Zostawisz OS włączony, to musisz tak manewrować z kodem żeby Ci system nie przeszkadzał, np. w copperlistach, w szczególności wszelakich trickach ze scrollowaniem i przepinaniem bitmap w locie na różnych wysokościach ekranu.
Pomijam zmienny narzut z działania systemu w tle żrący 30-80% cpu. Na tym ugrzązłem na parę miesięcy parę lat temu, ostatecznie nie udało mi się wygrać więc od dawna usypiam system w czorty.
Zostaje włączanie systemu na czas doczytywania danych. I tu się robią kolejne schody - konfiguracja systemu jest nieprzewidywalna i jest prawie niemożliwym napisanie kodu usypiającego/budzącego tak, by bezbłędnie obsługiwał wszystkie możliwe pchełki, rozszerzenia i inne rzeczy działające w tle, a jednocześnie np. wciąż wyświetlał obraz gry (loading screeny czy coś).
@asman, post #3
@MDW, post #5
Swoją drogą to ciekawe, że AMOS nie ma z tym problemów. Nie trzeba robić absolutnie nic żeby program działał z dowolnego napędu: dyskietki, twardziele, CD, RAM: czy jakikolwiek dysk logiczny AmigaOS.
df0:legion
df0: Legion
@mailman, post #8
Samo to, że gra robi sprawdzenie sprzętu i się do niego dostosowuje nie jest objawem jej poprawności i dobrej współpracy z systemem.
@Hexmage960, post #9
Mają własny instalator na HDD, napisany przez autorów tych gier. Chodziło o fakt, co pierwszy zauważył Michał Żukowski, że instalki WHDLoad są przede wszystkim pisane do gier dyskietkowych bez możliwości instalacji.
Sam fakt instalatora na HDD świadczy - według mnie - o dobrej współpracy z systemem.
To prawda. Dla mnie tym wyznacznikiem jest właśnie instalator na HDD oraz poprawne działanie na różnych Amigach.
To pociąga za sobą w naturalny sposób konieczność alokacji zasobów systemowych.
@mailman, post #10
Absolutnie nie. Ile jest gier, które posiadają instalator, a kompletnie odcinają się od systemu?
@mailman, post #12
@mailman, post #14
@asman, post #6
@Hexmage960, post #11
Z tego co wiem nie ma takich gier.
(...) WHDLoad naprawia gry z tej drugiej kategorii.
@MDW, post #16
cd Legion: Legion
hd0:gry/legion/legion
@MDW, post #16
@mailman, post #22
@mailman, post #17
@mailman, post #1
@asman, post #6
@asman, post #6
df0:
Legion