[#97]
Re: Gorky 17 - AmigaOS 3.x (68k) + AmigaOS 4 (PPC)
@_DiskDoctor_,
post #95
Jeśli chodzi o wysoką cenę wejściową, miałem na myśli zwłaszcza systemy OS4 (w rzeczywistości moje ulubione systemy Amiga, są one dość drogie). Jeśli chodzi o Pistorm i inne rozwiązania 68k: Tak, jest także Vampire i wysoko taktowane płyty 060. Dla portów 68k staram się wspierać wszystkie trzy typy, Pistorm, Vampire, 060, ale w przypadku niektórych gier może to być tylko Pistorm lub tylko Pistorm/Vampire, ponieważ reszta jest zbyt wolna. Tak było na przykład z Heretic 2, który jest naprawdę zbyt wolny na pozostałych dwóch, różnica prędkości między Pistorm a resztą jest ogromna (należy zauważyć, że w przypadku gier opartych na liczbach całkowitych może być mniejsza, ale większość gier, które portuję, używa zmiennoprzecinkowych obliczeń). Od Vampire V4 do Pi3 jest to już tak, jakby Pi był około 2,5-3 razy szybszy niż V4, jeśli zmierzymy 2,2 GHz Pi Cm4 w porównaniu do V4, jesteśmy na poziomie 5-6 razy szybciej. To jest ogromne. Jeśli chodzi o Vampire vs. wysoko taktowany 060, są one w podobnych rejonach, w zależności od typu gry jedno lub drugie może być szybsze (moje wrażenie jest takie, że Vampire ma przewagę). Nie mówię tego jako formę reklamy, po prostu chcę, aby ludzie zrozumieli, dlaczego czasami moje porty są skierowane na ten czy inny sprzęt, a czasami na inny. Jest to po prostu decyzja podejmowana „na grę”, zawsze robię wersje zoptymalizowane dla wszystkich trzech z nich, a potem Beta-testerzy muszą sprawdzić, czy jest wystarczająco dobra (a jeśli nie, próbuję zrobić coś, aby była szybsza - ale nie mogę pokonać ograniczeń sprzętu - a przynajmniej w przypadku maszyn OS4 i systemów Pistorm można bezpiecznie założyć, że mogę uzyskać dobrą prędkość działania - te maszyny WarpOS oparte na PCI Sonnet także byłyby bezpiecznym zakładem, zakładając, że uda mi się uruchomić ten cholerny kompilator - ale myślę, że ostatecznie mi się to uda).