do 640x512, wszystko zaczęło się w końcu mieścić. Zastosowałem dithering który dodał sporo zabrudzeń, poniesionego kurzu.

Ostatni element który miał być podparciem robota, wypełnił i zrównoważył lewą cześć kompozycji. Finał... i pojawił się problem, bo w przeplocie na OCS jest 16 kolorów a ja mam już 18... Jest 20 maja. Może dać sobie spokój...
Kuba, dzięki za pomoc i ciepłe słowa. Skoro inni potrafią ja tez mogę ;)

22 maja, 16 kolorów. Praca zakwalifikowana do konkursu ;)
Animowany GIF. Całość, 22 kwietnia - 22 maja 2015

Dzięki za wsparcie

Do następnego konkursu, mam nadzieję
Odwiedzajcie ten wątek!