Hej Jimi, ledwo co już pamiętam cały rok 2021, ale jeżeli były harce z rozdzielczościami, to na 100% nie była wina ani upscalera (którym jest VirtualDub ;)) ani projektora tylko... Invidision AGA, które mamy standardowo na wyjściu do grabera. Niestety w taki a nie inny sposób to rozszerzenie traktuje zmiany rozdzielczości (musi się chwilę przystosować).
Nie pamiętam już czy pokazywaliśmy ci demo przed projekcją, jeśli nie to pamiętajmy oboje o tym na przyszłość - możemy też zawsze spróbować grabić RGB PAL. Ucierpi na pewno ogólna jakość obrazu, ale zmiany trybów powinny wyglądać lepiej.
Spoko Aceman było pokazywane więc wiedziałem że tak to będzie tylko myślałem że to upscaler tak mieszał a to indivison :( ... i wiedząc to ostanie robiłem tylko z lowres. Ale jak jest możliwość to lepiej użyć mieszania lowres i laced. Ja wiem że będą problemy na połowie sprzętu ale stare dema wszystkie bez wyjątku mieszały przy obrazkach statycznie nawet te na PC.
Haha! Oczywiście że nie. Statuetki z poprzedniej edycji za miejsce trzecie w gamedev. Dostałem tylko ja statuetkę, ale poprosiłem o to by była możliwość wysłanie statuetek do Magnetika i Jojo. Ucieszą się chłopaki.
Juen, jako że w innych kompotach amigowych jest wprost określona Amiga 500, a konkurs na Intro już tego nie uściśla można uznać że nieścisłość działa na korzyść użytkownika i praca może być wydana na jedną z dopalonych Amig. Jeśli chodzi o limit 40K to jest to jest to taka stara tradycja i Amigowej sceny i DECRUNCHa i tego już w żaden sposób nie obalimy. Może się jednak uda upakować mocniej prodkę?
Można też wydać cokolwiek co się chce w konkursie Amiga Wild Demo. Konfiguracje jak i rozmiar pliku wykonywalnego są prezentowane na planszy przed demonstracją tak by dla wszystkich był jasny kontekst.
Bramy party otwierają się już za dwa tygodnie a już dziś o 18:00 odwiedzam Tytusa z Pixel Retro Shop ze świeżym party info. Postaramy się omówić program party, wyjaśnić poruszane tu kwestie i wszelkie kontrowersje. Jeśli macie jeszcze jakieś pytania walcie śmiało. Jest świetna okazja by interaktywnie w realtime sobie na nie odpowiedzieć.
ja wiem skad sie wzielo 40kb intro, ale wciaz mnie to dziwi, bo z tego lomitu zrezygnowano juz bardzo bardzo dawno temu na rzecz 64kb..
spakowac produkcji sie nie da, ale zmieniajac modul mozemy to upchac w 40kb, ale nie chcielibysmy z intrem na 68k wyladowac w wildzie.. chyba nikt nie chcialby
Rzeczywiście w pewnym momencie kategoria 40KB jakby zniknęła. Mam wrażenie, że intra przeskoczyły z 40KB na 64KB mniej więcej w momencie gdy pojawiła się kategoria 4KB. Pozwolono na więcej „dużym” introm, a jak ktoś się na serio chciał „ściskać” to dostał kategorię 4KB.
Powiedzcie, czy warto jechac komus, kto na Demo Party byl ostatnio w 1997 i od tamtego czasu raczej z demoscena niewiele ma wspolnego ? Poprostu lubie stare sprzety i mam wielki sentyment do tamtych czasow.
Już bardzo blisko do party.
Przypominam więc kilka prac z kategorii graficznych z ostatnich edycji. Wciąż jest troszkę czasu by zrobić coś i wziąć udział w konkursach :)
(Wszystkie amigowe grafiki to OCS)
Hatson: Pewnie, szczególnie że z tego co piszesz to pasujesz na decrunch jak najbardziej. A przynajmniej zweryfikujesz tę teorię.
W moim przypadku po dłuższej przerwie było to na pewno ożywcze (odwiedziny na demoparty po dekadzie z hakiem)
jakov:Brzmi zachęcająco ! Gdzie mogę posłuchać amigowych modułów z poprzednich imprez ? Ciekawy jestem, jaki jest teraz trend i poziom. Może sam bym coś wypocił. Pozdrawiam
Pośrednie etapy można sfabrykować z finalnej wersji. Chociaż… jeżeli miałbym pracę wysłać takiemu fachowcowi jak Jok to bym się nie odważył. Legenda głosi, że w układzie krwionośnym Joka obok białych i czerwonych krwinek płyną też pixele w paletowym trybie. I jest ich tam tak dużo, że gdyby alkomaty je wykrywały to nie mógłby prowadzić samochodu.
Załączam punkty z zasad konkursu:
- GFX Chipset: OCS/ECS - więc albo 32, albo 64 i EHB - w obu przypadkach paleta 4096
- Prosimy o dostarczenie 4 etapów powstawania pracy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.