[#1] The Settlers
Mam pytanie na temat tej gry. Przeczytałem co prawda poradnik zamieszczony na PPA, ale nadal nie wiem, jak sprawić, aby rycerze należący do mnie wyruszyli atakować wroga. Zbudowałem już wiele stanic oraz fortecę. Niestety, jeżeli zaznaczę stanicę wroga i kliknę na ikonkę znajdującą się w lewym dolnym rogu, to z mojego zamku wychodzi rycerz, ale przegrywa walkę pod stanicą wroga. Kiedy wysyłam następnego, znów dzieje się to samo. W końcu doszło do tego, że w ogóle nie mogę wysyłać rycerzy, co jest bardzo dziwne, ponieważ dysponuję nimi w zamku. Być może rycerze, których posiadam są za słabi, aby walczyć, ale nie wiem co zrobić, aby awansowali na wyższe stopnie wojskowe. Proszę o pomoc.

[#2] Re: The Settlers

@Dawi, post #1

By żołnierze awansowali,potrzebujesz złota.Zeby móc atakować musisz zmienić ustawienia "zasiedlania" wojska...
[#3] Re: The Settlers

@Dawi, post #1

Najważniejsze jest by żołnierze mieli jak najwyższy poziom, i posiadali jak najwięcej złota. W sytuacji skrajnej zastosuj metodę save (gdy wysłany do ataku żołnierz jest pod strażnicą wroga) & load (jeśli przegrasz walkę) ;)

[#4] Re: The Settlers

@Dawi, post #1

1. Jestes pewien, ze w zamku masz rycerzy, a nie same miecze i tarcze? Jesli rycerze sa w zamku, to powinni wyjsc na uzupelnienie do straznic, z ktorych wyslales atak.
2. W ustawieniach dot. rycerzy (w opcjach - ikonka z komputerem, a potem z twarzami rycerzy) ustawiasz, czy na atak wychodzi ze straznicy zolniez najslabszy (z biala choragiewka), czy najmocniejszy (z dumnie wypietym... brzuchem :) )
3. Jesli w zamku masz lepszych zolnierzy niz w straznicach, warto czasem zrobic wymiane (w wyzej wymienionych opcjach, po prawej stronie). Wtedy z kazdej straznicy wracaja do zamku najslabsi rycerze, a stany uzupelniane sa rezerwami z zamku.
4. Mozesz wyslac tylko jednego rycerza na atak? Powinno dac sie wyslac wiecej... (chyba ze cokolwiek daleko ten przeciwnik, albo cos poprzestawiales w opcjach) Sprobuj dodac ich troche (przyciskiem z plusem) podczas wyznaczania celu ataku. Jednym rycerzem wojny sie nie wygra ;)
5. Zloto nie jest konieczne rycerzom do awansu, ale jest bardzo mile widziane :D (no i lepiej sie bronia w takiej ozloconej straznicy).
[wyróżniony] [#5] Re: The Settlers

@recedent, post #4

Recedent napisał(aś):

> chyba ze cokolwiek daleko ten przeciwnik, albo cos poprzestawiales w opcjach) Sprobuj dodac ich troche (przyciskiem z plusem) podczas wyznaczania celu ataku.

Czy mam przez to rozumieć, że jeśli moja stanica znajduje się zbyt daleko zamku wroga, to nie mogę wysyłać z niej ataków?

Niestety, ale podczas wyznaczania celu ataku wskaźnik miałem na maksimum, a rycerze i tak wychodzili pojedynczo.

A czy mógîbyô opisaę dokîadnie, jak dokonuje sië ataku? (nie jestem pewien, czy dobrze robië, naciskajâc na ikonkë skrzyűowanych mieczy w lewym dolnym rogu podczas zaznaczenia stanicy wroga. Poza tym nie wiem, co oznaczajâ pozostaîe ikonki, które sië tam pojawiajâ).

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 18:36
[#6] Re: The Settlers

@Dawi, post #5

Z tego co pamiętam z małej strażnicy wychodzi zawsze tylko jeden rycerz. Dla średniej i dużej powinno wyjść kilku.

[#7] Re: The Settlers

@koodlaty, post #6

Niestety rycerze którzy ruszają do ataku wychodzą z mojego zamku, a nie ze stanic, strażnic i fortec. Własnych wojskowych budynków nie mogę zaznaczyć, ale budynki (stanice) wroga owszem (innych budynków jeszcze nie sprawdzałem, bo na razie komputer ich nie buduje).

[#8] Re: The Settlers

@Dawi, post #5

>Czy mam przez to rozumieć, że jeśli moja stanica znajduje się zbyt daleko
>zamku wroga, to nie mogę wysyłać z niej ataków?

Jeśli strażnica lub zamek przeciwnika (innych budynków atakować się nie da) znajdują się za daleko od Twoich strażnic/fortec itp. (tylko z nich wysyła się ataki) to tak. Mozna to troche zmodyfikowac poprzez zmianę sposobu obsadzania strażnic (w opcjach obok ustawień żołnierzy, tam gdzie są napisy: "full/good" "good/medium" "medium/weak", "weak/minimum". Ustawia sie tam ilu żołnierzy ma obsadzać daną stażnicę/fortecę itp. w zależności od odległości granicy przeciwnika i ilu ma w niej zostawać, gdy wychodzą na atak. Domyślnie ustawione jest, że strażnice/fortece itp. położone w bezpośredniej bliskości granicy (poznasz to po fladze przed strażnicą, na której znajduje się gruby czarny krzyżyk) będą obsadzone na full (w przypadku małej strażnicy = 3 rycerzy), a podczas wysyłania z nich wojsk na atak - będą obsadzone dobrze (w przypadku małej strażnicy = 2 rycerzy) itp. itd. Można to trochę modyfikować, żeby zmobilizować do jakiegoś ataku chmarę rycerzy, ale - jak już napisałem, te ustawienia są optymalne (po co marnować rycerzy do obsadzania nieistotnych strażnic?). Jeśli więc nad Twoją strażnicą powiewa biała flaga, oznacza to że przeciwnik jest daleko = w strażnicy jest za mało rycerzy, żeby któryś wyszedł na atak (zawsze przecież musi w niej zostać przynajmniej jeden).

Przeczytałem w Twoim poście, że "komputer jeszcze nie buduje innych budynków". To by oznaczało, że gra dopiero się rozpoczęła... Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma co się wykrwawiać na początku - bardzo rzadko wynika z tego cokolwiek dobrego.

Sposób ataku, który opisujesz jest prawidłowy. Trzeba kliknąć w skrzyżowane miecze... i czekać ;)

[#9] Re: The Settlers

@recedent, post #8

To prawda, jestem dopiero w drugim levelu. Pierwszy przeszedłem bez zdobywania strażnic, jednak uważam, że jeśli się tego szybko nie nauczę, to w kolejnych poziomach będzie mi owiele trudniej. Ogólnie myślę, że jestem już w miarę zorientowany w grze. Nie rozumiem jednak dlaczego rycerze do ataku zamiast z moich strażnic wychodzą z mojego zamku (czy nie trzeba czegoś zmienić w opcjach?), co oznaczają ikonki znajdujące się w oknie po zaznaczeniu strażnicy wroga i dlaczego nie mogę zawsze atakować, skoro mam w zamku i strażnicach rycerzy?

[#10] Re: The Settlers

@Dawi, post #9

Do ataku na pewno wychodzą ze strażnic. Z zamku wychodzi wtedy rycerz na uzupełnienie stanu (na miejsce tego, który wyszedł na atak). Jakie flagi wisza przed Twoimi straznicami (i na jakiej wysokosci)?
[#11] Re: The Settlers

@recedent, post #10

Możliwe, ze uzupełnianie strażnic trwało tak krótko, że nawet tego nie zauważyłem. Przed strażnicami blisko zamku wiszą białe flagi, przed strażnicami bardziej oddalonymi od zamku wiszą białe flagi z czarnym cienkim krzyżem, a przed strażnicami najbardziej oddalonymi od zamku wiszą białe flagi z grubym czarnym krzyżem. Wydaje mi się, że ich wysokość jest taka sama (wiszą ani bardzo wysoko, ani bardzo nisko). Zastanawia mnie również następująca rzecz: klikając na ikonkę ze skrzyżowanymi mieczami w levelu pierwszym czasem wydobywał się odgłos, mówiący tak jakby "da się to zrobić"(wtedy z zamku wychodził jeden rycerz, być może wymieniał się miejscem z rycerzem, który wyruszył do ataku ze strażnicy), a czasem odgłos mówiący jakby "nie da się tego zrobić. Jednak w drugim levelu zawsze wydowbywał się odgłos mówiący jakby "nie da się tego zrobić". Czyli nikt nie wychodził z zamku. Od czego zależą te odgłosy?

P.S. A czy stanice to te najmniejsze budynki, strażnice to te większe, a fortece to te największe? Jeśli tak, to wszystkie słowa "strażnice", które tutaj wymieniłem należy zamienić na stanice.

[#12] Re: The Settlers

@Dawi, post #11

Właśnie zauważyłem, że poradnik The Settlers jest jakiś niepełny. Dodałem brakujący fragment w kolejnej części.

P.S. Trzeba będzie ten poradnik całkowicie przebudować...
[#13] Re: The Settlers

@mailman, post #12

Dzięki trzeciej części poradnika wyczytałem, że ikonki, które znajdują się w oknie, które pojawia się po zaznaczeniu stanicy wroga oznaczają ilość rycerzy, jaką mogę wysłać do walki. Jednak w moim przypadku liczba ta wynosi 0 (względnie 1). To dlatego nie mogłem wysyłać ataków. Ale czy ktoś może mi powiedzieć, co należy zrobić, żeby zwiększyć tę liczbę?

[#14] Re: The Settlers

@Dawi, post #11

Hmm... Dzwiek "nie da sie tego zrobic" oznacza, ze nie da sie tego zrobic :) . Skoro jest gruby krzyz na flagach, to sa tuz przy granicy - zakladam, ze chcesz zaatakowac najblizsza Ci straznice przeciwnika - prawdopodobnie chodzi wiec o brak wystarczajacej liczby rycerzy w Twoich straznicach (po ilu ich tam jest? - sprawdzisz to wciskajac oba przyciski na swojej straznicy). Jesli bedzie po dwoch w najmniejszej (polozonej przy granicy), to chodzi o to. Ale to by oznaczalo, ze nie masz zapasow rycerzy w zamku, a przeciez, jak mowisz, masz. Jestem zmieszany...

P.S. Co do nazewnictwa straznic - ja pisze straznica (rozrozniam mala i srednia) i forteca. Ale to nie jest najwazniejsze ;)

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 20:25
[#15] Re: The Settlers

@recedent, post #14

Nie jestem do końca pewien, ale czy przypadkiem nie jest tak, że w zamku też musi być jakieś minimum żołnierzy?

P.S. Czy już pisałem, że The Settlers niesłusznie uznawane jest za amigową rewelację głównie z powodu kiepskiego elementu militarnego?
[#16] Re: The Settlers

@recedent, post #14

W każdej strażnicy jest po trzech rycerzy. Może coś źle zrobiłem i w zamku nie mam zapasowych rycerzy. Może przez to liczba gotowych do ataku nie zwiększa się i nię mogę rozpocząć szturmu. Sam już nie wiem i również jestem zmieszany. :S Jednak mimo wszystko dziękuję za pomoc.
[#17] Re: The Settlers

@mailman, post #15

Pisałeś, ale na liście dyskusyjnej. :)

[#18] Re: The Settlers

@Dawi, post #16

Nie ma takiej opcji! :S Jest full rycerzy, jest blisko wróg... Chyba ze jeszcze nie obsadzil straznicy... Jak nie ma flagi przed jego straznica, to trzeba poczekac az ja obsadzi. Druga mozliwosc to namotanie w opcjach obsadzania straznic. (jesli np. masz ustawione na "full/full" dla straznic polozonych przy granicy, to nikt z niej nie wyjdzie na atak. Ale jesli nic tam nie motales, to musi byc domyslnie - czyli dobrze).

Uff... Zaczynaja mi sie konczyc pomysly ;)
[#19] Re: The Settlers

@recedent, post #18

To chyba wiele wyjaśnia (choć nie wiem tego jeszcze na pewno), ponieważ trochę bawiłem się opcjami... Dam znać, jak sprawdzę, czy potrafię wyprowadzać już normalne ataki.
[#20] Re: The Settlers

@Dawi, post #19

Rzeczywiście problem polegał na tym, że każdą strażnicę miałem wypełnioną. Teraz mogę wyprowadzać normalne ataki, z czego jestem bardzo zadowolony. :D

[#21] Re: The Settlers

@Dawi, post #1

Teraz już wiem o co chodzi w wysyłaniu rycerzy ze strażnic, ale kiedy wybudowałem ich ok. 25, to zaczęło mi ich brakować do zasiedlania kolejnych i do wysyłania ich do walki. Nie wiem, o co chodzi, ponieważ mam płatnerza i kopalnię rud żelaza oraz domek z gościem, który przerabia rudę żelaza na stal, a mimo to liczba rycerzy mi się nie zwiększa. Po prostu się skończyli, a ja nie wiem co robić, żeby mieć ich więcej.
[#22] Re: The Settlers

@Dawi, post #21

Hmm... A kopalnie węgla posiadasz? Pamiętaj, że potrzebujesz gdzieś tak około 2 razy więcej czynnych kopalni węgla niż rudy (ruda+węgiel+huta=żelazo, żelazo+węgiel+płatnerz=miecz lub tarcza). Masz ludzi bez zawodu w zamku? (to tacy z pytajnikiem na twarzy, w prawym dolnym rogu) - (miecz + tarcza + człowiek = rycerz). Ale taka sytuacja (z brakiem ludzi) raczej się nie zdarza (jeśli już, to na początku planszy, jak powołasz na szybko masę rycerzy za pomocą przycisku w opcjach). Myślę więc że chodzi o węgiel. Ile masz mieczy i tarcz w zamku?
[#23] Re: The Settlers

@recedent, post #22

Być może mam za mało kopalni węgla. Ludzi bez zawodu w zamku mam bardzo dużo, a mieczy i tarcz mam 0 (względnie dwie tarcze). Będę musiał wybudować więcej kopalń węgla. Ale bardzo wielu ludzików chodzi mi po planszy, co powoduje niesamowite korki. Czy może być tak, że z tego powodu tragarze niesamowicie powoli przynoszą tarcze i miecze do zamku?

[#24] Re: The Settlers

@Dawi, post #23

1. Sprawdź w statystykach produkcję mieczy i tarcz. (tam gdzie opcje - ikonka z wykresami, o ile mnie pamięć nie myli - ustaw na miecze, albo tarcze - jak nie będzie czerwonego słupka, znaczy że produkcja stoi).
2. Sprawdź na budynku płatnerza
a. czy płatnerz jest w domu (taki smutny, łysy gość :) )
b. ile ma surowców (sztaby żelaza, węgiel)
3. Jeśli węgla u płatnerza nie ma, sprawdź w opcjach przydziały węgla dla budynków (może tam też namotałeś coś)
4. Sprawdź ile masz węgla w zamku
5. Mówisz, że masz mnóstwo ludzików na planszy. Hmm... Wszystko masz drogami połączone? Stawiasz na drogach dodatkowe chorągiewki, żeby usprawnić transport? Ludziki chodzą po drogach, czy po planszy? Bo jeśli chodzą po planszy, to znaczy, że kazałeś im na siłę wychodzić z zamku... (i faktycznie, powoduje to niesamowite korki) Inne możliwości nie przychodzą mi do głowy. Na wszelki wypadek - przestawiałeś coś może w trzecim ekranie zamku?

[#25] Re: The Settlers

@recedent, post #24

1. Niestety produkcja stoi.
2.
a) Jest.
b) Węgiel zdaje się, że ma, ale tylko jedną ikonkę, a sztab żelaza nie ma wcale.
3. Gdzie to się sprawdza?
4. Węgla 45, ale takich metalowych "rusztowań" 0
(nie wiem, czy to jest to sam co sztaby żelaza)
5. Rzeczywiście coś poprzestawiałem w ostatnim oknie zamku, bo myślałem, że kiedy coś zmienię, to rycerze zaczną znowu wychodzić. Co mam zrobić, aby sytuacja powróciła do normalengo stanu? (domyślam się, że przestawić "tik" w trzecim oknie zamku, ale nie wiem którą dokładnie ikonkę). Chodzi o to, że rycerzy w drugim oknie zamku mam 0, a w trzecim oknie zamku mam ich kilkunastu.

Wiele rzeczy sam psuję, ale dopiero zaczynam przygodę z "The Settlers" i dlatego czuję się trochę zagubiony...

[#26] Re: The Settlers

@Dawi, post #25

No to tak: Jak najszybciej w ostatnim oknie zamku zmień na wchodzenie ludzików do zamku i wnoszenie towarów (o ile to też zmieniłeś) - oba górne tiki. Te ustawienia zmienia się tylko w sytuacjach kryzysowych ;) . Za jakiś czas (15-30 min.) sytuacja z ludzikami wróci do normy (powracają do zamku - w międzyczasie od zatorów możesz dostać bólu głowy - ostrożnie z Etopiryną :) ).

Numero due: Brakuje sztab (czy "rusztowań, dla mnie przypomina to trochę szynę, ale jak to zwał), znaczy - nie masz problemów z płatnerzem, tylko w hucie - sprawdź czy mają w budynku węgiel i rudę. Ustawienia donoszenia węgla (i nie tylko) do budynków są w opcjach (ikonka z komputerem, a potem taki przycisk z domkiem i węglem - tam się suwakami ustawia. Ja zawsze dawałem wszystkim po równo, ale może domyślne są optymalne... kto wie?). Podejrzewam jednak, że problemy z dostawami są spowodowane raczej masywnymi korkami, a nie jakimiś czarami dokonanymi w opcjach. Poczekaj aż ruch się rozładuje i raportuj, czy tragarze zaczęli nosić sztaby do płatnerza.

Acha, mówisz, że masz kilkunastu rycerzy na ostatnim okienku zamku. To jest drużyna obrońców (na wypadek gdyby przeciwnik zaatakował zamek). Ich ilość ustawia się w opcjach żołnierzy (są tam takie przyciski + i - na dole okienka). O ile przeciwnik nie zbliża się zanadto do Twojego zamku możesz ich spokojnie zmienić na trzech (zyskasz trochę rezerw ludzkich, ale to rozwiązanie na krótką metę, bo i tak prędzej czy później ich zabraknie).
[#27] Re: The Settlers

@recedent, post #26

Kiedy rozładowałem korki, wszystko zaczęło się dziać tak, jak powinno, tzn. płatnerz produkuje tarcze i miecze. Na razie jestem bardzo zadowolony ( :D :D :D), ale pewnie do czasu, bo zaraz na pewno znowu coś zepsuję... :(

[#28] Re: The Settlers

@Dawi, post #27

Kilka dobrych rad:
1. Trzeba zwracać uwagę na odległości, tzn płatnerza stawiać możliwie blisko zamku lub magazynu, młyn koło rolnika, pomiędzy młynem a kopalniami niech jest piekarnia, tartak wśród drzew a przy nim drwal i może leśnik (przy dużej potyczce lepiej mieć dwa tartaki)....wówczas transport zajmuje mniej czasu i mniejsze jest ryzyko korków.
2. Drogi!!!! Chyba najważniejsza rzecz. Na początku ostrożnie, bo kożda droga to jeden człowieczek, ale gdy już ich mamy "nadmiar" stawiajmy drogi, drogi i drogi.... tylko przemyślane (tranzytujące towary krótszymi tasami).
3. W rozbudowanym państwie muszą być magazyny. Ułatwia to werbunek i wymianę wojska.
4. Wymiana wojska w nieodpowiednim momencie może doprowadzić do korków.

[#29] Re: The Settlers

@popi, post #28

Kilka dobrych rad:

No, to ja doloze na koniec, ze ostatnia - 30 misje (plansze), trzeba sie wlasciwie nauczyc na pamiec (po kilku porazkach), ponieważ zasoby sa tak wyzylowane, ze jeden nieopatrzny ruch i trzeba zaczynac od poczatku.

A tak pozatym, to dlaczego tak malo glosow na Settlers? :P
[#30] Re: The Settlers

@Andrzej Drozd, post #29

A tak pozatym, to dlaczego tak malo glosow na Settlers?

Wg mnie The Settlers za wyjątkiem grafiki i oryginalnego pomysłu rozkłada się na kilku innych elementach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem