[#1] Wojna
Swego czasu, jeszcze w okresie gdy używałem małego Atari, w jednym z pierwszych dem scenowych jakie widziałem w swym życiu szedł mniej więcej taki scroll "Pozdrawiamy gościa X i Y, ale gościa Z już nie pozdrawiamy, gdyż ten kupił sobie Atari ST". Odebrałem to jako żartobliwy przykład dziwnej wojenki domowej w świecie Atari.

Tetaz do rzeczy, pytanie do miłośników sceny jest więc prośbą o podanie kilku, najlepiej polskich produkcji gdzie w sposób mniej lub bardziej subtelny pojawiają się pstryczki w nos skierowane w stosunku konkurencyjnych platform typu Atari bądź PC.
[#2] Re: Wojna

@MUFA-amigaone-pl, post #1

1
[#3] Re: Wojna

2
[#4] Re: Wojna

Dużo tego rodzaju pstryczków-prztyczków było, głównie w zinach i skrolach. Wszak nic tak nie integruje społeczności jak wspólny wróg Pamiętam na przykład, że w zaproszeniu na jedno z parties pojawiał się tekst, że party place znajduję się "rzut STE-kiem" od przystanku tramwajowego ;) Ale polskich dem wymierzonych we wrogie platformy chyba nie było aż tak dużo (zakładam, że klasyka znasz).

Z mniej znanych i niepolskich rzeczy. Bardzo mi się podobał moduł Soundblaster Symphony Heatbeata - parodia pierwszych pecetowych kart dźwiękowych, zrobiona inteligentnie i z polotem.

Te "wojenki" były w sumie dość infantylne, co zresztą nie może dziwić, bo scenowcy byli wtedy w wieku naszych dzieci. Mnie o wiele bardziej interesowały konflikty typowo scenowe jak np. Lord Helmet vs Andromeda czy, z naszego podwórka, Luzers kontra Raf/Katharsis albo długa, ciągnąca się wiele numerów wojna Taboo z Excessem :)
[#5] Re: Wojna

Ja kojarzę 3 Anty (a tak właściwie to Anti) Atari i jedno Anty PC. oraz Amiga Rule.

(Anti 1) - Uwaga włączamy fazę (...) możliwości ma Spectruma ....
(Anti 2) - Pokochałem me Atari (...) i stali powstało Atari ....
(Kadi's) - Powstaje pytanie czy Atari to komputer. - I to właściwie cały tekst.
(Hardcore IBM song) - IBM-a kup se bracie (...) twardy grzeje się jak grucha ....
(Amiga Rulez) - Mówię z góry nie będzie (...) chyba tylko to byśmy PeCeta ....

Słyszałem też jakieś w skandynawskich językach, ale trudno ocenić jak się nie rozumie.
Skoro już szukasz kawałków raczej śmiesznych niż ładnych, polecam "orules", "russian rave" i "czy tego chcesz".

A tu moje najnowsze odkrycie - Śpiewające Amigi. :)

I ku pokrzepieniu serc. - Stil Alive.
1
[#6] Re: Wojna

A tak przy okazji - szukasz tego z jakiegoś konkretnego powodu? Np. zamierzasz napisać materiał na ten temat? Bo jeśli tak to chyba warto zrobić risercz, a nuż coś ciekawego znajdziemy.
[#7] Re: Wojna

@Jazzcat, post #6

No z taką właśnie myślą zadałem to pytanie. Jeśli byłoby dużo materiałów do pokazania na YT, np. jakieś scroolowane napisy w demach to prawdopodobnie poświęciłbym temu tematowi duży fragment któregoś z odcinków mojego serialu "Kwadrans z Amigą". Oczywiście mam co nieco materiałów drukowanych, które też trafiłyby do filmu. Jednak pokazywanie samych skanów jest mało dynamiczne i nienajlepiej sprawdza się w przypadku montowania materiału wideo, dlatego chciałbym okrasić temat "starych wojenek" fragmentami produkcji scenowych.
[#8] Re: Wojna

Nie jest to w temacie wojenek Commodore-Atari. Ale fajny jest tekst w demie "Batman Forever" na Amstrada tyczacy sie c64 i sceny 8bit jako takiej.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2018 16:56:47 przez Stoopi

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2018 16:57:13 przez Stoopi
[#9] Re: Wojna

@MUFA-amigaone-pl, post #7

Było też trochę obrazków o tematyce wojenek między-platformowych. szeroki uśmiech

1
[#10] Re: Wojna

@Stoopi, post #8

To Amstradowe demko zrobił Amigowiec i Amstradowcom też prztyczka w nos w nim dał.
1
[#11] Re: Wojna

Oglądałem dziś stare demko Crusaders i jak zobaczyłem screena z Atari od razu przypomniałem sobie o tym wątku. Z tego co wiem Autor odpuścił temat, ale może warto by tutaj zbierać takie rzeczy, bo a nuż komuś się przyda :)

Space Deliria
[#12] Re: Wojna

@Jazzcat, post #11

Nie wiem czy tylko u mnie przy odtwazaniu tak jest, ale kompresja na YT troche popsula to demo.
Teksty wyswietlane miedzy partami sa na tle podrozy przez gwiazdy, w roznych konfiguracjach.
U mnie tych gwiazd nie widac.

A jesli chpdzi o takie wojenki to byly one obecne na roznych platformach.
Oto przyklad z ZX Spectrum

1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem