[#1] Pytanie odnośnie Dyna Blaster
Cześć!

Odrazu przepraszam jeśli pisze nie tam gdzie trzeba.

Nie bawie sie w jakieś zaawansowane kombinacje na amidze.
Z paroma kolegami lubimy sobie zagrać na poczciwej "500".

Ostatnio odpaliliśmy Dyna Blaster i chcieliśmy zagrać w 3 osoby.
Jest opcja chyba nawet na 5, ale da się tylko na joystickach.
Na klawiaturze ni huhu...Może coś nie tak z klawiaturą?

Jako że to jedyne miejsce w sieci, o którym wiem i w którym siedzą amigowcy proszę o pomoc...

Jak to odpalić na więcej niż dwie osoby?
Czy istnieje jakaś przejściówka umożliwiająca podpięcie dodatkowych yoysticków? Jeśli tak to gdzie mogę coś takiego dostać?

Z góry dziękuje i pozdrawiam,
Radek
[#2] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@RintH, post #1

W opcji na 5 gracz piaty gra na klawiaturze (ukladu klawiszy nie pamietam)
Trzeba miec specjalna przejsciowke, aczkolwiek wykonanie jej bylo proste jak drut wystarczylo pare kabelkow podlaczonych do 3 gniazd (2 od joystickow i jedno serial badz parallel, tez nie pamietam... ufff).
Pytanie czy w sklepach elektronicznych sprzedaja jeszcze takie rzeczy... byc moze, bo badz co badz sa to standardowe gniazda do wielu typow starych drukarek itp...

Schemat tej przejsciowki byl zamieszczony jako obrazek w grze
http://hol.abime.net/4584
, ktora notabene jest wlasnie klonem DYNA BLASTER i rowniez dziala na 4 graczy.
[#3] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@selur, post #2

Osobiście nie budowałem, ale myślę że powinno działać ;)

http://gutjahr.free.fr/index.php?language=en&page=buildadaptor

[#4] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@RintH, post #1

Polecam to :

http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm#15

działa na 100%

benedykt

[#5] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Heh...dzięki za pomoc...Jest tylko jeden mały problem...

Nie jestem żadnym takim od kabli i bladego pojęcia nie mam jak to zrobić...
Dziwnie sie czuje bo mam wrażenie jakby wszyscy pisali, że to bułka z masłem :P
[#6] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@RintH, post #5

Nie wiem czy moge tu zamieszczać link ze sklepu, ale zaryzykuje.

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=187&sid=bd4aedd162eba72b389c786c8aa954e0

Czy ta przejściówka umożliwia mi tylko podpięcie myszy i joya czy może również służyć jako rozwidlenie dla dwóch joysticków?
Wtedy przy zakupie dwóch bez kombinowania z kablami mam dyna na 4 osoby :>
[#7] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@RintH, post #6

Spoko... ja tez kiedys mialem takie idiotyczne pomysly OK
Niestety ta przejsciowka to tylko taki przelacznik ze podpinasz mysz i joystick i wkladasz owa przejsciowke do gniazda myszy. Wtedy przelaczasz na to co ma w danej chwili dzialac.
Nijak ma sie to do "przejsciowki" na 4 graczy ;)

Zakladajac, ze ktos ma lutownice kabelki i owe gniazda moze wykonac to cudo w 20 minut nie spieszac sie... wez schemat kup gniazda i zapytaj kogos z najblizszej okolicy czy nie polutuje troche kabelkow za piwo ... mysle, ze na pewno znajdzie sie jakis amator lutownicy (piwa) pomysł
[#8] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> Polecam to :
> http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm#15

Swietna strona! Ciekawa i inspirujaca dla mnie. Dzieki, za ja podales. Jakos do tej pory nie trafilem na nia, a sam juz myslalem nad zrobieniem prostego scandoublera i schemat z tej strony potwierdzil moje zalozenia.

Interface na 2 dodatkowe joysticki tez ciekawa rzecz.

[#9] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@CJ Warlock, post #8

olej tego scanublera działa maskrycznie. Przy przełączaniu w jakikolwiek tryb (np z pal na ntsc) musisz miernikiem regulować cały układ no i obraz jest wyświetlany tylko na jednej połówce ekranu. Jako ciekawostka jest to fajne ale do użytku się kompletnie nie nadaje .

Benedykt

[#10] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@RintH, post #5

Nie trzeba być żadnym takim od kabli aby to zrobić przecież to jest proste jak drut . Sam jestem laikiem jeśli chodzi o lutownice ale tutaj łączysz tylko kable i nic więcej.

Benedykt

[#11] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Dokładnie mając 13 lat potrafiłem to zrobić, naprawde nic trudnego... :) od wczoraj mam 16 tak na marginesie :D
[#12] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> olej tego scanublera działa maskrycznie.(...)
> Jako ciekawostka jest to fajne ale do użytku
> sić kompletnie nie nadaje .

To, co ja wymyslilem, mialo podobne zalozenia. Chodzilo mi wylacznie o cos, co pozwoli zobaczyc standardowy early startup screen A1200 na monitorze SVGA. Ewentualnie shella przy uruchamianiu bez s-s. Ot takie wlasnie zabezpieczenie na wypadek jak sie cos wysypie przed wczytaniem DEVS:Monitors/Multiscan.

Z zalozenia nie mialo to byc urzadzenie do pracy, bo to dej jest mam Multiscan, leczy wylacznie do pomocy w sytuacjach awaryjnych, zeby po TV lub monitor PAL nie biegac. Gdy wozilem Amige to bywalo, ze w podrozy cos sie wysypalo na poziomie sprzetowym i z braku monitora PAL nie mozna bylo odczytac komunikatu lub popracowac w shellu po boocie bez s-s.

Uklad takieo scandoublera moglby byc defaultowo zbajpasowany i wlaczany dopiero w razie potrzeby (manualnie).

Standardowy, zaawansowany scandoubler AFAIK sklada sie z dekodera PAL, bufora ramki i kodera SVGA. Na cos takiego sie nie porywalem. ;)

[#13] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@CJ Warlock, post #12

Early startup screen i Shell (A1200) mozna zobaczyc na monitorze SVGA za pomoca programu bootctrl (Aminet).
W sytuacjach awaryjnych jest to wystarczajace.
[#14] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Norbert, post #13

bądź promując to przy pomocy PPC . Nie mniej rozumowanie tego Pana powyżej ma swój sens. Ale proponuje do tego działu otworzyć osobny temat a nie śmiecić Tutaj offtopicowo.

Benedykt

[#15] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Odkopię, bo ostatnio znów mnie naszła ochota na retro. Czy jest opcja żeby grać jednocześnie tylko na dwóch joystickach oraz klawiaturze? Czy ta opcja działa tylko przy grze w piątke (wraz z adapterem)? Bo w mojej wersji nie mogę grać w 3 jednocześnie, 2 joye i klawiatura, nie wiem czy to normalna rekacja, czy może powinienem poszukać innej wersji Dynablaster?
[#16] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@bubble gum, post #15

Ja tak chyba mam w wersji WHDLOAD 😃
[#17] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Bartek2075, post #16

Interesuje mnie opinia kogoś kto odpala grę na Amidze :P
[#18] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@bubble gum, post #17

A na jakim, myślisz, komputerze działa program WHDLoad, hmm?
[#19] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@bubble gum, post #15

Możliwość grania na dwa joye i klawiaturę... może warto sprawdzić klony dyna blastera, jak np. master blaster? Tam chyba można było ustawić, który gracz czym operuje. Adapter dla 4 graczy jest łatwy do złożenia, wtyki można dostać w każdym w miarę ogarniętym sklepie elektronicznym bądź na allegro.
[#20] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Michmis, post #19

w wersji dyskietkowej podczas uruchamiania Dyny jest wybór czy korzystamy z interfejsu na dwa dodatkowe joysticki czy nie ( wybór chyba prawy/lewy guzik myszy )
Jak graliśmy w trzy osoby na dwóch joystickach to wybieraliśmy opcję zainstalowanego interfejsu, wybieraliśmy grę na 5 graczy i w pierwszej kolejności rozwalaliśmy 3 i 4 gracza a potem siebie wzajemnie, był jakiś problem z grą na klawiaturze po wyborze braku interfejsu.
[#21] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@UJP, post #20

No właśnie u mnie i tak i tak nie działa klawiatura :/. Może mam jakąś źle działającą wersje, a kolna raczej nie chce bo z tego co widziałem dynablaster jest najfajniejszy :P
[#22] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@bubble gum, post #21

Jeszcze dopowiem, że jak włączam opcję żeby gra uruchomiła się dla 5 graczy(przed uruchomieniem prawy przycisk myszy), to ni edziała żaden kontroler ani klawiatura.
[#23] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@bubble gum, post #22

Powinien zadziałać kontroler nr.3 jak mnie pamięć nie myli ;)
[#24] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Bartek2075, post #23

Pytanie nie w temacie odnośnie Dyna, czy ktoś podczas instalacji Dyna Blaster na HD miał błąd 1100, że drawer Dyna nie może zostać utworzony? Sprawdziłem to na swojej A600 i w winUAE, to nie kwestia adf, bo instalator do tego nie dochodzi. Może wersja ze strony WHDLoad kopnięta?
[#25] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Przemas9124, post #24

To kwestia adf.
Nie masz wymaganej wersji gry . (czytaj , oryginalnej)
[#26] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Norbert, post #25

Nie może być wina adf, ponieważ ściągam ze strony whdload.de instalator, klikam instaluj na HD, wyskakują zapytania czy zainstalować, jaka ma być ikona i następnie wyskakuje create dyna drawer i error 1100. Dyskietkę wkłada się później. Nawet nie dochodzi do tego okienka z napisem "put your Dyna floppy disk to DF0".
[#27] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Przemas9124, post #26

To właśnie wina adf.
To jest tylko instaler (nieoryginalny) gry.
Zobacz jakiej wersji gry on wymaga.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2017 08:00:01 przez Norbert
[#28] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Przemas9124, post #24

Szkoda że jestem na wakacjach bo bym udostępnił Dyna Blaster wersje whdload na jakimś dropboxie i byś tylko se przeniósł na dysk 😉
[#29] Re: Pytanie odnośnie Dyna Blaster

@Bartek2075, post #28

Gotowa instalka leży w internetach
Wystarczy chwile poszukac, pijąc LEMONiadę.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2017 12:55:45 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem