[#1] Plagiaty lub gry bardzo podobne
Tak się przyglądam grze Great Giana Sisters( zrzutów z ekranu nie będę dawał - na pewno każdy wie o co chodzi) i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to plagiat Super Mario Bros. Ilość elementów podobnych jest ogromna. Czy wydawca gry nie miał jakiś przygód sądowych z Nintendo? Znacie jeszcze jakieś inne przykłady plagiatów w historii gier?
[#2] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #1

Tutaj masz bardzo ciekawy artykuł o plagiatach. Na stronie czwartej są amigowe gry. Polacy wiodą prym ;)
[#3] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@mailman, post #2

Jak słusznie zauważyła pierwsza osoba w komentarzu pod artkiem, największym mega-plagiatem był Limbo of the Lost, który zdaje się rozpoczął swój żywot na Amidze jeszcze, ale ostatecznie wyszedł na PC.
Bardzo łatwo go nadal można znaleźć tu i ówdzie... ;)
[#4] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@mailman, post #2

Świetny artykuł. A co do polskiego podwórka: nie chciałem wyjść na idiotę, ale mi też się zawsze wydawało, że Forest Dumb to plagiat Superfroga. A postaci Jethro z Micro Machines nie zauważyłem. Brawa dla autora za wychwycenie tego szczegółuOK A swoją drogą, to śmiesznie wyglądają teraz te skomlenia wydawców, autorów i twórców gier, żeby nie kupować piratów. Kradzież kradzieży nierówna jak widać. Kali robi karierę, nie ma co
[#5] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #1

Sporo w linku mailmana, to dorzucę Final Fight i Franko, no i główny bohater wygląda jak Cody.
[#6] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #1

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to Football Glory, która to gra była plagiatem ;) Sensible Soccer :)
[#7] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@mailman, post #2

Nie wiedziałem o istnieniu gry N.O.V.A 2 . Jestem fanem HALO na Xboxa, chyba poszukam tej podróby (na pc jak przypuszczam?) Artek otworzył mi oczy na pewne tytuły i ich podobieństwo.
[#8] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #1

Tyran, polski Moonstone
[#9] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@ZB, post #8

O tak, chociaż od razu widać co jest plagiatem, a co oryginałem. Nawet jakby screeny, które obejrzałem nie były podpisane to widać okrutnie która produkcja jest polska
[#10] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #9

ten robin hood bral garsciami z Good's

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 11:55:12 przez HOŁDYS
[#11] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@HOŁDYS, post #10

No to teraz uważaj: w 1992 Codemasters wydaje grę Super Robin Hood NES-a. Układ plansz jest ten sam, ale wystrój plansz inny To jest dokładnie ta sama gra, tylko w innej szacie graficznej i nie jest podobna do Good's!! Tłumaczyć to można tym, że Goods na NES-a nie wyszedł i nie jest znany, więc jakby ten sam produkt został wydany na różne rynki. Poznaję po screenach, że labirynty te same, ale wygląd inny
Zobacz tu: Super Robin Hood
[#12] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #1

Skaut Kwatermaster - Zrzynka z Day of The Tentacles. Ten sam zdeformowany styl a postać Skauta to żywcem skopiowany Bernard z DOTT.

Skaut

Day Of The Tentacle

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 21:49:09 przez bartekxyz
[#13] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@mailman, post #2

miejscami ten artykul jest glupkowaty..

Dreenshar również czerpał pełnymi garściami z Dungeon Mastera

jakos w grze nie widac zadnego podobienstwa procz samego gatunku. Nie jest podobna ani graficznie ani muzycznie ani gameplayowo (a propo DM jest 20 razy lepszy od Dreenshara)

Jego Atlantyda to kopia gry Gods

Kopia grafiki moze, ale na pewno nie samej gry Gods. Do piet nie dorasta Godsom..

Chciała też zrobić klon Flashbacka i prawie jej się udało, poza faktem mniejszej grywalności w porównaniu z oryginałem o jakieś 400%

Procz tego, ze postac wyglada bardzo podobnie, to owa gra z flashbackiem ma niewiele wspolnego.

czyim klonem był Alien Breed? Oczywiście sagi filmowej "Aliens" oraz... gry Gauntlet

Alien Breed i Gauntlet??? Pfff.... ktos tu chyba w ogole w te gry nie gral. Po drugie jaki ma sens porownywania gry i filmu w przytpadku kiedy mowimy o plagiatach elementow w grach, bo nie kumam???
[#14] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #1

Gier podobnych do siebie bedzie kopy, zazwyczaj jak jakas firma wydawala hicior, to pojawiali sie bardziej lub mniej udani nasladowcy.
Sonic, na amidze to Kidchaos, Quick thunder rabbit. Mario, podrabiany w Giana sisters. Ale wielcy podrabiali np Final fight w grze Streets of rage. Square co roku prubuje podrobic i udoskonalic serie FF z coraz mizernieszym skutkiem, itd
Za każda lepsiejsza gra szły podrobki.
[#15] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Koyot1222, post #14

Square co roku prubuje podrobic i udoskonalic serie FF z coraz mizernieszym skutkiem

To jest dramat dla wielbiciela serii. Według mnie, po bardzo udanych częściach III-VII, kolejne to tylko próby naśladownictwa, które nie wnoszą nic nowego. Takie plagiaty popełniane przez tą samą firmę szeroki uśmiech.
[#16] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Koyot1222, post #14

Sonic, na amidze to Kidchaos, Quick thunder rabbit

Amigowy Sonic to raczej Zool według mnie. Ale Quik The Thunder Rabbit też w sumie podobny a według mnie to nawet lepszy niż pierwowzór:)
[#17] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@strim, post #15

Hi hi, ciekaw jestem jak gracze zareaguja na nowoczesna wersje VII, ktorej sie juz od jakiegos czasu dopominaja. Kopiowanie wlasnej gry, he he.

Z podobienstw przypomnial mi sie jeszcze capcomowy Pac in time, "bardzo podobny" do Furry of the furries. Do wora mozna dorzucic lepsze lub gorsze podrobki wolfensteina i Dooma pojawiajace sie na ami w latach 90tych. Amigowe podrobki snesowego Mario Karts.
Moim skromnym zdaniem Nintendo jest jednak mistrzem w sprzedawaniu tej samej gry :) Super mario world z GBA to przeciez Super mario bros 2 (nes i snes). Super mario advance 2 GBA to super mario world ze snes. Super mario advance 3 to super mario world 2 ze snesa. Super mario advance 4 to Super mario bros 3 z nes i snes. New super mario bros NDs to wzbogacony Supermario bros 1 nes snes. Zelda four swords z GBA to lekko wzbogacona Zelda link to the past ze snesa. Zelda spirit tracks NDS toprzeciez tylko lekko zmieniona wczesniejsza czesc Phantom hourglas.
Sonic dark brotherhood NDS jest kopią Mario Saga GBA i NDS.
Sonic colours NDS to proba skopiowania wlasnych pomyslow z systemu 16 bit i seri sonicow 1-4.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 12:37:44 przez Koyot1222
[#18] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@bartekxyz, post #16

No co do zoola to bym go do sonica nie upodabnial, zupelnie inna mechanika gry.
[#19] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@bartekxyz, post #16

"Plagiatem" Sonica jest nic innego, jak Superflak. :)
[#20] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@snajper, post #19

Przypomnialy mi sie zrzynki Lemings, czyli Gulp. Galaga Deluxe, lepsiejsza wersja automatowej Galagi. Snesowy Metroid łudząco podobny do Turricana. Podrobki mortal Kombat, czyli snesowy Killer instink, jaguarowy Ultra Vortec. Amigowy Fightin spirit był podróbką Street fightera i Art of fighting. Super mario world 2 ze snesa graficznie miejscami łudząco podobne do James pond 3 Amiga snes i megadrive. Wing commander podrobka x winga. Mean arenas czyli podrobka Pacmana itd itd

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 13:10:54 przez Koyot1222
[#21] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@bartekxyz, post #16

Quick jest swietny. Długi i wciągający. Do tego technicznie duzo bardziej zaawansowany niz Super zabka. Pierwszego Sonica niestety nie przebija, nastepne czesci na megadrive podwyzszaly jescze poprzeczke. Trudno znalezc cos na Ami o jakosci 3 Sonica albo Ristara ani tym bardziej Ecco po prostu to juz nie byla ta liga.

Wracajac do tematu Capcom stworzyl specjalnie dla Nintendo snes Alladyna ktory mial przypominac tego z Genesisa i Pc ale mial nie uzywac broni w grze. Polityka N w sprawie braku przemocy w grach w latach 90tych.

Z wlasnego podworka, Archmage troche podrobka byl Mean arenas. Treasure chest to podrobka game&watch z nurkiem.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 13:15:45 przez Koyot1222
[#22] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Koyot1222, post #20

Fightin' Spirit (bijatyka 1 vs 1) i Final Fight (chodzona bijatyka)? Coś się chyba koledze pomyliło...
[#23] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Masta Krishna, post #22

Niom, z rozpedu napisalem, chodzilo o art of fighting, Neo geo i genesis... i chyba snes.

Chyba wspomniec mozna jeszcze o Brian the lion ktory jest dobra gra, ale ludzaco podobna do o wiele lepszego snesowego Donkey kong country pierwszej czesci.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 13:23:38 przez Koyot1222
[#24] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Koyot1222, post #21

Witam,

A mógłbyś wytłumaczyć bardziej szczegółowo co rozumiesz przez technicznie dużo bardziej zaawansowany ? Dzięki.

Pozdrawiam
[#25] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@asman, post #24

Chodzilo o bajery widoczne juz na pierwszy rzut oka. Wieksze postacie, animacje w tle, elementy planszy za ktorymi mozna sie schowac (tekie pseudo 3D) brakuje Bossow, nowe intro w wersji kompaktowej, jest optycznie szybszy przesow ekranu, wiecej kolorow i moj ulubiony wielopoziomowy paralaks.

Wg mnie Super zabie po prostu paralaksu brakuje. Porownuje Quick thunder rabbit i Super zabe w wersji wg najbardziej wypasionej, czyli kompaktowej CD32

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 14:57:41 przez Koyot1222
[#26] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Koyot1222, post #25

Valhalla
http://hol.abime.net/1553

i polski plagiat Poltergeist
http://hol.abime.net/1097
[#27] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Koyot1222, post #17

Najweselsze jest to co się stało po NES-ie. Pojawił się SNES. I panowie małym kosztem, małym wysiłkiem wydali jeszcze raz wszystkie gry od nowa. Może nie takim małym, bo grafika została stworzona od nowa, ale cała reszta została. I to nie tylko Nintendo zarobiło ponownie na tym samym dodając nową grafikę. Że tylko z pamięci wymienię: Super Mario Bros, Super Ghosts and Goblins. Super Ninja Gaiden Trilogy ( tu trzy gry na jednym carcie, ale przycięli na bezczelnego: grafika jest tylko lekko podkolorowana , żadnych innych zmian, żadnych nowych planów tła tak charakterystycznych dla platformówek ) To samo, ale klienci płacą od nowa i więcej bo to nowa platforma.
[#28] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #27

Akurat ze snesem nie byli tak bezczelni i wydali wszystkie nesowe 4 mariany z poprawiona grafika na 1 karcie. To co zrobili potem z GBA kiedy wydawali oryginalne nesowe tytulu jak iceclimber, exitebike supermario bros itp, to juz byla przeginka, kazda gra na osobnym karcie. A maksymalnie mozna sie bylo wkurzyc jak okazalo sie ze sa to zwykle romy nesowe z emulatorem na karcie. Ale wystarczylo na karcie dopisac "classic" i juz mamy dodatkowe pudelka na polce w sklepie do opchniecia :D
[#29] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@Koyot1222, post #28

Ta moda na retro przyniesie pewnym określonym indywiduom określone korzyści finansowe
[#30] Re: Plagiaty lub gry bardzo podobne

@tomaszek1983, post #1

a pinball dreams? steel wheel i nightmare to plagiaty prawdziwych flipperow - bad cats i terminator 2. kiedy sie o tym dowiedzialem to nie moglem uwierzyc, sprawdzilem na pc w visual pinballu i faktycznie, zerzneli wszystko ze az wstyd... tyle pochlebnych recenzji, zywa legenda, a tu prosze jaka nie mila niespodzianka :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem