Nie wiem co tam ten Jaca nawyczyniał i jak zaczrował ten WebKit ale w moim odczuciu ta wersja Wayfarer jest zdecydowanie szybsza od poprzednich. Wcześniej człowiek używał Wayfarer z dużą dozą wyrozumiałości. Wszystko działało ale wolno. No a teraz to wszystko na serio śmiga na moim G4 1,67GHz. I nie mówię o YouTube, bo to mi akurat prawie zupełnie nie działa.
Ale na przykład SoundCloud. Działał wcześniej ale interface był tak wolny, że wolałem go sobie puścić na leżącym obok iPhonie. Teraz słucham sobie SoundCloud, w tle FlowStudio męczy jakieś źródła przy pomocy CGG10, robię porządki w repozytorium przy pomocy Gita, szukam czegoś na Stack Overflow. Wszystko śmiga idealnie, a ekrany przełączają się z responsywnością niespotykaną na dzisiejszych komputerach.
Generalnie z Wayfarer i Iris zrobił się bardzo kulturalny soft. To już nie są programy oparte na, cudem działających pod MorphOSem, bibliotekach, które tylko czekają żeby się zawiesić. Pierwsze wersje Iris, których używałem (chyba od 0.100) działały ale były dosyć wolne. Trzeba się było uzbroić w cierpliwość żeby coś robić. A teraz nie. Teraz otwieram Iris i traktuję jak normalny soft, żadnej taryfy ulgowej. To po prostu działa, jest szybkie, stabilne i używalne nawet bez włączania trybu fanbojstwa.
Dzięki Jackowi mogę już umierać, bo widziałem to to chciałem zobaczyć w życiu.