kategoria:
[#1] gry nie wymagajace klawiatury
Witam ponownie,
Przestala mi dzialac klawiatura...podcinalem tasme ale nic nie pomoglo wiec zanim zamowie dzialajaca kieruje sie do was z pytaniem jakie znacie gry nie wymagajace klawiatury do gry? Najbardziej chodzi mi o ciekawe gry akcji strzelanki itp
[#2] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #1

cannon fodder może być...
[#3] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #1

Gry mogą nie wymagac klawiatury, ale intro,cractro na jej początku moze potrzebować wcisniecia jakiegos klawisza. A tego juz nie da sie "przeskoczyć"
[#4] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #1

Krótko - Chaos Engine
[#5] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #1

W superfrogu klawiatura się przydaje do wpisania kodów poziomów ale działa bez niej podobnie jak solid gold, Prehistoric, Renegade, Mortal Combat, Franko...
[#6] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@sunater, post #5

We Franko trzeba przejść zabezpieczenie antypirackie = potrzebna klawiatura
[#7] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #1

Ja się męczyłem z klawiaturą w A600 parę miesięcy i w końcu zrobiłem sobie interfejs do klawiatury ps2 (na 1. obrazku jest błąd). Jedyne z czym możesz mieć problem to zaprogramowanie PIC-a, ja mógłbym Ci takiego zaprogramować, ale nie wiem kiedy będę niedaleko jakiegoś elektronika, ale jak coś to daj znać.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2014 08:27:12 przez glon
[#8] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@Jacenty, post #6

Wersja "poprawiona" (zwulgaryzowana) dostępna w rodzynkach nie ma tej niedogodności :)
[#9] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@Norbert, post #3

Dlatego właśnie temat jest trudny. Jeden tytuł mógł mieć (i pewnie miał) kilka cracków i w jednych cracktro/trainer obsługiwało się myszką/dżojem a w innych klawiaturą. Też miałem kiedyś A600 z ubitą klawiaturą. Zdaje się Mortal Kombat II od Prestige odchodził się bez klawiatury. Super Frog, Ruff n Tumble, Cannon Fodder. Na pewno nie pograsz w Desert Strike, Zeewolf 1 i 2. Tyle pamiętam. No właśnie, może byłoby łatwiej zrobić listę gier, które wymagają klawiatury. Na cracktra nic się poradzi. Z drugiej strony coraz więcej wisi w necie zrzutów z oryginalnych dysków.
[#10] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@glon, post #7

troche trwalo bo bylem na urlopie ale zrobilem ta przejsciowke, zaprogramowalem pica ale cos nie dziala...klawiatura dostaje zasilanie jakby na chwile tylko i koniec. nie reaguje na nic...i juz nie mam pojecia o co moze chodzic...
[#11] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #10

Ja jak sobie ten interfejs zmajstrowałem to też miałem kłopot, mignięcie diod podczas włączania Ami, a potem i tak nie działa. Odpal jakiś edytor tekstowy i zobacz czy masz podobne objawy jakie były u mnie, opisałem je w innym wątku w poście #103. Moim błędem było to, że brałem zasilanie ze złego pinu U7.
[#12] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@glon, post #11

zasilanie brales z u7? mowisz o +5v i gnd? bo z tego co widzialem na zdjeciach to z u7 brales tylko data clock i reset
[#13] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #12

zgadza się, gnd i 5V wiozłem z gniazda fdd bo nie mogłem dojść do tego, które to nóżki w U7 i w końcu dałem sobie z tym spokój bo jeszcze bym coś spalił jakbym próbował dalej i stwierdziłem, że wezmę z floppa. Ale jak widać na zdjęciach, biały kabelek (data albo clock nie pamiętam) miałem podpięty o jeden pin w bok obok tego do którego powinien być podpięty i właśnie dlatego też miałem taki problem, że klawiatura niby na początku dostaje zasilanie , a potem na nic nie reaguję tylko pisze mi pełno apostrofów.
Sprawdź czy wszystko masz dobrze.

Jakby co na tych zdjęciach tylko ten biały kabelek jest błędny, reszta jest dobrze.

To jedyne co mi przychodzi do głowy.
Jak to coś innego to może ktoś inny podsunie jakiś pomysł, ale ja bym posprawdzał wszystko i porównał z tamtymi zdjęciami (oczywiście pamiętając o tym białym, który ma być obok).

pozdrawiam
[#14] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@glon, post #13

cos pokombinowalem i poszedlem troche do przodu.teraz num lock sie swieci, przez pewien czas moge wlaczac i wylaczac caps locka ale dalej nie dzialaja klawisze no i po kilkunastu sekundach i caps lock przestaje reagowac...jakies pomysly?
[#15] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #1

Klawiaturę po prostu trzeba naprawić, może kupić gdzieś za grosze płytę głowną. Przecież komputer bez klawiatury jest bez sensu, jest uszkodzony, nie włącza się go. :) Rzeczywiście wystarczy Ci taka Amiga bez klawiatury? Interesują Cię w niej tylko gry? Miner się w grobie przewraca. :) :)
[#16] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@MDW, post #15

to powiedz mi jak mam naprawic uszkodzona tasme do a600 bez jej wymiany?:> plyty glownej tam nie ma tylko membrana ktora jest tragicznym rozwiazaniem...ale to nic, w koncu sie udalo i wszystko dziala:)
[#17] Re: gry nie wymagajace klawiatury

@eross, post #16

Nie wiem jak naprawić, najlepiej pewnie kupić inną płytę główną A600. :) Ale skoro się udało to fajnie. Można znów wrócić do tłuczenia kosmitów. ;) :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem