Komentowana treść: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024
[#1] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024
To chyba nie ma sensu przy RGB2HDMI.
1
[#2] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@Mirq, post #1

To chyba nie ma sensu przy RGB2HDMI.

RGB2HDMI ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Bardzo kompleksowe i estetyczne rozwiązanie oferowane jest np. dla CDTV w postaci CDTV RGB2HDMI v2 - szczegóły link
Jednak Scandoubler Indivision ECS ma trochę dodatkowych funkcjonalności:
- możliwość bezproblemowego użycia sterowników highGFX czy Superplus dla wyższych rozdzielczości (z eliminacją migotania ekranu)
- obsługuje V-Sync i generalnie ładniej wyglądające szybkie przesuwanie ekranu (chyba że to już poprawiono w sterownikach RGB2HDMI)
- sprzętowe tryby chunky i kompatybilność z kartą Graffiti
[#3] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@nowy80, post #2

Po V4 spodziewałbym się wyjścia HDMI... co ten Jens?

Udało się coś odpalić w tym Graffiti mode? Mnie w wersji V2 to nie działało i po wpisach na forum icomp widać, że nie działa także w V3. Poprawiono ghosting w V3? Też chyba nie bardzo... Był to powszechny problem w V2, a w V3 zmieniono jedynie fpga, bo starych nie można było nabyć. Tak samo jest z V4.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2024 07:12:58 przez _tBn_
[#4] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@_tBn_, post #3

Ja odpalałem Dooma na V2 przez Grafitti - ładnie ale szybkość bez rewelacji.
1
[#5] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@_tBn_, post #3

Po V4 spodziewałbym się wyjścia HDMI... co ten Jens?

To można ograć wyjściem z końcówką HDMI/VGA co jest stosowane w innym modelu. Dla mnie osobiście wyjście pod monitor 4:3 (VGA) jest bardziej przydatne. Podobnie mam w Amidze 2000 gdzie Scandoubler mam podłączony bezpośrednio pod wejście karty graficznej. Mamy wtedy wyście z karty graficznej obsługujący każdy sygnał Amigi.

Bardzo mi się podoba RGBtoHDMI v2 dla CDTV. Super estetyczne i funkcjonalne rozwiązanie wyglądające jak oryginalna dostawka do CDTV. Jednak Indivision ECS v3 robi u mnie robotę w CDTV pod systemem rozdzielczość 800x600 (idealny kompromis przy szybkim działaniu i małym zużyciu pamięci graficznej przy 2MB). Jakość obrazu jest rewelacyjna i ciężko byłoby się przesiąść na niższą rozdzielczość. Dla mnie super rozwiązanie, jeśli nie możemy zainstalować RTG.
[#6] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@nowy80, post #2

sprzętowe tryby chunky i kompatybilność z kartą Graffiti

z tego co pamiętam to wersja V2 tylko to ma
1
[#7] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@_arti, post #4

ja odpaliłem tryb P96 na v2
[#8] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@Dorian3d, post #7

Ja w sumie też ale to tak, z ciekawości.

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2024 11:23:20 przez _arti
[#9] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@Dorian3d, post #6

Z tego co wiem to wszystkie Indivision mają emulację graffiti, słabszą bądź gorszą ale mają...
[#10] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #9

słabszą bądź gorszą ale mają...

To cudownie
[#11] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #9

Z tego co wiem to wszystkie Indivision mają emulację graffiti, słabszą bądź gorszą ale mają...

Oprócz modeli AGA ok, racja
[#12] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@BULI, post #11

Mam MK3 i działa w niej emulacja graffiti ... różnie....
[#13] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #12

Jak sprawdzałem wczoraj, to nigdzie Jens się nie chwalił tym na swojej stronie sprzedażowej o Indy AGA MK3, pisze o tym tylko w przypadku INDY pod ECS.
Jak testowałem Indy AGA MK2 to bardzo mnie ta emulacja interesowała i po długich bojach okazało się, że tego po prostu w wersji AGA nie ma- a porównanie miałem, bo dysponowałem "prawdziwym" Graffiti na którym odpaliłem Adoma, DoomAttack, NemacIV, Trrapped, jedno demo obsługujące Graffiti i przeglądarkę obiektów LW.

Teraz jak wszedłem w dokumentację Indy AGA MK3, to rzeczywiście jest mowa o trybie Graffiti i widzę, że jakieś nowe wsady/updaty były poprawiające podobno coś w kwestii tej emulacji.
1
[#14] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@BULI, post #13

No na Indi V2 (ECS) w górę i Indi MK3 (AGA) emulacja działa - choć nie wszystko... Może przy MK2 pomoże aktualizacja..
A mam pytanie: masz jeszcze dostępną tą oryginalną Graffiti??
[#15] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #12

Rozumiem, że wersja AGA emuluje pełną paletę graffiti (18-bit), bo wersja ECS obcina ją do 12-bit.
[#16] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@BULI, post #13

Graffiti posiada 2 tryby lores i hires. Tryb lores działa w amigowych lores i hires, zaś tryb hires wymaga AGA (superhires). Opis działania był opisany w dokumencie zwanym inside_graffiti. Dzięki niemu winuae emuluje kartę. Moje analizy wykazały, że w dokumencie nie ma opisanego trybu graffiti hires, który działa nieco inaczej niż graffiti lores. W lores jest to faktycznie chunky, ale w hires nie, więc tam pomijanie c2p byłoby dyskusyjne. Winaue nie emuluje trybu graffiti hires. Rozumiem, że indy ecs też nie.

Czy testowałeś swoje graffiti w tym trybie? Czy jakieś programy/gry, które pozwalają działać w tym trybie (nie licząc wyświetlarek obrazków)?
[#17] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@cholok, post #15

aż tak to się nie znam, nowe Indivision stara się emulować to Graffiti
[#18] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #17

Tak, mowa o tym Graffiti.
Niestety już go nie posiadam

Co do trybów grafiiti hires, to nie pamiętam już, czy je uruchamiałem, ale większość oprogramowania, które wspierało Graffiti udało mi się uruchomić na mojej A1200.
Pytanie, czy któraś z tych aplikacji korzysta z tego trybu?
[#19] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@BULI, post #18

Niestety już go nie posiadam
no szkoda, bo myślałem że może wykorzystam Cię do paru testów sprawdzenia kompatybilności...

większość oprogramowania, które wspierało Graffiti udało mi się uruchomić na mojej A1200.
o jakie oprogramowanie (hires) chodzi??
[#20] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@BULI, post #18

Stawiam, że sterownik do shapeshiftera.
[#21] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@cholok, post #20

... Nemac IV uruchamia się w hires... a i jeszcze Viewer do obrazków

na razie sterowników do Shapeshifter "nie udało" mi się (poprawnie) uruchomić. jedynie co uzyskałem to takie coś... i to na Fusion...

a szkoda bo liczyłem uzyskać 256 kolorów na A600...

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2024 15:56:26 przez RokiS
[#22] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #21

Mylisz tryby graffiti z amiga. Nemac uruchamia się w amiga hires, ale graffiti lores.

graffiti lores 256 kolorów wymaga amiga hires 16 kolorów
320x200x8 = 640x200x4

graffiti hires 256 kolorów wymaga amiga superhires 16 kolorów (a więc AGA)
640x200x8 = 1280x200x4
[#23] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@cholok, post #22

tak jak pisałem - ja tam się nie znam i wierzę że jest tak jak piszesz, tym bardziej że i tak nic nie rozumiem z tych obliczeń :)

w każdym bądź razie czy ktoś może bawił się w Shapeshifterze sterownikami graffiti z tej strony , sprawdzał kompatybilność z nowymi kartami Indivision
1
[#24] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #23

tak jak pisałem - ja tam się nie znam i wierzę że jest tak jak piszesz, tym bardziej że i tak nic nie rozumiem z tych obliczeń :)

Obliczenie jest proste.
Graffiti dostaje większą rozdzielczość (640x200x4) niż wyświetla na ekranie (320x200x8). Ilosc danych jest taka sama ale zmienia się ilość kolorów z 16 na 256
Amiga nadal pracuje na 16 kolorach a na ekranie jest 256.
Na jeden pixel gotowego obrazu z Graffitii przypadają 2 pixele z obrazu z Amigi
[#25] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@Norbert, post #24

Programować nie umiem, kodować też - także co tam za magia się dzieje że z 16 kolorów robi się 256 to dla mnie nie jest mniej ważne , dla mnie ważne jest żeby działało :) A na razie hmm z tej emulacji graffiti wyciągnąć współdzielenie z emulatorem Fusion bądź Shapeshifter. Fusion ma niby mniej oficjalne sterowniki, Shapeshifter miał niby dostarczone z zewnątrzną kartą Graffiti... Gorzej że obraz i w Fusion i Shapeshifter jest hmm rozjechany.. nie da się używać. Fusion z tego co pamiętam w dwóch kolorach działa ok, przy większej liczbie kolorów jest lipa.
Przy Shapeshifterze jeszcze nie udało mi się uzyskać dobrego obrazu... a bawię się na Indi V2 ECS i Indi MK3 AGA..
[#26] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@RokiS, post #25

Wszystko się rozbija oto że to jest emulacja Graffiti, a nie dedykowane urządzenie.
To że sterowniki działają na Graffiti to jest pewne, ale to co zostało zaimplementowane w Indi V2 czy MK3 to już inna bajka.

Jak ustawiasz Shapeshifter i Fusion żeby obsługiwały Graffiti ?
Co należy zrobić przy ustawieniach Info V2 i MK3 żeby działało jako Graffiti ?
Co mówi na ten temat dokumentacja ?
Może tu należy szukać ratunku.?
[#27] Re: Indivision ECS v4 zapowiedziane na połowę lipca 2024

@Norbert, post #26

że to jest emulacja Graffiti
- że to jest emulacja to ja wiem, fajnie żeby była jak najdokładniejsza

Co należy zrobić przy ustawieniach Info V2 i MK3 żeby działało jako Graffiti ?
- wystarczy w ustawieniach Indi znaczyć jeden ptaszek przy włączniu emulacji i już :).

Co mówi na ten temat dokumentacja ?
- dokumentacja coś tam mówi, raczej stosuje się do jej zaleceń.

Może tu należy szukać ratunku.?
Jak ustawiasz Shapeshifter i Fusion żeby obsługiwały Graffiti ?
ratunku też nie szukam, raczej np osoby która posiada pierwsze zewnątrzne Graffiti, osoby która ma "nowe" wewnątrzne Indi w celu wymiany wiedzy merytorycznej.
Co robię to nie chcę od razu pisać, bo ktoś może pomyśleć: on to już robił i mu nie działa, to ja też nie będę robił bo i u mnie nie zadziała... a to nie prawda bo jak wiadomo każda Amiga ma swój charakterek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem