[#1]
RSI Demomaker i reszta oprogramowania do stworzenia pierwszego dema.
Ogólnie rzecz ujmując, chodzi o to, że chciałbym spróbować swoich sił w pisaniu muzyki pod demka. Zupełnie hobbystycznie liznąłem trochę wiedzy na ten temat, co zaowocowało ponad dwu letnią nauką gry na pianinie, prywatnie, pod okiem nauczyciela. Była to nauka praktycznie od zera, w słusznym wieku 25 lat, także nie wiążę z tym nic poważniejszego. Jako dzieciak, będąc w przedszkolu, wykazywałem się ponadprzeciętnymi zdolnościami w tym kierunku, Pani przedszkolanka nakazała natychmiast zapisać mnie najpierw na ognisko muzyczne i na nim się skończyło. Powodem przerwania nauki były - jak się dużo później okazało - problemy zdrowotne. Nigdy już nie wróciłem do tego, dlatego postanowiłem chociaż "na starość" pobawić się muzyką.
Nauczyciel był moim rówieśnikiem, miał nowoczesne podejście do nauki, m.in wprowadzał mnie w podstawy obsługi i tworzenia na dzisiejszych DAW'ach, realizowaliśmy nauczone piosenki i zgrywaliśmy do plików. W międzyczasie zrobiłem wiele własnych konceptów, ale nigdy nie powstał z tego ani jeden cały utwór. Porzuciłem swój aktualny projekt i pomyślałem, że robienie muzyki "do słuchania" nie leży w mojej naturze. Jestem wielkim fanem muzyki Demoscenowej od 2004r., i czuje że dany efekt generowany na ekranie idealnie inspirował by mnie do stworzenia pasującego motywu muzycznego.
Ponoć istnieją jakieś "niedokończone" dema czekające na audio (bynajmniej ja się do tej pory nie spotkałem, chyba że jakieś typu "dolby no sound" na PC ;)). Ale największa frajda była by, gdyby to było coś mojego i dlatego zdecydowałem się na użycie RSI Demomaker'a na początek. Jeśli o programowanie chodzi, jestem cienki bolek, praktycznie zerowe doświadczenie, przeczytałem co najwyżej parę książek o BASIC'u. ASM to dla mnie czarna magia, ale to też nie znaczy, że chcę to tak zostawić, zamierzam nadrobić braki w przyszłości, bo leży to w zakresie moich zainteresowań.
Przepatrzyłem sobie wstępnie tego RSI, intefejs bardzo przypadł mi do gustu i teraz pytanie do Was: czego będę potrzebował aby zrobić swoje pierwsze demo z pomocą tego narzędzia ?
Rozumiem, że do grafiki 2D Photoshop to będzie podstawa. O to akurat jestem spokojny, mam go w małym palcu. Druga sprawa: audio będę robił na ProTrackerze 2.3D. I tutaj przydał by się jakiś kurs (chociaż podstawy), najlepiej w języku polskim (wideo lub tekst). Samemu szukałem, znalazłem jedynie na YT w języku angielskim, o ile język znam dosyć dobrze to pewne kwestie są dla mnie nie zrozumiałe i przydało by mi się dokładniejsze wyjaśnienie.
I reszta - tu już zdaję się na Was. Jakie oprogramowanie jeszcze będzie wymagane? Co lepiej robić na PC, a co na realnej Amidze. Jakiś konwerter do grafiki, żeby wyglądała możliwie dobrze po przeniesieniu na AMI ? W czym robić obiekty wektorowe ? W jakich formatach będą pliki wynikowe (który do czego) tak, żeby Demomaker je zobaczył.
Mało chyba w necie na temat tworzenia demek, jakichś poradników itp. Za bardzo nie wiem gdzie i jak tego szukać. Może znacie jakieś magazyny dyskowe, w których są objaśniane dane kwestie ?
Na koniec zaznaczę, żeby nie było niedomówień: mam pełną świadomość czym są Demomakery i jak odbierane są w środowisku scenowym. Dobrym koderem pewnie nigdy nie zostanę (tak jak ktoś tutaj pisał, że musiał bym być Bogiem, żeby ogarniać grafikę, muzykę i kod), a mam szansę pobawić się w to o czym zawsze marzyłem. Nie mam żadnych znajomych koderów, żeby stworzyć jakąkolwiek grupę, a wstępując do jakiejś trzeba mieć umiejętności. Myślę więc, że będzie to dla mnie optymalne rozwiązanie na sam początek.