Komentowana treść: Historia powstania gry "Worms"
[#1] Re: Historia powstania gry "Worms"
Kultowy tytuł na Amigę - taki "Scorched Tanks".
1
[#2] Re: Historia powstania gry "Worms"

@Hubez, post #1

Scorched Tanks, czyli taki Scorched Earth.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2024 23:59:57 przez snajper
2
[#3] Re: Historia powstania gry "Worms"

@Hubez, post #1

Scorched Tanks gra bardzo fajna, ale Wormsy jeszcze lepsze.
2
[#4] Re: Historia powstania gry "Worms"

@Hubez, post #1

Przy popularności „Worms” to raczej mówi się odwrotnie:
„Scorched Tanks” to takie „Worms”
😀
Późniejsza realizacja pomysłu zdecydowanie przerosła pierwowzór.
Chociaż w obu grach jest jedna, dosyć istotna różnica w mechanice gry. W „Scorched Tanks” teren nie może wisieć w powietrzu jak w „Worms”. Jeżeli robi się dziurę w podłożu to w „Scorched Tanks” teren nad dziurą się zapada; a w „Worms” zostaje w powietrzu.
2
[#5] Re: Historia powstania gry "Worms"

@MDW, post #4

Jeszcze była na DOSa znana gra - Scorched Earth (1991).
[#6] Re: Historia powstania gry "Worms"

@MDW, post #4

W „Scorched Tanks” teren nie może wisieć w powietrzu jak w „Worms”. Jeżeli robi się dziurę w podłożu to w „Scorched Tanks” teren nad dziurą się zapada; a w „Worms” zostaje w powietrzu.

Te oba rozwiązania idealnie pasują do tych gier.
3
[#7] Re: Historia powstania gry "Worms"

@amikoksu, post #3

Ja mam trochę mieszane uczucia co do wormsów. Bo gra zawsze miała dobre opinie ale nie przypominam sobie żebym w nią dłużej grał. Nawet ze znajomymi próbowałem i nigdy nie wychodziło bo gra męczy i nudzi. W scorched tanks grało mi się przyjemniej - bo rozgrywa była bardziej dynamicnza i szybsza. W wormsach gra się kończy że każdy gdzieś sie chowa zakopuje itp i każda tura się przeciąga. Taka moja prywatna opinia, która tez mnie dziwi bo przeciez to naprawde dobra gra.
1
[#8] Re: Historia powstania gry "Worms"

@marggines, post #7

Te chowanie, zakopywanie itp. dodaje miodności rozgrywce. No ale są gusta i guściki. Scorched Tanks i Worms gry podobne ale inne i obie wciągają.
5
[#9] Re: Historia powstania gry "Worms"

@marggines, post #7

W wormsach gra się kończy że każdy gdzieś sie chowa zakopuje itp i każda tura się przeciąga.

To jest całkiem ciekawa i słuszna uwaga. Gdy sobie przypomnę nasze (nieliczne ale jednak) rozgrywki w "Worms" to rzeczywiście czasem było to irytujące, że każdy się chował w tunelach, zakopywał w dziurach. W "Scorched Tanks" trudno się chować, bo teren się zawala, osypuje, nie robią się dziury, tunele, gracze nie mogę mieć nad głową czegoś co ich chroni. Ciężko znaleźć miejsce w którym można się schować.
I to niekoniecznie jest wada. Jest to raczej cecha, która komuś się podoba, a komuś nie. Ale potwierdzam, że rozgrywka w "Worms" przez tę różnicę w mechanice rozgrywka często niepotrzebnie się przedłużała.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 13:22:55 przez MDW
[#10] Re: Historia powstania gry "Worms"

@MDW, post #9

Gdy sobie przypomnę nasze (nieliczne ale jednak) rozgrywki w Worms to rzeczywiście czasem było to irytujące, że każdy się chował w tunelach, zakopywał w dziurach.

z tego wniosek, że w Wormsy grają same boidudki i trzęsidupy. Nomen omen - miękkie jak robak. Albo jak żaba.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 13:26:15 przez snajper
[#11] Re: Historia powstania gry "Worms"

@snajper, post #10

z tego wniosek, że w Wormsy grają same boidudki i trzęsidupy. Nomen omen - miękkie jak robak. Albo jak żaba.

W "Scorched Tanks" trzeba być twardym. Pewnie dlatego to są czołgi, które mają stalową "skórę".

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 13:35:27 przez MDW
[#12] Re: Historia powstania gry "Worms"

@MDW, post #11

Warto by było wspomnieć o Polu Walki które były takim ulepszonym scorched tanksami.
[#13] Re: Historia powstania gry "Worms"

@marggines, post #7

Bo nikt nie wpadł na to, by zrobić robaki w które gra się w czasie rzeczywistym, a nie w turowym. Wówczas byłoby więcej dynamiki. Ekran dzielony jak w Lotusie, a jak ktoś by chciał zagrać na czterech czy trzech graczy to po null modem na drugiej Amidze. Zresztą w tych czasach to się powinno na Amidze grć z kumplami po sieci, bo kto ma czas na podróże.
3
[#14] Re: Historia powstania gry "Worms"

@marggines, post #12

Tak, to też jest bardzo ciekawa wersja tego typu gier - z widokiem z góry. Trochę zapomniana gra, a niesłusznie, bo pomysł był ciekawy i wykonanie całkiem niezłe. Zwłaszcza jak na polskie warunki.
1
[#15] Re: Historia powstania gry "Worms"

@koczis, post #13

nikt nie wpadł na to, by zrobić robaki w które gra się w czasie rzeczywistym

Worms RTS? Brzmi bardzo ciekawie. Mocno działa na wyobraźnię i aż palce same zaczynają szukać klawiatury żeby coś takiego zrobić.

Wystarczy niepozorny wątek w komentarzach i już takie fajne pomysły powstają. W tej społeczności jednak tli się jeszcze sporo kreatywności.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 16:25:59 przez MDW
6
[#16] Re: Historia powstania gry "Worms"

@koczis, post #13

Była taka gra, ale juz na PC. "Liero" to takie wormsy w czasie rzeczywistym. Pamiętam jak miałem wypasionego PC i w takie Liero w niskiej rozdzielczości szalałem z kolegami. Na amigę chyba tej gry nie zrobili...
3
[#17] Re: Historia powstania gry "Worms"

@marggines, post #7

W wormsach gra się kończy że każdy gdzieś sie chowa zakopuje itp i każda tura się przeciąga.

Nie pamiętam jak Worms, ale w Worms DC był teleport, więc dało się dotrzeć w pobliże nory takiego kreta :D
1
[#18] Re: Historia powstania gry "Worms"

@karolb, post #17

I od razu przeciwnik zabijał;) i wygrywal lub tez uzyl teleportu.nie wspominalem o czekaniu az ktos na linach przejdzie cala plansze.
1
[#19] Re: Historia powstania gry "Worms"

@marggines, post #18

Teleportować się w pobliże, nie obok. Można było wpierw postawić most pod odpowiednim kątem żeby nie wylazł z dziury, a dopiero później się teleportować. Możliwości było wiele :)
1
[#20] Re: Historia powstania gry "Worms"
Pytanie do osób które już obejrzały materiał - czy było coś wspomniane o tym, że na początku Worms miało być grą exclusive na Atari Jaguar? Słyszałem takie teorie w latach 90' :)
[#21] Re: Historia powstania gry "Worms"
Worsmy pierwszy raz zobaczyłem w TV Polonia 1 w ich programie o grach komputerowych. Pierwsza połowa lat 90. To były czasy. To wyczekiwanie na Joystick, TeleKomputer i ten program o grach z satelity i kanału Polonia 1. Szkoda, że byliśmy tak biednym społeczeństwem. Najlepsza wersja moim zdaniem to Worms Armagedon, a w 3D Worms Mayhem. Wiem, że to PC i konsole, ale pięknie rozwinęła się cała seria.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2024 21:25:05 przez KM_Ender
1
[#22] Re: Historia powstania gry "Worms"

@KM_Ender, post #21

Worms na Amigę ECS, to pamiętam że miny wybuchały zanim się do nich podeszło, panika na maksa :)
2
[#23] Re: Historia powstania gry "Worms"

@MDW, post #15

Mogłaby to być za bardzo chaotyczna gra. Mniej czasu na jakieś dobre planowanie.
2
[#24] Re: Historia powstania gry "Worms"

@amikoksu, post #23

Dokładnie, element strategiczny poszedł by na znacznie dalszy plan ok, racja
2
[#25] Re: Historia powstania gry "Worms"

@MDW, post #15

Ogarnij, ale na nowoczesne platformy... tak żebyś miał z tego grosz.
[#26] Re: Historia powstania gry "Worms"

@Brodek, post #25

Nie jestem zainteresowany nowoczesnymi platformami, zarabianie pieniędzy mi nie wychodzi i psuje całą przyjemność. A swojego nietypowego mini-RTSa (w tej chwili na MorphOS i macOS ale będą porty na coś innego) robię od 6 lat. Ostatni rok to już niemal codziennie. szeroki uśmiech
12
[#27] Re: Historia powstania gry "Worms"

@marggines, post #7

No ale... na tym polegają zasady walki aby nie dać się ubić a ubić innych, bez chowania się, nie da się tego zrobić Zresztą... co to za chowanie jak i tak widzisz gdzie jest przeciwnik w tej grze?

Ja Wormsy lubię ale tylko dwie pierwsze części. Pamiętam jak jechałem z kolegą na giełdę w Krakowie bo chciał sobie spiracić wersję z intrem (to chyba było z wersji CD32 bo kolega miał A1200 z dyskiem). A te nowsze Wormsy co wychodziły to już tak mi się mocno średnio podobały, nie mówiąc już o 3D.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem