[#1] Mac Mini i obraz przez HDMI
Mam ciekawostkę. Do tej pory miałem podłączonego Maca Mini przez kabel HDMI (z adapterem) i wszystko działało pięknie. Dzisiaj wyłączyłem kompa na chwilę i po paru minutach włączyłem (nic nie odłączałem, ani nie przestawiałem itd.). Na ekranie pusto, ale słychać, że sprzęt się normalnie bootuje. Podłączyłem więc obraz przez kabel VGA (też z adapterem, bo Miniacz ma wyjscie DVI) i wszystko działa normalnie. Kabel HDMI+adapter podłączyłem do peceta stacjonarnego, potem sam kabel HDMI (bez adaptera) do laptopa - w obu przypadkach jest normalnie obraz, czyli kable są w porządku. Dlaczego Miniacz nagle przestał pokazywać obraz przez HDMI? Może macie jakieś podejrzenia, bo ja już zwątpiłem. :( Sprawdzałem na 2 telewizorach, na obu "Brak sygnału", niezależnie czy pod MOSem czy MacOSem czy samym OpenFirmware. Nic już nie rozumiem. Miniacz zmienił standard wyświetlania obrazu?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 13:03:21 przez Tom3k
[#2] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Tom3k, post #1

Mini niestety tak ma - czasem EDID monitora się źle odczyta i wtedy faktycznie przestaje działać wyjście cyfrowe. Spróbuj wyczyścić NVRAM albo przepiąć po DVI/HDMI do innego monitora. Mini nie były projektowane z myślą o dzisiejszych rozdzielczościach ekranu i często mają znimi problemy.
[#3] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Jacek Piszczek, post #2

Mini niestety tak ma

Ok, dzięki za info, czyli kombinuję dalej :) Tylko dziwię się, że do tej pory nic się nie działo.
[#4] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Tom3k, post #3

Mi natomiast padł (lub się poluzował czy co ?) Airport w PowerBooku A1106.
Morph OS 3.3 ma net przez TP Link WN 310L, ale do Mac OS 10.4 nie ma do tego sterownika.
Czy wymiana oryginalnego Airportu jest problematyczna ? Nigdy Powerbooka nie rozbierałem

Czy jest może Airport na Atherosie 5000 ?
Sorry że się podpiąłem pod ten wątek.
Co do wyjść HDMI częsty problem to źle przeskalowany obraz. Raz jest około 1,5 cm większy od ekranu a czasami o tyle mniejszy. Poprzedni monitor nie miał opcji pixel 1:1,, i nic nie szło z tym zrobić.
Tak tylko wtrąciłem :P
[#5] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Voyox, post #4

Co do laptopów Applowych to też nigdy ich nie rozbierałem, więc niedużo pomogę. Ale z obrazem przez HDMI u mnie wyglądało tak, że obraz był bardzo dobrej jakości, wycentrowany i w ogóle bez żadnych problemów, aż nagle zniknął ;) Przez to samo wyjście DVI z innym adapterem do VGA obraz też jest normalny. Muszę wykombinować jak zresetować ustawienia grafiki na Macu Mini.
[#6] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Voyox, post #4

Na sieci jest taka strona dokładnie opisująca, śrubka po śrubce, rozkładanie PowerBooków i wymianę różnych komponentów. Ja korzystałem z tego, gdy jedno USB i dźwięk nie działały w moim świeżo kupionym PB. Winna okazała się nie dociśnięta wtyczka, zresztą zaraz obok AP.
... właśnie ją znalazłem w historii mojego browsera: http://www.ifixit.com/Guide
[#7] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Tom3k, post #1

Probowales uruchomic OSX z plyty z systemem ?
[#8] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Norbert, post #7

Tak, próbowałem wszystkie opcje, czyli MacOS i MorphOS z dysku, potem MacOS i MorphOS z plyty instalacyjnej, wejscie do OpenFirmware - nie ma obrazu przez HDMI. Najśmieszniejsze, że kilka minut wcześniej przed wyłaczeniem komputera obraz był, a nawet żadnego kabla nie przepiąłem, ani nic nie ruszyłem :)
[#9] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Jacek Piszczek, post #2

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, jeżeli wymienię monitor na taki z wejściem DVI (czyli z takim jak Miniacz ma bezpośrednio na wyjściu grafiki), to chyba nie może być żadnych problemów? Zależy mi na jakości obrazu.
[#10] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Tom3k, post #9

Ja mam minika przez DVI podpiętego. Jakość jest taka sama jak przez HDMI.
[#11] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@wali7, post #10

A jaki masz monitor? Ogólnie można kupić dowolny monitor z DVI czy na coś uważać? Jest kilka standardów DVI, dlatego wolę się upewnić.
[#12] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Tom3k, post #11

Każdy z normalnym (pecetowym) DVI podejdzie. Ja mam Eizo FlexScan L565 (17 cali 1280x1024), wcześniej używałem go z pecetem i z Pegasosem. Wiem że Apple wymyśliło jakies własne złącze (takie ciut dłuższe DVI, ma tam m.in. linie USB) mają go, jako drugie złącze, karty AGP do PowerMaków. Ale miniak ma najzupełniej normalne DVI.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 22:55:32 przez wali7
[#13] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@wali7, post #12

Fajnie, a poleciłbyś monitor powiedzmy 20-calowy z rozdzielczością 1600x1200? Czy lepiej panoramę? Bo ja się bardziej skłaniam do 4:3, ale nie wiem czy dobrze myślę, głównie chodzi mi o to, czy to nie będzie za duża rozdzielczość do Miniacza z 32MB VRAM. Na 1366x768 nie ma problemów, ale to jednak dużo większy obszar.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 23:05:18 przez Tom3k
[#14] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Tom3k, post #13

1600x900 (panoramia) używałem też okazyjnie w Pegu, ale miałem 64 MB VRAM. Tyle ile mam w obecnym miniaku. 1600x1200 to sporo, oczywiście możesz wyłączyć wspomaganie Ambienta przez GPU albo wielokrotne buforowanie obrazu. Jednak dobrze mieć te ficzery włączone (ja robię tylko osobny ekran dla OWB bez 3d wspomagania, bo OWB i tak tego nie używa, a ma duże, pamięciożerne okna). Myślę jednak że 1600x1200 na 32 MB VRAM to jest trochę za dużo. Moim zdaniem taka 17 cali 4:3 (1200x1024) jak moje Eizo jest idealna dla MOSa.
4:3 jest fajne gdy emulujesz Ami - na panoramie musisz wybierać między ekranem z czarnymi paskami po bokach, albo oknem, obydwa wygladają kijowo. Ja tez uzywam Stellarium, na panoramie obraz nieba jest bardzo silnie zniekształcony po bokach, im bardziej ekran zblizony do kwadratu, tym lepiej. Oczywiście poza tymi, dość specyficznymi przypadkami, panorama do MOSa też się nadaje. Ale skoro wolisz 4:3, to chyba jasne co powinieneś kupić :)

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 10:22:48 przez wali7
[#15] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@wali7, post #14

jest fajne gdy emulujesz Ami - na panoramie musisz wybierać między ekranem z czarnymi paskami po bokach, albo oknem, obydwa wygladają kijowo

Dużo gier jest też w rozdzielczościach panoramicznych. Np. Crazy Cars III wygląda świetnie w 16:10.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2013 11:51:33 przez Korni
[#16] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@Korni, post #15

Ooo, nie wiedziałem. Musze kiedyś sprawdzić :)
[#17] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@wali7, post #16

Standard HDMI i DVI niczym się od siebie nie różni. główna różnica przy HDMI to możliwość przesyłania dźwięku, choć nowsze karty graficzne też i przez DVI dźwięk potrafią przesyłać.

Dodam jeszcze, że DVI nawet jest lepsze od HDMI, bo pozwala uzyskać jeszcze większe rozdzielczości HDMI. HDMI, głównie z myślą o TV było zrobione, aby łatwo było wyjąć i włożyć wtyczkę.

Dopowiem, że potrzebowałem do jednego monitora ze złączem DVI podpiąć więcej komputerów, to kupiłem kabelki z DVI na HDMI oraz elektroniczny przełącznik z gniazdami HDMI i działa wszystko bardzo ładnie.
[#18] Re: Mac Mini i obraz przez HDMI

@gilban, post #17

Teoretycznie to ja wiem, że DVI i HDMI jest tym samym. Ale w praktyce mój Miniacz podłączony przez HDMI przestał dawać obraz, a przez kabel DVI - wszystko jest w porządku. I dlaczego? Na tym samym monitorze. Kable sprawdzone - sprawne. Zagwostka panie ;)

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2013 22:26:21 przez Tom3k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem