@Dawi,
post #5
>Czy mam przez to rozumieć, że jeśli moja stanica znajduje się zbyt daleko
>zamku wroga, to nie mogę wysyłać z niej ataków?
Jeśli strażnica lub zamek przeciwnika (innych budynków atakować się nie da) znajdują się za daleko od Twoich strażnic/fortec itp. (tylko z nich wysyła się ataki) to tak. Mozna to troche zmodyfikowac poprzez zmianę sposobu obsadzania strażnic (w opcjach obok ustawień żołnierzy, tam gdzie są napisy: "full/good" "good/medium" "medium/weak", "weak/minimum". Ustawia sie tam ilu żołnierzy ma obsadzać daną stażnicę/fortecę itp. w zależności od odległości granicy przeciwnika i ilu ma w niej zostawać, gdy wychodzą na atak. Domyślnie ustawione jest, że strażnice/fortece itp. położone w bezpośredniej bliskości granicy (poznasz to po fladze przed strażnicą, na której znajduje się gruby czarny krzyżyk) będą obsadzone na full (w przypadku małej strażnicy = 3 rycerzy), a podczas wysyłania z nich wojsk na atak - będą obsadzone dobrze (w przypadku małej strażnicy = 2 rycerzy) itp. itd. Można to trochę modyfikować, żeby zmobilizować do jakiegoś ataku chmarę rycerzy, ale - jak już napisałem, te ustawienia są optymalne (po co marnować rycerzy do obsadzania nieistotnych strażnic?). Jeśli więc nad Twoją strażnicą powiewa biała flaga, oznacza to że przeciwnik jest daleko = w strażnicy jest za mało rycerzy, żeby któryś wyszedł na atak (zawsze przecież musi w niej zostać przynajmniej jeden).
Przeczytałem w Twoim poście, że "komputer jeszcze nie buduje innych budynków". To by oznaczało, że gra dopiero się rozpoczęła... Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma co się wykrwawiać na początku - bardzo rzadko wynika z tego cokolwiek dobrego.
Sposób ataku, który opisujesz jest prawidłowy. Trzeba kliknąć w skrzyżowane miecze... i czekać ;)