[#60]
Re: Poszukiwane produkcje
@mccnex,
post #59
Znam kogoś, kto w latach 90tych z powodu braku miejsca na nowe dyskietki i problemów z błędami na tych dyskietkach zgrywał to na VHS, jak z nim rozmawiałem parę miesięcy temu to dziwił się czemu do Amigi wróciłem (on z dziećmi na PSX albo XBOXie gra i nie widzi sensu wracania wstecz) - mówię, że fajnie wrócić do korzeni, on znowu pyta - ale po co? jaki to ma sens?
Kojarzę, że dyskietek miał około 2000-3000 sztuk (mogę się nieco mylić co do tej ilości). Mówił, że monitor Commodore z jego Amigi ma uszkodzony - stoi w pobliżu pieca w piwnicy. Resztę sprzętu też ma, z tego co pamiętam to miał specjalny interfejs do tego nagrywania i odtwarzacz VHS, którego używał tylko do archiwizacji.
Jestem przekonany, że ma to wszystko gdzieś bezpiecznie schowane (mam nadzieję, że nie przy piecu w piwnicy). Kiedyś (lata 90te) brałem od niego po kilkanaście dyskietek z różnymi tytułami co tydzień i "przeglądałem" - większość co miałem okazję zobaczyć to 99% pozycje gier i softu, które są dzisiaj dostępne w ADF itp. - zawartość i czas potrzebny na odtworzenie tego może nie mieć sensu, on nie był ani koderem ani grafikiem, miał kiedyś tylko dostęp lepszy niż ja do softu na Amigę.
Oprócz softu, interfejsu kluczowe było też dobre wyregulowanie odtwarzacza VHS - zdarzały się sprzęty z przestawioną bardzo głowicą i odczyt wtedy nie był możliwe, niektóre odtwarzacze miałem funkcję automatycznej kalibracji głowicy.
Ostatnia aktualizacja: 22.05.2019 08:45:15 przez Adinfo