[#1] Granie w The Settlers po Foundation
Czy warto zagrać w The Settlers jeśli grało się już w Foundation? Czy w Osadnikach znajdę różne scenerie (zima, lato) i różne cele poszczególnych misji (coś więcej niż zajęcie większości mapy)?
[#2] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@PopoCop, post #1

Myślę, że warto. Scenerie są zbliżone do siebie graficznie. Są lasy, niziny, góry, pustkowia, jeziora, ale w jednej scenerii.

Co do celów misji to nie jest źle. Każdy przeciwnik (jest ich wielu) prowadzi indywidualną strategię.

Cele misji w kampanii są zbliżone - trzeba osiągnąć 75% poziomu wojska oraz zająć 75% terenu, jednakże scenerie znacząco różnią się surowcami a od pewnej misji mamy na sztywno przydzielone miejsce na osadę, co gwarantuje dodatkowe wyzwanie i powoduje że trzeba pogłówkować, by wykorzystać nawet słabą kondycję ekonomiczną.

Są też misje treningowe - i tutaj są konkretne cele misji, które wprowadzają w reguły gry.

Jeżeli masz kogoś drugiego do gry, to możesz też zagrać na dwóch graczy.

Podsumowując, Osadnicy są dobrą zabawą - oczywiście trzeba wygospodarować dużo czasu na jedną misję. Poziom trudności rośnie powoli. Najpierw mamy pełno zasobów ale w późniejszych misjach jest zdecydowanie trudniej.

Foundation olśniewa kolorową grafiką, ale Osadnicy też są pod tym względem dość atrakcyjni.

Przyznam, że sam maksymalnie doszedłem do ok. 6 misji w Settlersów, ale chciałbym przejść ją całą, szczególnie że udało mi się nabyć oryginał tej gry.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 19:02:48 przez Hexmage960
[#3] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@Hexmage960, post #2

ja wpierw grajac w settlers nie bylem w stanie grac w foundation :P
dla mnie to zupelnie rozne gry, byc moze dlatego mialem problem bo myslalem ze bedzie zachowana podstawa z settlersow.

pora chyba znowu sprobowac
1
[#4] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@juen, post #3

Ja malutko grałem w Foundation. PopoCop chyba przeszedł całą kampanię.

Zasady są zbliżone. Gra wzoruje się na osadnikach, ale podmienia kilka rzeczy. Budowle wznoszą czarodzieje, i jest browar. No i są zróżnicowane scenerie, kolorowa (256 kolorów) grafika oraz zróżnicowane cele misji.

Gra generalnie wciąga, ma fajną instrukcję w HTML, ale coś znalazłem mało czasu żeby przyjrzeć się bliżej. Z podobnych gier, to przeszedłem kampanię Ludzi w Napalm (kampanii Robotów nie ukończyłem).

P.S. Zarówno Foundation jak i Napalm (od Clickboomu) mam w oryginałach, przy czym Foundation nabyłem niedawno.

Mam nawet Quake'a od Clickboomu - o ile pamiętam w ramach jakiejś nagrody.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 21:23:47 przez Hexmage960
[#5] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@Hexmage960, post #4

Poppcop to wogole killer ze ma czas i zaparcir ukonczyc gry z epoki Amigi i ZX...ja zawsze wolalem demoscene
SzacunOK
[wyróżniony] [#6] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@PopoCop, post #1

Czy warto zagrać w The Settlers jeśli grało się już w Foundation?

Moim zdaniem, jeżeli nigdy wcześniej nie grałeś, zagraj aby mieć możliwość porównania, ale zapewniam, że zrezygnujesz po kilku mapach.

Czy w Osadnikach znajdę różne scenerie (zima, lato) i różne cele poszczególnych misji (coś więcej niż zajęcie większości mapy)?

Nie. Niczego takiego nie ma. Nie ma pór roku, nie ma wyszukanych celów misji. Zawsze chodzi o to, aby pokonać przeciwnika lub przeciwników i z każdą z 30 map jest coraz trudniej. Etapy są długie, mechanika zawiera mnóstwo irytujących elementów, które po Foundation raczej będą dla Ciebie wadami.
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#8] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@mailman, post #6

W The Settlers grałem na przełomie 1993 i 1994 roku, kiedy to była nowość. Przeszedłem kilka etapów i nie pamiętam czemu przerwałem grę (może mi się znudziła, a może były inne dobre gry do przejścia). Teraz chciałem spróbować ponownie, ale po Waszych wypowiedziach widzę, że nie ma to raczej sensu.
[#9] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@juen, post #3

Miałem tak samo, Settlers i Settlers2 na emulatorze Maca to jedne z najlepszych gier ever. Od Fundation odrzucał mnie brak ścieżek. W Settlersach infrastruktura ścieżek mocno wpływa na samą rozgrywkę (tworzymy latyfundia rolnicze na znacznym obszarze natomiast z resztą łączymy tylko te które produkują końcowe produkty). Podobnie atak na terytorium wroga lepiej przeprowadzać niszcząc mu główne szlaki handlowe. Dodatkowo dochodzą smaczki w stylu tworzenia przejścia granicznego, odłączania go od naszych scieżek handlowych, budowana masy (nie)potrzebnych rzeczy żeby wróg marnował zasoby u nas.
1
[#10] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@mailman, post #6

mechanika zawiera mnóstwo irytujących elementów

W sumie dla mnie jedynym irytującym elementem
mechaniki w Settlers jest brak funkcji przyspie-
szenia czasu. Czasem trzeba czekać pół godziny
zanim coś nowego zacznie się dziać.

Settlers 1 uważam za najlepszą część serii.
W Settlers 2 grałem na pc i jakoś ta część
mi nie podeszła. Potem poszli w 3d
i na części drugiej zakończyłem swoją
przygodę z serią.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 09:47:10 przez mmarcin2741
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#12] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#16] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@PopoCop, post #1

Po Foundation to polecam Centuriona albo Defender of the Crown.
Nie zawiedziesz się

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 15:53:14 przez mmarcin2741
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#21] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@mmarcin2741, post #20

Zagrać w "Back to the Roots" wykorzystując dane z oryginału?
A dodatkowy plus jest taki, że BttR zadziała na komputerach z rodziny "Amiga NG".
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#23] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@recedent, post #21

Ja kupiłem całkiem niedawno Settlers II dla PC na GOG.com. Ale wersję z grafiką z 1996 roku link

Nigdy wcześniej w tą grę nie grałem - jest bardzo fajna. W zasadzie Settlers I i II to te same gry (pod względem pomysłu) tylko dwójka ma kolorową grafikę, parę nowych zawodów i szybkie tworzenie dróg.

Z czystym sumieniem mogę polecić Settlers i Settlers II każdemu miłośnikowi strategii.

Przecież Settlers plasuje się na pierwszej pozycji w Games Top wszechczasów. Mimo małych niedociągnięć w mechanice, gra się dobrze. Jedyne co trzeba to spora doza cierpliwości, bo misje są długie.

Nie jest to gra ze sterowaniem nowoczesnym jak w grze Foundation, co może dzisiaj doskwierać, ale jeśli autor wątku lubi strategie - powinna mu się spodobać.

Wydaje mi się, że autor wątku nie przeczytał mojej odpowiedzi, bo kieruje się tylko zdaniem Mailmana, które wskazywało na wady.

Myślę, że mimo wad, warto dać grze szansę. Jak się znudzi to trudno - choć nie powinna amatorowi tego typu gier.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 18:32:22 przez Hexmage960
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Granie w The Settlers po Foundation
[#25] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@PopoCop, post #1

Witaj

Nie grałem w Foundation - grałem w Settlers 1 w czasach gdy były na topie. Grałem na A500 1Mb.

Uważam, że warto - gra jest bardzo dobra, i bardzo długa. Szanuję Cię jeśli masz czas i samozaparcie aby grać w takiego tasiemca jak Settlers - chyba, że jednorazowy deatchmatch, nie kampania.

Mailman nie lubi tej gry - nie podeszła Mu, zdarza się, ja też czasem nie lubię gier które były fenomenami.
[#26] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@Hubez, post #25

Ja również na A500 z 1mb grałem. Kłopotem
było to, że z 1mb można ustawić mapę
tylko do poziomu 3, czyli trochę ciasno.
Ale jak oni wycisnęli z tych 7mhz taką grę,
to nie wiem.
Kurczę, Settlersi mogliby chyba wyjść nawet
i w dzisiejszych czasach. Tytuł ponadczasowy.

ja też czasem nie lubię gier które były fenomenami

Mianowicie? Podasz jakieś tytuły? Ja mogę
wymienić Dooma i inne pierwsze 3d.
Chociaż Wolf3d był bardzo
zabawny i pare dni pograłem.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2021 21:29:59 przez mmarcin2741
[#27] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@mmarcin2741, post #26

Nudna gra na Max wole dune II !
2
[#28] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@Dorian3d, post #27

Cholera, a ja właśnie dla zabicia nudy
pogrywam w Settlersów
[#29] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@Dorian3d, post #27

Man podobne zdanie. Dune 2 było świetne, a Setltlers jak prochy nasenne
1
[#30] Re: Granie w The Settlers po Foundation

@Aniol, post #29

Zgodzę się, że było nudne...intro szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem