Jestem zdania, że społeczności amigowej bardzo brakuje bezinteresownego podejścia.
W zasadzie jestem podobnego zdania, jeśli chodzi o rozwój oprogramowania i nowego sprzętu. Tylko użytkownicy przez lata przyzwyczaili się, do takiego a nie innego podejścia twórców, więc teraz nie do pomyślenia jest, że coś można zrobić razem bez wykładania worka pieniędzy.
Większym problemem niż pieniądze jest wiedza, koordynacja, czas, których nie ma (ani jednego, ani drugiego, ani trzeciego). Znów sprowadza się to do tego, co napisałem w poście 4.
Nie chcę się tutaj przechwalać (nie o to mi chodzi), ale czy rok temu ktoś w ogóle podejrzewał, że taki projekt jak Sakura powstanie? Dlaczego się udało? Bo w końcu dwie osoby miały wystarczająco dużo zapału żeby usiąść, poświęcić swój czas, nauczyć się nowych rzeczy i to zrobić. Jak ktoś chce robić jakikolwiek nowy sprzęt, to niech prześledzi oryginalny wątek na ten temat. Zaczyna się od pytania RomanWorkshop jak w ogóle działają takie karty, później przez ok. 100 postów mamy dyskusje techniczną na ten temat... Tutaj mamy dyskusje o pierdołach, wygłaszanie życzeń itd., które są zupełnie nieistotne dla sprawy i nie posuwają projektu do przodu.
Jeśli będziemy zakładać, że ktoś coś zrobi za nas, to g... z tego będzie. Chcesz nową turbinę? To siadaj i rób. "Aleee nieee, bo to trudne, jeszcze przypadkiem bym poświęcił swój czas, wole popisać na forum swoje życzenia jak karta ma wyglądać i jakie wspaniałe interfejsy ma mieć. To nic, że nie mam pojęcia jak miałyby być podłączone. ".
Jak się wkurze to zaraz odpalę KiCada i zrobię projekt Deceleratora 4030. Albo zignoruje ten wątek.
Nie. Jeśli ktoś coś robi bez kasy, dla społeczności to i tak kryje się za tym jakiś wymierny cel - np. sława/hype, który przełoży się w przyszłości np. na fajną ofertę pracy - bo ktoś zostanie zauważony etc. więc nigdy nie robi się tego całkowicie bezinteresownie.
To nie do końca tak jest, np. ja mam dobrą pracę i nie potrzebuje innej. Poświęcałem czas bo to lubię, interesuje mnie programowanie niskopoziomowe, sprzęt, itd. A to, że mogłem przy okazji zrobić coś dla innych to tylko lepiej. Ludzie, którzy zamówili karty będą mieli fajne rozszerzenie Fast w niskiej cenie, Ci którzy będą chcieli się nauczyć jak to działa mają otwarty projekt (każdy teraz może wyprodukować taką kartę samemu).
Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 14:14:41 przez strim_