Komentowana treść: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
[#1] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
Jest to kolejna "gra" po Heretic II, która powinna zapewnić graczom dużo radości. Oprócz wersji międzynarodowej promujemy równolegle wersję polską. Niektóre wydania CD, DVD miały zaszyte dane w plikach setup.exe (x86) ale udało mi się dotrzeć do jak największej ilości wydań polskich które będą działały z dołączonym instalerem. Gorąco polecam obejrzenie wszystkich intr które dubbingują wybitni polscy aktorzy oraz użyczają głosu postaciom w grze. W tym wątku zamieszczę wykaz polskich wersji wspieranych przez nasz instaler.

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2025 18:43:55 przez Amig_OS
[#2] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #1

WSPARCIE DLA WERSJI POLSKIEJ:

1) Saga Baldurs Gate (DVD) (PL) - 2xDVD

2) Saga Icewind Dale (DVD) (PL) - 1xDVD

3) Legendy RPG (PL) - 2xDVD - (PLATYNOWA KOLEKCJA)

Wsparcie:
- Saga Icewind Dale
- Planescape:Torment

Brak wsparcia:
- Saga Baldurs Gate

4) Baldurs Gate (PL) - 6xCD

5) Baldurs Gate II (PL) Cienie Amn i Tron Bhaal - 4xCD

6) Icewind Dale (PL) Heart of Winter - 3xCD

7) Planescape: Torment (PL) - 2xCD

8) Wersja GOG (PL):
(wymaga instalacji na PC i przeniesienia danych na Amigę)

- Baldur's Gate The Original Saga 2.0.0.20
- Baldur's Gate 2 Complete 2.0.0.12
- Icewind Dale Complete 2.0.0.11
- Planescape Torment 1.01a (10597)

GemRB nie wspiera wersji "ENHANCED EDITION"

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2025 21:41:50 przez Amig_OS
3
[#3] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
Brawo. Szkoda, że AmigaOS 4 nie jest na x86, wtedy portowanie byłoby łatwiejsze i pewnie więcej programów miałoby swoje amigowe wersje.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2025 09:28:10 przez KM_Ender
[#4] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #2

Baldurs Gate 3 kiedy na Amidze??.
[#5] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
Ahemn...

To co oferuje Alinea to nie jest "pakiet gier" tylko same archiwum zawierające pliki wykonywalne portu, który jest oferowany za te 20 Euro.

W gry, które to archiwum obsługuje należy zaopatrzyć się samemu - czyli dr facto, kupić je osobno.
[#6] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
Dla mnie SUPER wiadomość, że powstał port i będę mógł zagrać w BD1/2 na Amidze OK
Szczególnie zapowiadana wersja pod PPC dla WOS budzi emocje, bo posiadacze Sonnetów/Ragnaroków i Apocalipse będą mogli komfortowo pośmigać w te świetne, chociaż dzisiaj historyczne tytuły ok, racja
Cieszy mnie, że jeszcze się ludziom chce tworzyć soft pod WOS i chętnie zapłacę za możliwość grania na moim ulubionym komputerze i
BG mam gdzieś na płytkach, jest też do znalezienia w necie (GOG, Steam, etc)szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2025 10:51:54 przez BULI
3
[#7] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@rbej1977, post #4

bg3 to inny silnik, który nie jest obsługiwany. W (odległej) przyszłości może pojawić się Icewind Dale 2, ale wymagałoby to Pythona 3, którego nie mamy. Icewind Dale 1 w rozdzielczości 800x600 lub 1024x768 również wygląda niesamowicie i jest obsługiwany.
2
[#8] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@KM_Ender, post #3

dlaczego miałoby być łatwiej? BTW, używam kompilatora krzyżowego, więc kompiluję w systemie x86 ;)
Z mojej perspektywy procesor nie ma aż tak dużego znaczenia przy portingu. Jasne, konflikty bajtów - ale nie aż tak duże. Trudniejsze są brakujące biblioteki, a zmiana procesora w tym przypadku nie pomaga. Największym problemem z brakującymi bibliotekami jest zresztą system operacyjny OS3, a nie OS4 (Warpos jest wciąż trochę lepszy od 68k - najgorsza sytuacja jest na OS3 68k).

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2025 13:42:36 przez MagicSN
4
[#9] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@MagicSN, post #7

Icewind Dale 1 w rozdzielczości 800x600 lub 1024x768 również wygląda niesamowicie i jest obsługiwany

w serduszkach
1
[#10] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@michalmarek77, post #5

na stronie jest wyraźnie napisane, że potrzebujesz plików PC, ale ja nigdy nie twierdziłem, że ich nie potrzebujesz. To i tak wymagało mnóstwa pracy. I nikt nie jest zmuszany do ich kupowania...

Gdyby dołączono pliki z danymi, to nie sprzedawano by go za 20 euro. 20 ponieważ nie zawiera plików danych.
6
[#11] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@MagicSN, post #10

A ja zapytam, czy ktoś to przetestowal na Blizzard PPC.
Z ciekawości ile to wyciąga?
2
[#12] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@mwb113, post #11

spróbujemy później na Blizzard 300 mhz, mam tester z nim, ale podejrzewam, że będzie za wolny. Może Torment, który wydaje się szybszy od innych.

Koszt to 20 eur z instalatorami do wszystkich 4 gier (pliki danych z komputera są dodatkowo potrzebne, płyty CD z komputera z plikami danych kosztują zwykle 5-10 eur na ebayu za jedną grę)
1
[#13] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
Gratuluje Amigowcom, którzy będą mogli pograć w te dobre gry. Na moich Amigach te gry nie pójdą hihi.
4
[#14] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@amikoksu, post #13

Ciekawe jakie osiągi będą na PiStormie i czy Vampir nie okaże się za słaby.
[#15] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@koczis, post #14

Nie mam pojęcia. Obecnie działa tylko na OS4 (i w całkiem stabilnej wersji Beta na WarpOS). Co do 68k, zobaczymy. Myślę, że powinno działać dobrze przynajmniej na PiStorm 4/CM4, jeśli działa również na PiStorm 3 i Vampire, to mamy nadzieję, że zobaczymy. Przynajmniej na WarpOS i OS4 oba działają fantastycznie. Właśnie dostałem film od testera WarpOS (550 MHz G4) i jest fantastycznie, jak tam działa (na 1 GHz G3 innego testera również fantastycznie). Oba systemy oparte na PCI z kartami Voodoo 3. I wiem, jak fantastycznie działa na moim AmigaOne x1000.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2025 15:09:20 przez MagicSN

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2025 15:09:59 przez MagicSN
3
[#16] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
Czekam na wersje WoS. Z PiStorm tez się zadowolę. Zacząłem grac w BG2 jak wyszła, ale nigdy jej nie skończyłem. Teraz będę mial okazje.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2025 18:27:20 przez sand
1
[#17] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@MagicSN, post #8

Dziękuję za wyjaśnienie. OK
[#18] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@sand, post #16

wersja warpos jest bardzo blisko wydania. zasadniczo mam jednego testera, u którego wyświetlał się zły kolor. inni ludzie z tym samym sprzętem nie mają tego problemu. to jest zasadniczo jedyna rzecz wstrzymująca wydanie (próbuję znaleźć przyczynę). pistorm - najpierw potrzebuje python 2.7 68k. rozwój python 68k rozpoczął się w zeszłym tygodniu (nie przeze mnie, tylko przez innego programistę). większość gemrb kompiluje się już na 68k, ale bez python nie może się uruchomić. wersja wos jest testowana tylko na 800 mhz g3 i 450 mhz g4 pci ppc. działa 25 fps na obu. nie ma jeszcze testów na cppc lub bppc, ale i tak się pojawią. bezpośrednia instalacja z płyty cd może wymagać systemu pci ppc na wos, ze względu na wymagania pamięci.
2
[#19] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@KM_Ender, post #3

Ani AmigaOS, ani MorphOS najprawdopodobniej nie zostaną wydane na jakikolwiek PC, ale zawsze możesz te gry sobie kupić na gog.com i zagrać pod Windows.
[#20] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@MagicSN, post #18

Dzięki za news, nie mogę się doczekać i wersji na warpa i na pistorma!
1
[#21] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@gilban, post #19

Liczę na takie rozwiązanie jakie zrobiło Apple, czyli gdy przeszli na x86, to była emulacja PPC.

OK
[#22] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@karolb, post #21

No tak, tylko wtedy siedziała armia ludzi przy tym projekcie, a przy MorphOS czy AmigaOS garstka.
2
[#23] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@sand, post #20

Hi!

The WarpOS version is now available (you can choose if OS4 or WarpOS version) at

https://www.ppa.pl/forum/komentarze/47677/pakiet-rpg-gemrb-wersja-0-8-8-wydany-dla-amigaos-4#komentarze

Please note that this version requires either a G3 or G4 system (PCI PPC). It runs pretty decent on those (25 fps each). Also note on some hardware it might need the Picasso96 from Aminet ("newer" Picasso96 giving wrong color on this hardware - we had that effect on Voodoo 3 for example, I will still give information to the P96 developer).

On a 603e/604e this version "theoretically" also runs, but the speed we tested on a 603e 300 MHz was quite low (around 20-25% of the speed of the G3/G4). Also BVPPC + CGX gave the same wrongcolor issues like with "new P96". That is why as minimum hardware I recommend PCI PPC Setups.

The issues on P96/CGX are also mentioned in the readme.

On a G4 it was even possible to play Baldur's Gate 2 in 800x600 (17 fps).

As to PiStorm version as you also mentioned this, still in evaluation - evaluation largely means I am waiting for a version of libPython27.a ^^ GemRB itselves compiles already for 68k, just without Python it cannot run.

Best regards,
Steffen
2
[#24] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@MagicSN, post #23

On a G4 it was even possible to play Baldur's Gate 2 in 800x600 (17 fps).

Pod WarpOSem na G4 550mhz i Voodoo3 w 800x600 jest ok 25-24FPS OK, a w 1024x768 jest w grze ok 16-15FPS ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2025 15:29:54 przez BULI
3
[#25] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@BULI, post #24

SUPER wiadomość OKOKOK
W końcu można zagrać w te tytuły na Amidze klasycznej z PPC (WarpOS) ok, racja
Ja już zrobiłem zakup i jestem bardzo zadowolony- dzięki za świetną robotę OK

BTW.
Obsługiwane tytuły to bardzo obszerne pod względem wielkościowym tytuły, warto mieć tutaj szybki kontroler twardego dysku i żeby nie tracić czasu na instalację z płyt, która może trwać długo, warto skopiować sobie wersję wcześniej zainstalowaną i skorzystać z instalatora GOG.
Zresztą wszystko jest świetnie opisane w dołączonej do gry dokumentacji ok, racja
2
[#26] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@BULI, post #24

Wow, myślałem, że te przyspieszenia, o których mi pisałeś w późniejszej wersji beta, dotyczyły tylko rozdzielczości 1024x768... Wygląda na to, że g4 550 jest zdecydowanie szybsze niż g3 800. Dzięki za test!
1
[#27] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@BULI, post #24

lata mijają, a nadal najszybszym klasykiem jest ten z PowerPC.
5
[#28] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4

@MagicSN, post #26

Szybki filmik jak to działa na Amidze 4000 z WarpOs i G4:
1
[#29] Re: Pakiet RPG GemRB (wersja 0.8.8) wydany dla AmigaOS 4
Pakiet zakupiony, jestem zachwycony. Posiadam wydanie Legendy RPG i zarówno Baldur's Gate jak i IWD sprawiły mi mnóstwo radości. Kiedyś obiecałem sobie, że wrócę do tych tytułów i nie mogło być lepszej okazji niż ukazanie się GemRB 0.8.8 OK Nawet odgrzebałem z mojego starego netbooka całą drużynę z IWD. Zapowiada się doskonała zabawa!

Planescape Torment jest grą, której nigdy nie ukończyłem (a w zasadzie nigdy na dobre nie zacząłem) więc znowu - jest doskonała okazja. Dzięki! (choć pewnie temat poczeka do jesieni, bo w sezonie działkowym na granie czasu nie mam zbyt wiele).

Mały drobiazg techniczny, instalator nie poradził sobie u mnie z instalacją gry bezpośrednio z DVD. Natomiast po wcześniejszym zainstalowaniu pod Win i skopiowaniu plików instalator GOG ogarnął temat

Cool stuff! OK
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem