[#1] Turbo Pascal
Czy jest kompilator Turbo Pascala na Amigę? CZy mógłby ktoś podaćlink do strony z downloadem kompilatora, albo czy może przesłać?

[#2] Re: Turbo Pascal

@Lord_10up, post #1

Sam Turbo Pascal (czy też Borland Pascal) nie istnieje. Są natomiast odpowiedniki TP, jest to starawy już HiSpeedPascal oraz FreePascal. HiSpeedPascal był komercyjny i był bardzo kompatybilny z TP (również na poziomie grafiki), ale nie wiem gdzie można go ściągnąć (pisz na priva). Natomiast Free Pascal jest kompatybilny z TP (oraz z Delphi) na poziomie Object Pascala i jest darmowy, można go sciągnąc z www.freepascal.org (http://www.freepascal.org/download.html)

pozdrawiam
Rafael/ARMO
[#3] Re: Turbo Pascal

@Rafael/ARMO, post #2

Dzięki, wreszcie nie będę się musiał męczyćna PCcie :)

[#4] Re: Turbo Pascal

@Lord_10up, post #1

ja TP bawiłem się na emulacji (PC Task) i szło całkiem nieźle. Niektórzy w szkole mieli ogromne problemy z instalacją TP na pecetach - WinMe itp. :D jak im mówiłem że ja nie miałem najmniejszych problemów z instalacja tego na Amidze to robili takie oczy :D
tylko że TP na emulacji nie chciał mi robić exe'ców. być może na emulacji jest to niemożliwe, ale programo można było uruchomić spod IDE i obejżeć efekty pracy.
[#5] Re: Turbo Pascal

@R-Tea, post #4

TP na emulowanym blaszaku, to rzeczywiscie dobry pomysl. Szczegolnie wersja TP 5.0, działała zaskakujaco szybko na moim sprzecie (040 pod maską), ale od biedy i na TP 7.0 dalo sie tez cos zaprogramować ;) . Co do Tworzenia exe`ków to nigdy nie mialem z tym problemów (może miałeś jakąś "specyficzną" wersję TP, z nieczystych zrodel :P ?)

[#6] Re: Turbo Pascal

@MarX, post #5

A ja ciągle cierpię na chroniczny Brak kasy, ehhh.... a jużbym miał naprawioną BPPC 200mhz+68040/40 64mbram. A co do Free Pascala, to wyskakuje mi błąd że niby nie mam mathieeedoubtrans.library i ixemul w wersji 48, A ja przecież mam te libsy!

[#7] Re: Turbo Pascal

@Lord_10up, post #6

Sprawdź wersję tych bibliotek: dość popularny jest ixemul.library w wersji 47, ale na aminecie jest też 48 (dużo bardziej opasłe archiwum). Jak wersja jest niższa, to tak jak by jej nie było (OpenLibrary nie otworzy biblioteki w wersji niższej niż podana w argumencie).
[#8] Re: Turbo Pascal

@wali7, post #7

A ma ktoś mathieeedoubtrans.library w wersji pod 68020? Na Aminecie nie ma, a na googlach szukaćnie będę, bo mam modem=mało kasy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem