Forum » PPA
[#1] Logowanie i rejestracja przez Facebook
Zaktualizowałem i poprawiłem niedziałający kod logowania i rejestracji przez Facebook.
Dla przypomnienia - nowy użytkownik gdy chce założyć konto może skorzystać z logowania przez Facebook i po dwóch kliknięciach zakłada konto (które akceptuje moderator), więc nie musi wypełniać formularza danymi gdyż są one automatycznie pobierane, za zgodą użytkownika, z konta na FB. Później ten sam użytkownik może logować się przez FB na PPA.pl bez potrzeby podawania hasła (logowanie przez jedno kliknięcie, trzeba być tylko zalogowanym na FB).

Planuję również dodać możliwość logowania przez konto Google, działa to na tej samej zasadzie (również po OAuth).

Ważne! Osoby, które mają już konto na PPA.pl nie powinny z tego rozwiązania korzystać (nie można mieć więcej niż jedno konto), jest to funkcjonalność istotna jedynie dla osób, które chcą założyć pierwsze konto.
[#2] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #1

A w przyszłości będzie możliwość połączenia konta FB z kontem na PPA Dla użytkowników, którzy już mają konto.
[#3] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@QkiZ, post #2

Zależy od tego jak duże byłoby zainteresowanie.
[#4] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #3

Logowanie z konta FB daje błąd. Jeżeli faktycznie możecie połączyć konta i to nie jezt problem to połączcie z FB a i jak pisałem wcześniej z Allegro dla dobra giełdy.
[#5] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #4

Podaj proszę więcej szczegółów na temat błędu. Przydałby się choćby screenshot, informacje czy byłeś wtedy zalogowany na PPA.pl, czy rejestrowałeś się wcześniej przez FB (żeby się zalogować trzeba się zarejestrować, w tym przypadku podaj nazwę konta, a swoją drogą byłoby to niezgodne z regulaminem posiadać dwa konta). Samo "daje błąd" niewiele mi mówi.
[#6] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #5

Wylogowałem się z konta które posiadam na PPA i logowałem się z konta FB które funkcjonuje na FB pod moim imieniem i nazwiskiem. Logowałem się z telefonu na androidzie (HTC ONE).

Myślałem że zrobiliście coś na kształt innych portali gdzie posiadane konto FB można integrować z kontem portalu i logować się przez login FB.

Nie jestem w stanie zrobić screenshota, ale przy próbie zalogowania z wykorzystaniem stosownego przycisku na PPA przerzuca na mobilny adres FB gdzie na niebieskim pasku na górze znajduje się tekst "BŁĄD", a poniżej w odcieniu miodowym tekst:

This app in sandbox mode. Edit the app configuration at http://developers.facebook.com/apps to make the app publicity visible.

FB i inne strony na których się do tej pory logowałem za pomocą istniejących wcześniej hasel i loginów działają poprawnie. Z logowaniem na PPA również nie ma kłopotu przy logowaniu oryginalnym loginem i haslem z ppa.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2013 10:05:52 przez Duracel
[#7] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #5

Na PieCu pod Firefoxem problem wygląda dokładnie tak samo.
[#8] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #7

Dzięki, o to chodziło. Moja wina - nie przełączyłem trybu sandbox dla aplikacji FB. Zmienione.
[#9] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #8

Hmm... jest lepiej, bo nie wywala już błędu po zalogowaniu się loginem i hasłem FB. Pyta o akceptację aplikacji FB, przekierowuje na stronę PPA, ale...

...strona wygląda tak jakbym się nie zalogował. Nie ma ustawionego profilu koloru, nie ma możliwości wpisów na wątkach.

Ponowna próba logowania przez FB przerzuca od razu na stronę PPA i widok jest taki jak opisałem powyżej.

Co ciekawe pomimo braku uprawnień dostępnych po zalogowaniu jestem widoczny na liście gości online po lewej stronie.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2013 11:35:28 przez Duracel
[#10] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #9

Tak jak pisałem w pierwszym poście w tym wątku - to jest funkcjonalność dla nowych użytkowników, nie możesz się zalogować przez FB do PPA.pl jeśli wcześniej nie założyłeś konta używając opcji rejestracji przez FB.
[#11] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #10

No tak tak czytałem. I nie da się z tym nic zrobić?

Oczywiście nie biorę pod uwagę kasacji obecnego konta i założenia nowego

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2013 11:37:18 przez Duracel
[#12] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #11

Opcji łączenia autoryzacji kont póki co nie mam w planach. Zależy od tego czy będzie tym zainteresowanych więcej osób. Powiedzmy niech będzie to 5 osób, które chcą się logować przez FB do PPA.pl to wtedy mogę coś takiego zrobić.
[#13] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #12

OK., a co z integracją konta PPA np. z kontem na Allegro?
Pisałem już o tym kiedyś, że byłoby to chyba z korzyścią dla naszej Giełdy PPA.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2013 11:42:33 przez Duracel
[#14] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #13

Popieram.
[#15] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #13

Na czym taka korzyść by polegała ?

Pozdrawiam
[#16] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@RadoslawF, post #15

Na prostej weryfikacji sprzedającego na PPA na podstawie komentarzy na Allegro.
A gdybyśmy kupowali na Allegro moglibyśmy sprawdzić, czy sprzedający jest z PPA.
[#17] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #16

Weryfikacja na podstawie komentarzy nie zdała egzaminu na allegro z wiadomych przyczyn, na giełdzie na portalu trzymałem się z daleka od ofert osób nowych u których zachodziło podejrzenie że założyli konto aby zaistnieć właśnie na giełdzie.

Gdyby forumowicze handlujący na allegro chcieli być rozpoznawalni to zrobili by to zmieniając odpowiednio "nicki" skoro tego nie robią uważam że nie chcą tego. Będziesz ich zmuszać ?

Pozdrawiam
[#18] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@RadoslawF, post #17

Lepsza weryfikacja jakakolwiek niż żadna. Nie bardzo rozumiem jak mogła się nie sprawdzić weryfikacja w której mamy wgląd w długą "karierę" sprzedającego na Allegro, na przestrzeni lat.

Moje konto na Allegro funkcjonuje od 2001 roku. Co do zmiany nicka, to na Allegro nie ma takiej możliwości (wiem bo sam chciałem go zmienić). A na PPA nie będę zmieniał obecnego na stary którego nie używam od przeszło 10 lat.
[#19] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #13

Moim zdaniem to nie ma sensu gdyż Giełda PPA to taka tablica z ogłoszeniami, coś jak popularne dzisiaj gumtree czy tablica.pl a nie serwisem typu Allegro czy AmiBay. Nie chcemy zmieniać profilu działu i tracić dodatkowo czasu na moderację kolejnych danych.
Jedyne co mogę poradzić to bycie ostrożnym w podejmowaniu decyzji o handlowaniu z kimś kto nie był nawet aktywny na forum (a i nawet aktywni na forum mogą, jak pokazuje historia, działać różnie). Zawsze można zapytać kogoś przez email czy wiadomość prywatną o szczegóły, poprosić o weryfikację danych.
[#20] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Duracel, post #18

Przecież jak ktoś chce to teraz też może wpisać w treści aukcji link do swojego konta na Allegro. Wysyłasz maila do tej osoby przez Allegro i problem z głowy. A jak ktoś nie chce się weryfikować to i tak nic nie poradzisz.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2013 13:36:02 przez Tom3k
[#21] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@grxmrx, post #19

Oczywiście, że można, ale sądziłem, że może to nie jakiś duży problem aby to połączyć i zautomatyzować (podobnie jak logowanie z FB).

Można też wklejać linki z PPA na Allegro, ale zautomatyzowanie ułatwiłoby zadanie. Jeżeli nie da rady, albo to za dużo pracy to oczywiście rozumiem. Nie znam się na tym, nie wiem czy to możliwe i ile nakładu pracy i czasu potrzeba dlatego pytam.
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook
[#29] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@Tom3k, post #20

Niestety, nie można - regulamin Giełdy zabrania umieszczania w ogłoszeniach linków do serwisów aukcyjnych itp.
[#30] Re: Logowanie i rejestracja przez Facebook

@altcomputing, post #29

Regulamin można zmienić. Zresztą przecież w wielu aukcjach są lub były linki - widziałem takie przypadki.
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem