[#1] Wsparcie dla platformy Power Mac G4
Na portalu MorphZone pojawiła się informacja o wsparciu przez MOSa platformy sprzętowej Power Mac G4.
W ostatnim akapicie autor informacji zwraca uwagę, że wsparcie pojawi się szybciej niż później i sugeruje szukanie na aukcjach odpowiedniego modelu, co ma być łatwiejsze niż znalezienie Maca Mini w wersji 1,5 GHz 64 MB VRAM.

[#2] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@lord_spider, post #1

Auć! No to już widzę, że ktoś teraz używaną Efikę kupi :)

[#3] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@recedent, post #2

Ja swoja bez problemu sprzedałem ;)

[#4] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@recedent, post #2

A po co sprzedawać? Zawsze można jakiś serwerek plików w domowej sieci chociażby sobie na tym zrobić.
[#5] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@lord_spider, post #1

Hm z tego co widzę najszybsza wersja PowerMaca G4 to 1.42Ghz, czyli wolniejsza niż mój Miniak.

[#6] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@pampers, post #5

Można kupić add-on z G4 2GHz nawet.
[#7] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@lord_spider, post #1

To jest pierwsza platforma którą ewentualnie zastąpiłbym Pegasosa 2 G4/1000. Trzymam kciuki powodzenia przedsięwzięcia. Na przeniesienie keya do MorphOS-a nie ma zapewne co liczyć więc ja już liczę się z kupnem kolejnej licencji i zaczynam zbierać kasę. :)

[#8] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #6

A czy jest możliwe i planowane wsparcie dla Powermaca G5?

Czy oba procesory w G4 będą wykorzystywane?

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 14:18:13
[#9] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Bigo, post #8

Możliwe? Tak. Planowane? W tej chwili nie. Dual CPU? Możliwe, ale cięzko powiedzieć kiedy. Pierwsze wersje raczej nie będą tego obsługiwały.
[#10] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #9

Wykorzystanie więcej niż jednego procka jest W przyszłości możliwe pod MorphOSem? A to mnie pozytywnie zaskoczyłeś. Byłem przekonany, że to kolejna obok ochrony pamięci cecha systemu, której nigdy nie będziemy mieć. A możliwe będzie wykorzystanie obu procesorów przez jedną aplikację (zapewne odpowiednio napisaną)?

[#11] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #6

To bardzo ciekawe, będę musiał wtedy poszperać po necie w poszukiwaniu takich addonów. Z tego co widzę PowerMaci mają gniazda PCI czy oznacza to, że jak wrzucę takiego SB LIVE to zostanie on normalnie obsłużony tak jak na Pegu? W mini brakuje mi bardzo audio in :/

[#12] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@lord_spider, post #1

Hmmmmm :) Parę tygodni temu dostałem od kumpla Quicksilvera 733MHz w idealnym stanie... Jakby przewidział taki obrót sytuacji ;))

No morda mi się raczej cieszy, po cholerę mi Mac Mini, skoro będę miał normalny desktop z MorphOSem ^_^

[#13] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@skipp, post #12

Nie skreślałbym od razu Miniaków, mi się bardzo podobają bo są.. mini :) Muszę przyznać że nie leży mi jakoś design powermaków i nie wiem czy się skuszę na jednego czy jednak poczekam na support dla powerbooków..

[#14] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@skipp, post #12

Mini będzie od niego o jakieś 2-3 razy szybsze tylko ;)
[#15] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #14

To teraz jest potężny dylemat czy zostać przy mini, czy zainwestować w takiego PowerMaca i dopalić go do 2Ghz :)

Niemniej jednak świetnie że MorphOS supportuje coraz więcej platform, szczególnie tanich, łatwodostępnych i w miarę mocnych jak na potrzeby MorphOSa.

[#16] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@pampers, post #15

Moim zdaniem jak masz Mini 1.5 Ghz to nie ma co zmieniać :)

[#17] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #14

To prawda, ale do Quicksilvera moge sobie wrzucic porzadnego Radeona z wieksza iloscia VRAMu a poza tym jeden z dwoch moich Mini odszedl do Krainy Wiecznych Lowow po malym incydencie z antena od Airporta :(

Poza tym Efiki nie mam zamiaru sie pozbywac w ogole, tak wiec maly i cichy sprzet pod MOSa bede mial tak czy siak.

A co do predkosci - coz, mysle ze wystarczy spokojnie mi 733MHz, skoro na Efice calkiem dobrze sobie radzilem (pomijajac tragicznie maly RAM) ;)

Tak czy siak - swietne wiesci, nie moge sie doczekac :D

[#18] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@wali7, post #4

Bardziej raczej myślałem o "puszczeniu Efi w obieg" niż o sprzedaży. Chodziło mi o to, że teraz na Allegro można sobie Efi wystawić (choćby i z licencją na MorphOSa) i po 300 zł a i tak nikogo to nie zainteresuje. W końcu za taką cenę ktoś będzie sobie mógł kupić PMG4 o parametrach lepszych pod każdym względem. Tylko trzeba będzie jeszcze wysupłać trochę grosza na rejestrację systemu.

[#19] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #6

Wróciłem do tego wątku, bo po pierwsze miałem małą przerwe, po drugie pojawiła się oficjalna informacja o wsparciu Power Maców a po trzecie i najważniejsze - ciekaw jestem czy takie Maci Add-on będą działały z MOSem? To takie teoretyczne pytanie patrząc na ceny takich kart.

[#20] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Zbysiuk, post #19

Na chwilę obecną nie zadziałają, bo MorphOS nie obsługuje modeli procesorów używanych w tych kartach.
[#21] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #20

Mam kilka pytań odnośnie Power Maca i portu Mosa:
1) Czy można w jakiś w miarę bezpieczny (dla płyty głównej) sposób sprawić by AGP x4 działało z prędkością x8? Co trzeba by wymienić i czy jest to możliwe w warunkach serwisowych?
2) Tak się zastanawiam, lepiej szukać kartę Ati 9800 z 256 mb ram, czy wziąć taką 128 mb 256bit? Czy Mos wykorzysta te 256 bitów, czy lepiej mieć więcej ramu?
3) Czy można będzie w Power Macu zastosować przejsciówkę z ide na sata lub kartę z gniazdami sata wpinaną w PCI? Czy Mos obsłuży dyski sata II?
4) W jakim formacie jest płyta główna Power Maca? Można wykorzystać obudowy ATX i mATX od PC oraz zasilacze 20+4 pin? (mam ładna obudowę od PC i nowy zasilacz).
5) Znalazłem stronę na której oferują upgrade procesora, zastanawia mnie jaki typ płyty głównej musi być, patrzyłem, ale nie wiem (np. z prockiem 450 mhz się nada) żeby ewentualnie rozważyć wydanie kasy na zabieg wymiany procesora.

http://www.lowendmac.com/reviews/08rev/maxpower-1.8-ghz-single.html

Nie podoba mi się oryginalna obudowa PowerMaca, no a zasilacz wiadomo w razie gdyby stary odmówił posłuszeństwa.

Ostatnia modyfikacja: 10.12.2009 00:18:28
[#22] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@ender, post #21

1. Na 99% nie.
2. Jeśli Radeon 9800 ma szynę pamięci 128 bit to może być wersja SE która nie tylko ma obciętą szynę ale też ma 4 potoki renderujące (zamiast 8) przez co wydajność spada o połowę. Zresztą karty 9800 se nie da się sflaszować bo nie spotkałem macowego romu do tej karty.
Tutaj masz link do strony z romami i opisami flaszowania grafik do maców.
http://themacelite.wikidot.com/wikidownloads2.
Najlepszy wybór pełny radeon 9800 pro 256 bit.
3. Pod Mac OS X da się włożyć kontroler na PCI SATA. Ale czy będzie on działał pod Mosem nie wiem.
5. Mos ma być na maki od wersji quicksilver 2001 która w najsłabszej konfiguracji ma zegar 733. Górna granica zegara to 1,42 Ghz więc osobiście nie widzę sensu wymiany procesora tym bardziej że taką płytkę to raczej tylko na ebayu i za takie same pieniądze które wydasz na sam komputer.
Ja jeśli zdecyduję się na zakup Powermaca G4 to mam zamiar podkręcić fabryczny procesor.

[#23] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@ender, post #21

2) W tej chwili R300 ma support jedynie w 2D, więc polecałbym raczej mocną kartę na R200.

3) Nie jestem w stanie powiedzieć kiedy wdrożymy sterownik do kart sata.

5) Jak już wspominał Ralph na morphzone, G4 7448 na chwilę obecną nie zadziała z MorphOSem.
[#24] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@ender, post #21

Nie wiem jak w PowerMacu, ale w PeguII przelotka IDE< Więc reasumując - zapewne będzie działać.

Ostatnia modyfikacja: 10.12.2009 11:51:54
[#25] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #23

Czy karty z procesorami 7447a firmy sonnet będą działać?

[#26] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Bigo, post #25

Będziesz musiał sam sprawdzić obawiam się, my takich nie mamy.
[#27] Re: Wsparcie dla platformy Power Mac G4

@Jacek Piszczek, post #26

A czy w ogóle w jakichkolwiek planach jest obsługa dwóch procesorów G4? Jeśli nie jest planowana nawet teoretycznie, to szkoda kasę wywalać, lepiej zapolować na PM z 1.42ghz. A co z kartami FireGl? (mam na myśli flaszowanie 9800 firegl od pc, albo w ogóle firegl 8500-9250 od pc).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem