kategoria:
[#1] Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS
Cześć

Jestem jednym z użytkowników, który pomaga testować OpenMoHAA na Linuksie.

https://github.com/openmoh/openmohaa

OpenMoHAA daje możliwość grania w podstawową grę oraz dwa oficjalne dodatki:

- Medal of Honor: Allied Assault
- Spearhead
- Breakthrough

Nadal są pewne błędy, a także filmy, intro itd. jeszcze nie działają w obecnej wersji.

Wiem, że rjd324 pracuje nad OpenMoHAA dla AmigaOS, ale nie wiem kiedy ta wersja będzie dostępna:

https://www.amigans.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=9488

Czy ktoś z użytkowników tego forum byłby zainteresowany przeportowaniem OpenMoHAA dla systemów Amigowych, jak MorphOS lub AROS?
6
[#2] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #1

A na jakiej specyfikacji to by poszło?
[#3] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@_DiskDoctor_, post #2

Na przylinkowanej wyżej stronie na GitHubie można znaleźć ogólne wymagania: procesor 450 MHz, 128 MB RAM, 1,2 GB miejsca na dysku, 16 MB VRAM na karcie graficznej.
1
[wyróżniony] [#4] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@Krashan, post #3

Ale to są wymagania dla x86 zapewne.
[#5] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #1

Mam nadzieję że Beworld lub Cowcat to lubi:)
1
[#6] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@Krashan, post #3

To na WarpOsie i Ragnaroku lub Apocalipse powinno być OK szeroki uśmiech
2
[#7] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@_DiskDoctor_, post #4

Obecnie nie ma oficjalnych wymagań dla OpenMoHAA dla komputerów z procesorem PowerPC.

Ta gra była dostępna dla komputerów Mac i tak wyglądały wymagania sprzętowe, ale OpenMoHHA korzysta z ioquake3:

Medal of Honor: Allied Assault

Mac OS 9.1
Mac OS X 10.1
450MHz G3
1.2GB HD
128MB RAM
16MB VRAM

Spearhead

Mac OS X 10.2.8
Mac OS X 10.1
733MHz G3
256MB RAM
GeForce2 MX/Radeon 7500 16MB VRAM

Breakthrough

Mac OS X 10.2.8
Mac OS X 10.2.6
800MHz G3
256MB RAM
GeForce2 MX/Radeon 7500 32MB VRAM

Należy wspomnieć, że Smallmodel dodał odpowiedni kod, który umożliwia skompilowanie tej gry na Linuksie PowerPC, ale tylko część serwerowa była przetestowana.

Some sections of the code were fixed to take endianness into account (for AmigaOS PowerPC). Only the server part was tested using a PPC64 big-endian machine on Debian 12. The client wasn't tested.

Nikt nie testował trybu singleplayer lub multiplayer na Linuksie PowerPC w OpenMoHAA, ale ten pierwszy krok w kierunku portowania tej gry na Amigę został zrobiony.

@waldiamiga

Zakładam, że Beworld lub Cowcat nie są użytkownikami tego forum, a więc chyba będę musiał znaleźć jakiś sposób na skontaktowanie się z nimi.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 21:28:52 przez gbudny
3
[#8] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #7

Zakładam, że Beworld lub Cowcat nie są użytkownikami tego forum, a więc chyba będę musiał znaleźć jakiś sposób na skontaktowanie się z nimi.

Raczej nie mają tu konta, ale jednego i drugiego znajdziesz na morph.zone lub meta-morphos.org.
Cowcatowi testowałem port Doom III na MorphOS-a, mam na niego namiary.
2
[#9] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #8

Dzięki za odpowiedź.

Spróbuję wysłać wiadomość do jedengo z tych użytkowników.

Z kim najlepiej się skontaktować w przypadku gier dla AROS?
[#10] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #9

Pozwoliłem sobie "wysmażyć" post z pomocą translatora na stronie WArMUp, Na razie odzew jest zerowy, nio ale są wakacje, więc sezon ogórkowy.
1
[#11] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #10

Dziękuję za pomoc.

Wiem, że Cowcat otrzymał twoją wiadomość, ponieważ otrzymałem pozytywną odpowiedź od niego. Cóż, pozostaje nam poczekać.

Czy ktoś z was wcześniej grał w Medal of Honor: Allied Assault War Chest?

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 04:22:06 przez gbudny
1
[#12] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #8

BeWorld ma konto na PPA.
3
[#13] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@mailman, post #12

Dzięki za informację.

Nie sprawdziłem tego wcześniej.

Jestem w kontakcie z Cowcat, a więc pozostaje nam poczekać.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 14:01:14 przez gbudny
2
[#14] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #13

Oj, dzieje się!

7
[#15] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #14

Tak, dopiero teraz zauważyłem, że Cowcat zamieści na forum link do video, które przedstawia pierwszą wersję OpenMoHAA dla MorphOS.

Bardzo dobrą informacją jest także, że Smallmodel zaakceptował kilka sugestii związanych z PowerPC. W tym przypadku będzie łatwiej rjd324 stworzyć wersję OpenMoHAA dla AmigaOS. Może także pojawią się użytkownicy zainteresowani OpenMoHAA dla Linux PowerPC.

Obserwowałem zmiany w tym projekcie od 16 lat, gdy pierwsze wersje były publikowane na sourceforge.net, ale nigdy ich nie używałem. Poniżej ciekawostka historyczna odnośnie tej wersji z sourceforge.net:

https://www.youtube.com/watch?v=z71TEPeKuck

Od kwietnia 2023 Smallmodel zaczął stopniowo naprawiać błędy związane z wyświetlaniem napisów końcowych, a także udoskonalać trening. Byli także inni użytkownicy, jak Pyron, który dodał wiele istotnych elementów związanych z UI.

W grudniu pojawiła się pierwsza wersja posiadająca tryb dla jednego gracza. Smallmodel potrzebował kilku miesięcy, aby sprawić, żeby te wszystkie misje były grywalne.

Nie muszę już korzystać z dystrybucji Linuksa z 2003 roku na moim starym PC, aby zagrać w tylko podstawową wersję tej gry. Spearhead nigdy został wydany dla Linuksa, choć Ryan Gordon planował to zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2024 07:38:24 przez gbudny
2
[#16] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #14

Bardzo dobra wiadomość OK
2
[#17] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #14

Już zacieram rączki.... Ciekaw jestem jak to będzie chodzić na moim bida A1133.
2
[#18] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@Ponki1986, post #17

Na razie nie ma co zacierać. Pisałem do Cowcata, są poważne błędy w renderingu, przypuszcza że to z powodu Endianów, ale walczy z tym. Na ten czas nie ma nic więcej niż w filmie na YT.
Port DoomIII - Eduardo czeka na nową wersje tinygl.library, przypuszczam że zgłaszał jakieś problemy/błędy Bigfootowi.
2
[#19] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #18

Mam nadzieję, że Cowcat rozwiążę te problemy, ponieważ jego sugestie są akceptowane przez Smallmodela.

Pojawiła się wersja v0.70.0-alpha, która wprowadza wiele nowych rzeczy, jak nowy system dźwięku, który korzysta z OpenAL, podgląd zapisu gry itd.

Ciekawostką jest, że Smallmodel udostępnił dla tej wersji także binarki dla Linux PowerPC, ale potrzebni są testerzy. Podejrzewam, że niektóre problemy także mogą występować w OpenMoHAA dla Linux PowerPC oraz MorphOS. Smallmodel jest także zainteresowany rozwijaniem OpenMoHAA dla Linux PowerPC, a więc może warto przetestować tą wersję jako tymczasowe rozwiązanie. Może to przyczyni się do szybszego wydania OpenMoHAA dla MorphOS, gdy część problemów typowych dla PowerPC zostanie rozwiązana.

This new version ships with binaries for PowerPC, PowerPC64 and PowerPC64 Little-Endian. Currently experimental and the client may not work correctly.

https://github.com/openmoh/openmohaa/releases/tag/v0.70.0

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2024 02:25:43 przez gbudny
2
[#20] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #19

Trzymamy kciuki za Cowcata OKOKOK
2
[#21] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@BULI, post #20

Dziś dotarła do mnie pierwsza wersja alpha, od groma rzeczy nie działa ale myślę że Cowcat sukcesywnie będzie dodawał brakujące "ficzery" do swojego portu. Tak. na razie działa tylko z trzeciej perspektywy.

3
[#22] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #21

Już mi ślinka cieknie zapowiada się smakowicie OK
1
[#23] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #21

Smallmodel naprawił jeden z tych poważnych problemów:

https://github.com/openmoh/openmohaa/issues/332

Wiem, że Cowcat ma jeszcze kilka rzeczy do rozwiązania.

Nowa niestabilna wersja 0.7.1 wyświetla intro we wszystkich trzech grach, a nawet filmy działają w Spearhead oraz Breakthrough.

Jeśli masz problem z treningiem to Cowcat mi wysłał informację o tym błędzie, a Smallmodel to dzisiaj naprawił.
Użyj kodu noclip jeśli wersja dla MorphOS nie została jeszcze zaktualizowana.

https://github.com/openmoh/openmohaa/issues/384

Wpisz maplist w konsoli w każdej z trzech gier, aby przetestować indywidualnie każdą z misji.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2024 22:04:46 przez gbudny
2
[#24] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #23

@waldiamiga

Czyli, jak naciśniesz klawisz 8 to nie zmienia perspektywy?

Wpisz maplist w konsoli i spróbuj w innych misjach zmienić perspektywę, a następnie załaduj misję z którą miałeś problem na początku.
1
[#25] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #23

Dzięki za info. Odpalam misje poprzez naplist w konsoli. Zmiany perspektywy nie próbowałem, Cowcat napisał mi: 1st person is fucked.
Woda w jednej misji strasznie się kaszani, zarówno framerate jak i wizualnie. Nie wiem czy jest to spowodowane sterownikami 3D czy błędami w porcie.

1
[#26] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #25

Widocznie Cowcat uznał zmianę perspektywy za tymczasowe rozwiązanie innych problemów.

Widziałem podobny błąd w niestabilnej wersji 0.7.1 w innej misji kilka dni temu, ale zostało to naprawione, ponieważ sprawdziłem to dzisiaj. Chyba nikt nie zdążył zgłosić tego problemu.

Jeśli jest to wersja stabilna 0.7.0 to najprawdopodobniej błąd w wersji dla MorphOS.

Smallmodel szybko naprawia większość tego rodzaju błędów, ale takie problemy się zdarzają, ponieważ to nie jest jeszcze wersja beta OpenMoHAA.
3
[#27] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #26

Jeśli jest to wersja stabilna 0.7.0 to najprawdopodobniej błąd w wersji dla MorphOS.

Nie wiem na jakiej wersji Cowcat oparł swój port, ale mam nową wersję. Jutro, może w sobotę znów coś potestuje.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 22:29:21 przez waldiamiga
[#28] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@waldiamiga, post #27

Dzięki za odpowiedź.

Zakładam, że jest możliwość uruchomienia gier za pomocą "terminala" w MorphOS a więc ta informacja powinna być widoczna na samym początku.

Czy próbowałeś uruchomić Spearhead oraz Breakthrough pod MorphOS?

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2024 08:32:10 przez gbudny
[#29] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@gbudny, post #1

Na MorphOS Storage pojawiła się wersja 0.8. w tym miejscu pytanie, prośba. Czy ktoś mógłby użyczyć wymaganych plików PAK? Ja wiem, że to nie ładnie piracić, ale nie trzeba się wysilać, aby znaleźć w sieci ISO tej gry. Niestety nie znalazłem wersji typu HD RIP, a nie chce zaśmiecać sobie cudownego systemu Windows instalką tej gry, bo ten już wystarczająco sam siebie zasyfia auto aktualizacjami.
[#30] Re: Medal Of Honor Allied Assault War Chest dla AmigaOS i MorphOS

@Ponki1986, post #29

Dziękuję życzliwej osobie za pomoc....

U mnie generalnie gra działa bardzo płynnie, ale ma jeszcze wiele niedociągnięć. Mimo wszystko super, że w ogóle komus się chce portować. Ogromne podziękowania i szacun za włożoną pracę.

4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem