[#1] Gry w stylu manga/anime na Ami
Jako że był temat o grach na podstawie komiksu, myślę że ten temat też jest ciekawy. Ja osobiście znam następujące gry (niektóre niestety są kiepskie, graficznie bądź grywalnie):

seria Street Fighter
Shadow Fighter
Fightin' Spirits
Elfmania
Gem'X
Super Gem'Z
Manga Hot Numbers
Plotting (szkoda że na Ami nie ma dalszych części o nazwie Puyo-Puyo)
ShadowLands
ShadoWorlds
Realm of Sendai (graficznie słaba że aż piszczy... ale niezla "merytorycznie")
Speris Legacy (nie licząc czołówki...). Zresztą SL to klon gry Zelda
Genghis Khan (KOEI)
Romance of Three Kingdoms (KOEI)
Romance of Three Kingdoms II (KOEI)
Bandit Kings of China (KOEI)
Nobunaga's Ambition (KOEI)
Apidya
Crack Down
Dragon Breed
GunBee F-99 (ładna grafika... jedna z ładniejszych "mangowych gier" na Ami)
Midnight Resistance
Quasar Wars
U.N. Squadron (a właściwie "Area 88"...)
Uridium 2 (co prawda nie ma jako takich postaci, ale za to są "pełną mordą" japońsko-podobne roboty... zresztą polecam zobaczyć load screen z CDTV) http://members.lycos.co.uk/kazuki/Uridium_2_Load_Screen_-_CDTV.gif
Akira (wprawdzie Otomo ma specyficzny styl, coś pomiędzy JP a USA, ale w końcu gra jest na komiksie japońskim oparta)
BC Kid
Bubble Bobble (coś dla fanów stworków)
Rainbow Islands (Bubble Bobble 2)
Parasol Stars (Rainbow Islands 2)
Dyna Blaster (znana też jako "Bomberman")
Ghosts'n Goblins
Ghouls'n Ghosts
Joe & Mac: Caveman Ninja
Leander
Last Battle
Last Duel
Liquid Kids (znowu stworki)
Mega Twins
Mr Nutz (i jeszce raz stworki... a dokładniej wiewiórka)
New Zealand Story (tym razem kiwi... a NIE kaczka/kurczak, jak czasami słyszalem)
Pang (tu ciekawostka: designy do "automatówki" robił Akira Toriyama, ten sam co do Dragon Ball'a)
Risky Woods (designy w grze wzorowane na stylu Toriyamy)
Rod-Land (jedna z naładniejszych "mangówek" na Ami... zresztą konwersja z "automatów")
Rolling Thunder
Strider
Strider II
Turrican
Turrican II
Turrican 3
Super Obliterator (niejako "pośrednio", bo bohater jest "wyrypany" z Turrican'a)
Wonderboy in monsterland (grafa źle "przerysowana z "automatów"/konsol, więc kiepska, ale jednak)
Yo! Joe! (też trochę "koślawa"... ale Hudson Soft (japońska firma) w pełni przekonuje)
Bubble Heroes
Shogo

Uff... to wszystko co pamiętam. Ale zapewne o czymś zapomniałem. Jeżeli ktoś zna jakieś inne tytuły, byłbym wdzięczny za info (lub przypomnienie).

Ostatnia modyfikacja: 27.08.05 19:57
[#2] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Solo Kazuki, post #1

Switchblade 1 & 2 - chyba nie ma ich w Twoim spisie

[#3] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@PopoCop, post #2

A racja...

BTW: Następne sobie właśnie przypomniałem: Power Drift
Big Run (Wprawdzie w amigowej wersji panienka wrëczajâca puchar wyglâda ômiesznie, ale automatówka jest ok)
Beats of Rage (port)

Ostatnia modyfikacja: 28.08.05 17:35
[#4] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Solo Kazuki, post #3

Do listy doliczyłbym KISSA. Grą może nie jest, ale z pewnością jest mangowy:)

[#5] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Solo Kazuki, post #1

He he, miałem napisać Akira, ale dokładniej przeczytałem Twój post.

Ostatnia modyfikacja: 30.08.05 11:28
[#6] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Orson, post #4

Hmm... KiSS jest raczej nie tyle grą (co sam zresztâ pisaîeô), co "dziwnym użytkiem" umożliwiającym "przeglądanie" różnych "zestawów obrazków" i "granie w proste gry"

Co do samych zestawów to są one różne. Dużo jest rzeczywiście "mangowych" (i to îadnych), ale widziałem też take koszmarki, że autor zapewne nigdy w życiu nie widział żadnego manga/anime. No i pozatym... czy tort (bo takowy zestaw też widziałem) może być "mangowy"?

Pozatym jeűeli ktoô jest zainteresowany niezîymi zestawami KiSS'a, to zapraszam na priv'a (mam niezîâ kolekcjë zestawów)

Ostatnia modyfikacja: 30.08.05 18:43
[#7] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Solo Kazuki, post #3

Hmm... jeszcze MadTV by się wîaôciwie "załapał"... ciekawe czy "przez przypadek" czy "zamierzenie"

Ostatnia modyfikacja: 31.08.05 22:54
[#8] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Solo Kazuki, post #7

:::: 5 LAT PÓŹNIEJ ::::

Bump!

::::::::::::::::::::::::::::

Odkopuję temat ponieważ poszukuję jednej gry. Z tego co pamiętam była zamieszczona na którymś ACS Cover i był to kolorowy (AGA?) RPG z mangowym designem. W intrze była blondwłosa panienka siedząca na skarpie a wiatr powiewał jej suknią ;) Potem kierowało się małymi hipkami i dochodziło do wodospadu...

Tyle udało mi się zapamiętać...

Jakieś strzały?

[#9] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@AceMan, post #8

Typuję "Realms of Sendai".

[#10] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Minniat, post #9

Sprawdziłem - nie, to nie to.

[#11] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@Solo Kazuki, post #7

Mad TV ??? Anime/Manga ???? Gdzie ?????

Swoją drogą na spisie ponad 90% to konwersje gier japońskich wydawców więc nic dziwnego. Polecam znaleźć oryginały /choćby na MAME/ - jakość zdecydowanie lepsza- konwersje nei są najwyższych lotów.
Zdecydowanie polecam B.C Kid - konwersja przebija oryginał na PC Engine /znany jako Bonk's Adventure bądź PC Gejin - polecam Bonk's return - fenomenalny pogram/

P.S.:Jeśli ktoś ma "jobla" na punkcie anime/mangi to powinien spojrzeć nieco głęnije na konsole. Szczególnie Nintendo DS oraz PSP.......

Pozdrawiam

[#12] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@AceMan, post #8

Dark Child? , Blade? Spreris Legacy ,Legends? więcej nie kojarzę , też już luki w pamięci:) Pamiętam też sharawarowego rpga do którego muzyczkę robił Bjorn Lynne z tym że nie jestem pewien czy gierka akurat nie była pecetowa
[#13] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@vegeta, post #12

Dark Child nie mogę odpalić z mojego ACSCover6, a w necie nic o tym nie ma. W readme jest info, że przypomina "Eye of the Beholder" i jest to non-playable demo, więc raczej odpada.

Blade, Legends - nie.

Speris Legacy to najbliższy strzał, zresztą - zacząłem w to grać ostatnio i dlatego mi się przypomniał ten RPG :) Ale to też nie to - nie ma animowanego intra.

Sharewarowy RPG - to mogłoby być to, ale wątpię żeby Awesome pisał do niego muzykę, raczej po prostu sobie od niego "pożyczyli" ;)

[#14] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@AceMan, post #13

Przypomniałem sobie że na ACS był też emulator jakiegoś automatu do gier z Japonii i była tam jakaś gra rpg niestety nie sprawdzę Ci tego bo płytka już mi nie czyta , a co do tej muzyczki Awesome'a to kawałek nazywał się Homeland Farmland , może to Cię jakoś naprowadzi :)
[#15] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@michalmarek77, post #11

Widać że kolega dosyć nowy... więc wolę wyjaśnić.

Po pierwsze proponuje spojrzeć na datę. Dodam że od tego czasu "przemieliłem" masowo gry na większość emulowanych na Amidze/MorphOS konsol a także MAME. Więc w tej sprawie trudno ci by było mnie zaskoczyć.

Co do samej listy gier... nie zauważył kolega że to gry na Amigę? A nie konsole/automaty? To że wiekszość to konwersje to nic dziwnego. Niestety mało co takich gier powstało z myślą o Amidze.

Jakbym chciał robić taką listę na np SNES'a, byłaby to lista znacznie dłuższa. Powiem szczerze że nawet bym się tego nie podjął (jakieś 80-90% gier na SNES to gry japońskie). A swoją drogą...

http://www.ppa.pl/artykul-Gundam.Wing.Endless.Duel.SNES-7_52_894.html

(też proponuje zerknąć na datę i pomyśleć) :P

[#16] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@michalmarek77, post #11

Zdecydowanie polecam B.C Kid - konwersja przebija oryginał na PC Engine

Niby czym? Może lepiej brzmiącym dźwiękiem i tyle. Poza tym to po prostu doskonała, zrobiona na możliwości platformy, bardzo wierna konwersja. Niedawno przechodziłem wszystkie trzy i od razu porównywałem sobie do portów na inne komputerki/konsole.

[#17] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@cpt. Misumaru Tenchi, post #16

A są porty ?

Na Snesie jest Super Bonk,a cz z PC Gejin 1 i 2 nie ma wiele wspolnego.
A B.C. Kid jest perfekcyjna konwersja, chodzi w 60 kl/sek i ma przezajebisty dzwiek :)

Choć jak już odpalam Turbo GFX'a to wiekszosc czasu spedzam z Bonk's Revenge :)

[#18] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@michalmarek77, post #17

Są dwie części na GameBoya, ale to trochę inne gry z zupełnie nowymi etapami. No a jedynka była też konwertowana na NES-a. Nie należy także zapominać o wersji na automaty, ale to już kompletnie inna gra. Jest jeszcze strzelanka na PC Engine osadzona w tym universum, nazywa się PC Denjin: Punkic Cyborgs (Air Zonk w wersji US).
Przy okazji: wiesz o tym że amerykańskie wydania na PC Engine zostały ocenzurowane? Nie da się zamienić płci postaci. Poza tym powycinali różne kulturowe nawiązania.

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 18:02:36
[#19] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@cpt. Misumaru Tenchi, post #18

Wersja to nie port :) To jakby Super Mario Land był portem Super Mario Bros :)

Moze kiedys dopadne PC-Engine i Bonka w oryginale :)
Moze amerykanska wersja jest poobcinana, aczkolwiek jest fenomenalna gra :)

Bonk jest w Top-ten mojej zony :)hehehe

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 18:36:52
[#20] Re: Gry w stylu manga/anime na Ami

@michalmarek77, post #19

Dlatego nie napisałem "port" czy "konwersja", lecz właśnie wersja.
Ale po ci PC Engine? Nic mi nie wiadomo, żeby TurboGrafx-16 miał jakieś blokady regionalne. Zaopatrz się zatem w japoński cartridge jeżeli korzystasz z prawdziwego sprzętu (może być trudne), albo w ROM z japońską wersją gry (banalne).

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 19:08:49
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem