[#1] Uprasza się...
Pasażerów przesiadających się, PKP uprasza o nierobienie gnoju http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9756 papierowa torba

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 17:05:19 przez grg
[#2] Re: Uprasza się...

@grg, post #1

A Amiga_rulez to nie Hołdys przypadkiem? Mam nadzieję, że nie. Tak czy siak szkoda gadać.
[#3] Re: Uprasza się...

@grg, post #1

War... war never changes...
[#4] Re: Uprasza się...

@grg, post #1

10 amigowcow-handlarzy przyczynilo sie do wzrostu cen Amig, na poziomie tych sprzed 20 lat.
1 amigowiec-fanatyk przyczyni sie do wywolania kolejnej wojny amigowo-atarowej, ktora miala miejsce rowniez 20 lat temu.

Moral z tego taki, ze historia lubi sie powtarzac.. a ludzie i tak nie wyciagaja z tego zadnych wnioskow.
[#5] Re: Uprasza się...

@grg, post #1

Czy ci się to podoba czy nie, Amiga Hardware Manual jest biblią developerów. Jeśli ona mówi że dane które mają być wyświetlone na monitorze muszą znaleźć się w Chip-Ramie, to tak jest. Tak więc system i jego biblioteki są uzależnione od prędkości / wydajności ChipRamu.

Gosciu nie ma racji bo gdyby tak bylo to FastRam nie dawalby w przypadku Elbox 4MB ale nie chce mi sie tam logowac i tracic czasu na takie polemiki wiem tylko tyle ze dzwiekowo Atari z Yamaha gorsze od Amigi i aby to stwierdzic nie musze miec Atari jedynie Falcon jest lepszy bo ma DSP wystarczy mi YouTobe i porównac pare dem na Ami ale co by nie mowic modele Atari które mozna porownac z Amiga wychodzily 2 lata wczesniej 520st 2 lata wczesniej od A500 na 1040ST w 1989 ale patrzac na te biedne osiagi trybow wyswietlania troszke zal mi Atari ;)

320/200 w 16 kolorach z palety 512 (4096 STE) (ST-LOW), częstotliwość odchylania pionowego 50 lub 60 Hz, częstotliwość odchylania poziomego 15 kHz
640/200 w 4 kolorach z palety 512 (4096 STE) (ST-MED), częstotliwość odchylania pionowego 50 lub 60 Hz, częstotliwość odchylania poziomego 15 kHz
640/400 w czerni i bieli (ST-HIGH), częstotliwość odchylania pionowego 70 Hz, częstotliwość odchylania poziomego 30 kHz
[#6] Re: Uprasza się...

@miro_78, post #5

O ile lubię ST/STE (miałem kiedyś w pracy) to sprzętowo były gorsze od Amigi 500/+, co innego było z Falkonem kontra A1200 ale cena Falkona zabiła.
Atarowcom zazdrościłem jeszcze fajnego monochromatycznego monitora, do czasu kiedy zorganizowałem sobie monochromatyczne VGA do pluskwy.

Pozdrawiam
[#7] Re: Uprasza się...

@Ender, post #2

ktokolwiek by to nie był, to łaskawie mógłby sie na scenę niepowoływać chociaż.
[#8] Re: Uprasza się...

@Ender, post #2

Też mi się wydaje, że to Hołdys. Obserwuję od jakiegoś czasu wszystkie te wątki. Ech ...
[#9] Re: Uprasza się...

@Sir_Lucas, post #8

Miałem styczność z Atarionline i ludzie tam są mili, chętnie pomagali, więc tym bardziej nie akceptuję takich zagrań.
[#10] Re: Uprasza się...

@grg, post #1

Stawiam na Hołdynia... Panowie, jakie to ma teraz znaczenie co było lepsze/gorsze? Nie rozumiem po co takie wojenki ktoś sobie urządza. Atarowcy to fajne ludki :)

EDIT. Może warto by było założyć tam konto i przeprosić za bydło...

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 21:34:25 przez gorzyga
[#11] Re: Uprasza się...

@gorzyga, post #10

true true
[#12] Re: Uprasza się...

@PrzemasIII, post #11

Hehhehe, stare boje... :D

Ze śp. Secret Service:

"Przy Atari siedzi Adam
i w "PacManie" kropki zjada.
Rekord prawie już uczynił,
gdy wysiedli mu Murzyni,
którzy długo pracowali,
gdyż prądnicę napędzali.
Poszedł Adam se na rynek.
W handlu ostał się Murzynek.
Lecz Murzynek był zbyt mały,
słabo cisnął na pedały.
Płynął więc prąd bardzo słaby,
Adam grać mógł tylko w "Żaby".
Tak wkurzony puścił bąka
i Murzynek wyciął "zonka"
Adam by kontynuować
musiał sam popedałować.
Nie bacząc na iskry, zwarcie,
pedałował wciąż uparcie.
Jak się wszystko rozbujało,
to go wnet i pokopało.
Tu na morał przyszedł czas:
"KUP ATARI - LECZ NA GAZ!"

;)

"Pokochałem me Atari, było z drewna i ze stali,
z pądem niezbyt to działało, wegiel sypac należało,
Węgiel trzeba sypać równo, bo się często psuje g***no
[#13] Re: Uprasza się...

@gorzyga, post #10

Ja też stawiam na niego, ale on chyba błędów nie strzela : Ale na swoim postawić "umi" hehehh
[#14] Re: Uprasza się...

@Mayolika, post #13

Panu z forum zabrakło wiedzy z zakresu ASM/Hardware Amigi. Cyprian ma rację, sample i inne pierdoły muszą być z fast do chip przerzucone przez CPU, a później dopiero chipy zajmują się resztą.

Tak mi się przypomniał tekst, chyba z Chłopaki nie płaczą.
"Mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz..."
[#15] Re: Uprasza się...

@flops, post #14

Chcielibyscie zebym to byl ja ? Niestety ja tez bym chcial nim byc i miec Atari 520 STE BOX i je sprzedac 490 zl ... Niestety pudlo - chociaz niezly narwaniec z niego i jeszcze magazyn LEGION mu sie podoba na pewno to ktos z naszych i dobrze OK
ST to dziadostwo jakich malo jesli chodzi
Flops - czytam to bagienko i koles napisal przecieciez CHIP jest wymagany jako buffor do odgrywania sampli i odtwarzania obrazkow a dane do tego procesu mozna juz trzymac w FAST i to jest po niekat racja. kolo rzuca przykladami takimi jak ACA,DS0: 984 kb to nie sadze zeby nie wiedzial iz muze nie odegra z samego fastu bez pomocy chipu jako malego buforu).

Jakis P.... fighter :) Mysle ze to Marek Pampuch puszcza upust swoich emocji ha ha ha
ale koles podoba mi sie swoj chlop :)

Generalnie watek zacny trzeba sie tam zalogowac
[#16] Re: Uprasza się...

@flops, post #14

Witam,

Bez obrazy ale tymi samplami w CHIP to nie do końca się zgodzę. Przecież można wyłączyć DMA dźwięku i podawać dane bezpośrednio do AUDxDAT i wtedy można sampla umieścić w FAST ram na przykład. To wszystko można znaleźć tutaj Using Direct (Non-DMA) Audio Output .Mankamentem tej metody jest duże obciążenie procesora.

sample i inne pierdoły muszą być z fast do chip przerzucone przez CPU, a później dopiero chipy zajmują się resztą.

Nie mogę zrozumieć tego fragmentu wypowiedzi, co masz na myśli pisząc "inne pierdoły" i "dopiero chipy zajmują się resztą", mógłbyś rozwinąć. Dziękuje.

Poza tym z tego co udało mi się zrozumieć ( tak mi się wydaję ) z tego powyższego fragmentu to jaki jest sens umieszczania danych w FAST, skoro i tak musimy go przekopiować do CHIP i "dopiero chipy zajmują się resztą". Nie lepiej od razu dane umieścić w CHIP

Pozdrawiam
[#17] Re: Uprasza się...

@asman, post #16

Czyli analogiczne jak odlaczenie blitera i zastapienie go operacja CPU ? jesli chodzi o umieszczenie danych graficznych w FAST RAM ?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2012 09:32:47 przez HOŁDYS
[#18] Re: Uprasza się...

@HOŁDYS, post #15

[#19] Re: Uprasza się...

@Sir_Lucas, post #18

Oj tam, włamał mu się ktoś na konto i narobił syfu, a Ty się od razu czepiasz zamiast współczuć koledze... ok, racja

P.S. Tak to już bywa, jak ktoś ma hasło "admin1"

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2012 09:49:06 przez recedent
[#20] Re: Uprasza się...

@Sir_Lucas, post #18

a co to ma wspolnego ze mna ??? ja sprzedawalem plyte 1040 STE z TOSem 2.06 a tu jest 520 z tosem 1.65 slepy jestes czy vision expres ci zasponsorowac
Zreszta ja sprzedalem calosc bo nie bylo chetnych na czesci.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2012 09:42:52 przez HOŁDYS
[#21] Re: Uprasza się...

@recedent, post #19

nikt sie nie musial wlamywac bo ja tam konta nie mam - zarejestruje sie dzis i nie omieszkam dosypac lyzke dziekciu bo Amiga oczywiscie bije Atari STE
[#22] Re: Uprasza się...

@HOŁDYS, post #20

a co to ma wspolnego ze mna ??? ja sprzedawalem plyte 1040 STE z TOSem 2.06 a tu jest 520 z tosem 1.65 slepy jestes czy vision expres ci zasponsorowac
Zreszta ja sprzedalem calosc bo nie bylo chetnych na czesci.

Chcielibyscie zebym to byl ja ? Niestety ja tez bym chcial nim byc i miec Atari 520 STE BOX i je sprzedac 490 zl

@recedent
Ewidentne włamanie na konto do tego mistrzowska podróbka stylu wypowiedzi i pisania z błędami

Ja bym szybko zmienił to hasło, może na admin2

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2012 09:52:21 przez Sir_Lucas
[#23] Re: Uprasza się...

@recedent, post #19

recedent administrator pisze "P.S. Tak to już bywa, jak ktoś ma hasło "admin1"

no to wspolczuje

Sir_Lucas normalnie Lutkowski_Patrol

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2012 09:52:52 przez HOŁDYS
[#24] Re: Uprasza się...

@HOŁDYS, post #21

Co Ci to da? Po co podsycać jakąś "pseudo wojnę Amiga vs Atari"?? Oni są fanami Atari i lubią ten komputer tak jak my lubimy Amigę. Chcą go używać to niech używają.

Benedykt Dziubałtowski
[#25] Re: Uprasza się...

@asman, post #16

Tylko jaki sens ma przerzucanie próbki przez procesor bezpośrednio do rejestru? Jak takim zabiegiem można by zwiększyć częstotliwość odtwarzania to miałoby sens. Ale w innym przypadku jest to strata zasobów (CPU). Amiga była właśnie przez to takim fajnym rozwiązaniem, że miała DMA i układy specjalizowane, które wyręczały CPU.
Inne pierdoły, to np. grafika/dane które np. chcemy przetworzyć blitterem. Nie leży w chip, to DMA tam nie sięgnie jak słusznie zauważył Cyprian.
A później chipy zajmują się resztą - włączasz DMA od dźwięku, które samo pobiera próbkę po próbce, albo włączasz blitter i rysuje Ci fajne linie, albo wypełnia, albo pomaga w przeliczaniu c2p.
Nie łap mnie za słowa, jak gdzieś się mylę, to wal wprost i popraw mnie proszę, ja nic nie ruszałem asma, ani nic innego z programowania Amigi od 15 lat mniej więcej, więc mogę źle pamiętać
[#26] Re: Uprasza się...

@HOŁDYS, post #15

[#27] Re: Uprasza się...

@flea, post #26

nawet zamiescilem ogloszenie w tej sprawie w dziale gielda (wymiana plyt 1.5 na 2.0 gdyz sprzedajacy dostal 100 % sprawna plyte 37.350 ver 1.5 ) ale benedyk dal mi bana ... po czym koles (kupujacy) powyzywal mnie od oszustow i zlodziei mailowo - wiec generalnie mam to tam gdzie plecy koncza swa szanowna nazwe.
Tlumaczyc sie nie ma z czego

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2012 10:39:40 przez HOŁDYS
[#28] Re: Uprasza się...

@flops, post #25

Jeśli Cię uraziłem łapiąc Cię w jakiś sposób za słowo, to przepraszam. Chciałem tylko zaznaczyć, że jest sposób by sample nie znajdowały się w CHIP, nic ponadto.
A jeśli chodzi o pierwsze pytanie to ja widzę tylko jeden sens, Gdy CHIP jest już w całości zajęty ( przez animację chociażby ) i samo animowanie zajmuję znikomą ilość czasu procka ( wpisanie nowych adresów ekranu do copperlisty ), to wtedy jakiś tam sens jest. Może to trochę na siłę :)
[#29] Re: Uprasza się...

@miro_78, post #5

Gosciu nie ma racji bo...

Osobiście to mam to głęboko w dupie dlaczego gościu nie ma racji. To ani ten dział[PREGIERZ], ani intencją założenia wątku nie było wskazywanie czyjejkolwiek racji.

Może ludzie raz ogarniecie się i chociaż spróbujecie ograniczyć wodolejstwo wykazując minimalne rozumienie czytanego tekstu?
[#30] Re: Uprasza się...

@asman, post #28

Chciałem tylko zaznaczyć, że

...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem