[#1] Joy of Killing - gra z grafiką Yogi
Informacja może nie w 100% demoscenowa ale w jakiejś części jednak tak. Może wiedzieliście, a może nie - ja o tym nie słyszałem, a informacja wypłynęła 20 stycznia.

W połowie lat 90 powstawała gra pt. "Joy of Killing" do której grafikę robił Yoga.
https://www.gamesthatwerent.com/2025/01/joy-of-killing/
Nie było zbyt wiele o niej słychać, bo ostatecznie nie została ukończona i wydana (przez Mirage). Charakterystyczny styl graficzny Yogi od razu rzucił mi się w oczy gdy wczoraj ta informacja ukazała się na stronie Games That Weren't.
W opisie widać, że cała gra była inicjatywą ludzi z demosceny (Charon, Spiryt), a w odkopaniu projektu pomógł (też przecież dosyć znany w przeszłości) Rygar.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2025 13:56:33 przez MDW
2
[wyróżniony] [#2] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@MDW, post #1

Tutaj troszkę rozgrywki z gry Joy of Killing:
3
[#3] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@zzielinski, post #2

To co widać na nagraniu, to nie zachęca do zagrania.
1
[#4] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@MDW, post #1

"Wykopki" przeprowadziła "Polish Amiga Floppy Preservation Group" ;)
Charon był w szoku, że coś się zachowało bo nie miał kopi.
4
[wyróżniony] [#5] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@MDW, post #1

w odkopaniu projektu pomógł (też przecież dosyć znany w przeszłości) Rygar.

Masz na myśli Rygara/Illusion (Bartosz P.)? Jesteś pewien, że rygar997 to ta sama osoba?
[#6] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@Jazzcat, post #5

Masz na myśli Rygara/Illusion (Bartosz P.)? Jesteś pewien, że rygar997 to ta sama osoba?

Aaaaa, faktycznie! Poprzedni komentarz pokazuje, że to był jednak ten współczesny Rygar, a nie ten sprzed wieków. szeroki uśmiech
Czytając opis wbiłem się w demoscenowy klimat i podświadomie uznałem, że to tamten stary Rygar. Sorry rygar997.
1
[#7] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@rygar997, post #4

"Wykopki" przeprowadziła "Polish Amiga Floppy Preservation Group" ;)

No to teraz wszystko mi bardziej pasuje. Przez demoscenowych autorów podświadomie pomyślałem nie o tym Rygarze o którym powinienem. A przecież to Ty zdecydowanie bardziej pasujesz do takich akcji.
Wiesz jak to jest - w pewnym wieku pamięta się wydarzenia sprzed 30-40 lat, a nie pamięta co się jadło na śniadanie (i czy się je w ogóle jadło).

Charon był w szoku, że coś się zachowało bo nie miał kopii.

Nawet autorów zadziwiasz swoimi znaleziskami. Szacun rygar997! OK
2
[#8] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@zzielinski, post #2

@zzielinski:
Dzięki za film. Rzuca nieco więcej światła na rozgrywkę, które wygląda robiona jakby pod moje umiejętności gracza - spokojnie, powoli.

@amikoksu:
No cóż, polskie produkcje połowy lat 90 - jeżeli coś się ruszało to już było dobrze. Nie miał wtedy kto walnąć pięścią w stół i powiedzieć "luuuudzie, to jest zręcznościówka, tutaj potrzeba dynamiki".
Do braku dynamiki jeszcze bym dołożył to, że obiekty trochę słabo odróżniają się od tła. Można byłoby dorobić czarny outline do obiektów jak w SuperFrog czy prawie wszystkich grach od Nintendo. W (Super)Stardust nie ma outline i jest czytelnie ale... ale to jest (Super)Stardust.
1
[#9] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@zzielinski, post #2

w czym to jest napisane ?
ktos tam podpisal, ze w Amosie ale jakos nie wierze, bo jak by to byl AMOS, no to gra cudowna a jak w asemblerze, no to coz...
1
[#10] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@selur, post #9

Selur, już Ci się w dupie przewraca- to też jest złe?
The game was to be released on the A500 and have 128 colours.
1
[#11] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@BULI, post #10

No ilosc kolorow gigantyczna szczegolnie, ze OCS tylu nie wyswietli...
[#12] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@selur, post #11

Można otworzyć dwa lowersowe ekrany (np. 320x128 i pod nim drugi 320x128) w trybie EHB, każdy po 64 kolory (32 normalne i 32 "bonusowe") i już jest 128 kolorów. Do zrobienia w AMOSie ez stosowania jakichkolwiek sztuczek. Oczywiście w tej grze tak nie jest, bo to musiałyby być dwa poziome ekrany. Tylko tak podaję przykład, że teoretycznie się da.

Wiadomo jak to jest z tym rysowaniem, sporo zależy od umiejętności rysującego. Czasem jest 16 kolorów i wszystko wydaje się kolorowe, a czasem jest 256 kolorów i jest tak szaro. Pomijam przypadki w których faktycznie ma być szaro, bo przecież telegazetowo-spectrumowa pstrokacizna nie zawsze jest pożądana.
[#13] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@MDW, post #12

Mało to gier było ze "wściekłym" niebem pod OCS? Copperem mieszasz w rejestrach kolorów i w jednej ramce masz tyle z pocałowaniem.
1
[#14] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@ppill, post #13

To też prawda. Gdyby liczyć kolory w tych copperowych gradientach w tle (np. Shadow of the Beast) to też całkiem sporo wyszłoby kolorów.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 11:41:01 przez MDW
[#15] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@selur, post #11

Tia- na ECS się nie da więcej niż "ograniczone" 64 kolory w EHB (nie licząc HAMa).. o grze np Unverse (ECS) też nie słyszałeś
[#16] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@selur, post #9

Demo jest do pobrania tutaj więc każdy może sobie zobaczyć jak i w czym zostało zrobione ;)
https://www.gamesthatwerent.com/wp-content/uploads/2025/01/Preview_JoyOfKilling.zip
[#17] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@rygar997, post #16

dzieki, odpalilem wiec to gra na OCS a na ekranie liczy niecale 50 kolorow wiec moze byc EHB ale do 100 kolorow to jeszcze tam brakuje polowy palety
W info nie ma nic napisane ale pewnie skodowane w asmie, bo plynnosc w grze jest dobra.
[#18] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@rygar997, post #16

Obraz ADF nie jest bootowalny, zawiera tylko plik wykonywalny z grą.

Czy można prosić o wersję z bootblockiem i z startup-sequence?

hide2

----edit

Odpaliłem pod WinUAE/WB3.0/AGA, po lewej ekran z punktami jest pocięty.
Obraz dyskietki jest w FFS, więc w OFS dla ECS by się przydał ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 19:08:15 przez karolb
[#19] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@karolb, post #18

W takiej formie obraz został odnaleziony i upubliczniony. Przeróbki we własnym zakresie
[#20] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@rygar997, post #19

OK :)
Ja sobie poradzę OK
[#21] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@karolb, post #20

Dla chętnych plik ADF dla OFS bootowalny:

https://www.szybkiplik.pl/DfbTL89zqZ

P.S. Nie wiem jak długo tam plik będzie dostępny.

----edit

@rygar997:
Zapomniałem zapytać - czy mogę udostępniać link do tej gry w OFS?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 20:25:26 przez karolb
[#22] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@karolb, post #21

Jasne. Udostępniać gdzie się da. Niech leci do ludzi :)
1
[#23] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@rygar997, post #22

Nowy link, bo w starym zmieniłem nazwę pliku adf jak i dyskietki, niech będzie jak w oryginale.

https://www.szybkiplik.pl/xUjxZszvwo
[#24] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@rygar997, post #4

Charon był w szoku, że coś się zachowało bo nie miał kopi.

Potwierdzam że byłem szeroki uśmiech Jeszcze raz dzięki za wspaniały świąteczny prezent OK
1
[#25] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@jarek72, post #24

Artykuł mówi:

It isn’t known why the game was cancelled, but we suspect it was due to the dwindling support for the platform.

Może chciałbyś nam co nieco opowiedzieć o tym jak ta gra powstawała i jak wyglądał jej koniec? Szkoda że jej nie dokończyliście, bo wygląda całkiem spoko.
1
[#26] Re: Joy of Killing - gra z grafiką Yogi

@selur, post #17

Oo i to jest konkret ok, racjaOK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem