[#1] Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx
Udało mi się znaleźć tylko ptplayer ale mam z nim problem, wydaje mi się że to przez to że działa on w CIA. Chodzi o to że czasami beż żadnej przyczyny kod który wykonuje się 2 ramki czasami wykonuje się 3-4, tak jakby player kradł mu cykle, domyślam się że to przez priorytet przerwań.
Powoduje to problem z synchronizacją muzyki z tym co się dzieje na ekranie, jestem w stanie wykryć taki stan i mogę na ramkę lub 2 wstrzymać odtwarzanie co trochę pomaga ale ta sytuacja pojawia się na tyle często że po 1-1.5 minuty zaczyna być widoczny brak synchronizacji (pewnie przez to że to wstrzymanie odtwarzania też nie jest na tyle dokładne) a czasami zdarza się jednorazowo tak duży brak cykli że można usłyszeć i zobaczyć krótki przeskok.
Dlatego zastanawiam się czy jest podobny replayer tylko na przerwanie vblank. Ostatecznie wykorzystam jakiś zwykły replayer z tym że jeden kanał będzie całkowicie przenaczony na sfx'y.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 14:24:39 przez Zbych

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 14:25:09 przez Zbych
[#2] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #1

Z ciekawosci zapytam:
Moglbys blizej napisc co piszesz? Demo/Intro lub gre?
Bo jesli coz pierwszej opcji to czy nie powinno byc tak ze to obraz powinno sie
synchronizowac z muzyka a nie na odwrot?
Ale na pisales ze sa tam SFX wiec domyslam sie ze to gra.
Ale w takim razie co to za gra ze wyamaga az takiej synchronizacji?
Przecierz muzyka powinna grac w tle nie powiazana w zaden sposob z akcja.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 14:37:38 przez Phibrizzo
[#3] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Phibrizzo, post #2

To piszę:
https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/40490/a-moze-by-tak-yoomp-ocs

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 14:38:56 przez Zbych
[#4] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #3

Pytanie: czy twoj player jest autorstwa Franka Wille?

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 14:43:53 przez Phibrizzo
[#5] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Phibrizzo, post #4

Tak, tak jest w nagłówku pliku - Protracker V2.3B Playroutine, Version 5.1 Written by Frank Wille
[#6] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #5

To pewnie ten sam player ktorego kiedys sam chcialem uzyc ale mi sie nie udalo.
Podejrzewam ze piszesz w asmie. Wiec pewnie mi nie pomozesz.
Ale jesli bys wiedzial jak go obsluzyc w C to mialbym mala prywate do Ciebie :)
[#7] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #5

Ja polecam player MED/OctaMED:

Tu znajdziesz pełne źródła z przykładami:

http://aminet.net/package/dev/src/OcSS_src

@Phibrizzo

Ten player MED/OctaMED ma przykłady jak użyć z poziomu C.
[#8] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #1

The Player, czyli P61. To program od lat a w zasadzie nawet od dekad używany na scenie we wszelkiego rodzaju demkach. A do AHX dołączona do niego rutynka.

Pozdrawiam z Chin
[#9] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@zilog, post #8

Nie widzę żeby P61 pozwalał odtwarzać FXy
[#10] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #1

A co za trudnosc zamienic przerwanie z CIA na VBI? Jedyny problem, ze nie wszystkie mody Ci wtedy pojda z dobra szybkoscia, tzn. o ile dobrze pamietam, wszystkie ktore uzywaja czegos innego in 125 BPM, beda odtwarzane na zlej szybkosci. Wiec wywal wszystkie odwolania do timerow i ich wylaczanie/wlaczanie. I powinno zadzialac Ok. Lub o ile nie uzywasz systemu, to mozesz zamienic wszystkie odwolania CIAB na CIAA, z tego co pamietam to przerwanie CIAA ma nizszy priorytet niz VBI, tylko CIAB ma wyzszy priorytet niz VBI.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 19:42:01 przez Don_Adan
[#11] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Hexmage960, post #7

OctaMed tez uzywa CIAB, o ile dobrze pamietam.
[#12] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Phibrizzo, post #6

Poszukaj na EAB, jest tam info jak go uruchomic z C. Zreszta najnowsza wersjato jest chyba 5.3
http://eab.abime.net/showthread.php?t=65430
[#13] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Don_Adan, post #10

A co za trudnosc zamienic przerwanie z CIA na VBI? Jedyny problem, ze nie wszystkie mody Ci wtedy pojda z dobra szybkoscia, tzn. o ile dobrze pamietam, wszystkie ktore uzywaja czegos innego in 125 BPM, beda odtwarzane na zlej szybkosci. Wiec wywal wszystkie odwolania do timerow i ich wylaczanie/wlaczanie. I powinno zadzialac Ok. Lub o ile nie uzywasz systemu, to mozesz zamienic wszystkie odwolania CIAB na CIAA, z tego co pamietam to przerwanie CIAA ma nizszy priorytet niz VBI, tylko CIAB ma wyzszy priorytet niz VBI.

Gdyby to było takie proste to pewnie bym to zrobił, tylko że wewnątrz procedury która jest wołana w timerze następuje podmiana procedury przerwania na inne które jednorazowo wykonuje jakąś akcje a potem przywracana jest poprzednia procedura więc obawiam że to nie takie hop.
[#14] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #1

zamiast modułu możesz użyć sampla 8svx odtwarzanego dysku i zostają dwa wolne kanały.

player xplay o ile pamiętam nie blokuje audio, xplay z kodem źródłowym jest na aminecie.
[#15] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #13

Zamiana CIAA na CIAB i odwrotnie jest dosc prosta.
Tutaj to robilem z CIAA na CIAB:
http://www.whdload.de/games/DeltaCommandArcadia.html
A to o czym piszesz to najprawdopodobniej jest tzw. DMA wait. Wiec faktycznie pod VBI musialbys 8 lini czekac, co by spowolnilo player i cala gre. Wiec w zasadzie sensowna jest tylko zamiana z CIAB na CIAA, ale wtedy bedzie Ci muzyke przycinac o ile gra (pozostaly kod) nie wyrobi sie w 1 VBI.
[#16] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

testowy 8svx stereo 28k spakowany xpk-smpl link

uruchom razem z grą w tle i zobacz jak to chodzi na twoim 68000 14MHz
[#17] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Don_Adan, post #15

Chyba można zamknąć wątek, bo udało mi się odpalić tego replayera w przerwaniach VBInt, choć nie do końca bo przerwania timera są uruchomione - player chodzi na CIA-B z tym że timer A teraz nic nie robi a timer B robi to co robił cykle się nie gubią, synchro jest jak powinno być szeroki uśmiech
[#18] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Zbych, post #17

A mógłbyś zdradzić szczegóły co wołasz w VBL? Czy przerabiałeś coś w kodzie?
[#19] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@Don_Adan, post #11

OctaMed tez uzywa CIAB, o ile dobrze pamietam.

Biblioteka medplayer.library tak - ale załączony w archiwum replayer (ProPlayer) daje wybór między VBLANK i CIAB. W kodzie proplayer.a, który zawiera kod całego replayera, są przełączniki VBLANK i CIAB.

P.S. Frank Wille jest osiągalny i ma na koncie ostatnio dwie gry - Solid Gold i Trap Runner. Zapewne można pisać do niego w razie jakichkolwiek problemów z jego replayerem MODów.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2019 10:37:43 przez Hexmage960
[#20] Re: Szukam replayer z możliwością odtwarzania sfx

@teh_KaiN, post #18

Nie zrobiłem nic nadzwyczajnego, wyłączyłem timer A - w procedurze _mt_install_cia w linii 232 zamieniłem
move.b	#$83,CIAICR(a0)
na
move.b	#$82,CIAICR(a0)
co powstrzymuje uruchomienie timera A oraz dodałem procedurę, która wygląda prawie tak samo jak oryginalna wołana w timerze (mt_TimerAInt) z tym że usunąłem potwierdzenie przerwania i instrukcje powrotu RTE zamieniłem na RTS:

VBintPlay:
	movem.l	d0-d7/a0-a6,-(sp)
	lea	CUSTOM,a6
	ifd	SDATA
	lea	_LinkerDB,a4
	else
	lea	mt_data(pc),a4
	endc

tst.b	mt_Enable(a4)
	beq	.1

bsr	_mt_music		; music with sfx inserted
	movem.l	(sp)+,d0-d7/a0-a6
	nop
	rts

.1:	bsr	mt_sfxonly		; no music, only sfx
.2:	movem.l	(sp)+,d0-d7/a0-a6
	nop
	rts

Pozostałe działanie playera jest baz zmian czyli trzeba najpierw wywołać _mt_install_cia i _mt_init a samo odtwarzanie robimy przez skok do VBintPlay. Aha i testowałem tylko jeden sposób odtwarzania fxów czyli przez _mt_soundfx nie sprawdzałem jeszcze _mt_playfx.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem