[#1] Ban na EAB
Hej
Próbuje się dzisiaj zalogować na forum EAB, i zdziwienie - dożywotni ban za spam:

Na EAB udzielałem się tylko w wątkach o moich programach typu GoADF czy GoShell, ostatni post zresztą napisałem tygodnie temu, i na pewno nie miało to formy spamu.

Ktoś miał może podobny problem z EAB, do kogo najlepiej napisać żeby to wyjaśnić? Nie mam pojęcia o co chodzi, a trochę szkoda mi konta (vojo)...
[#2] Re: Ban na EAB

@vojo, post #1

Moze ktos/cos shakowalo ci konto.
I wysylalo z tego konta SPAM.
Pewnie da sie to odkrecic, chocby przez zmiane hasla.
Chyba, ze linki jakie dawales do swoich programow na EAB byly na serwerach uznawanych za SPAMowe.
3
[#3] Re: Ban na EAB

@vojo, post #1

Zapytać kolegę z administracji?
[#4] Re: Ban na EAB

@_arti, post #3

Zapytać kolegę z administracji?

Jeśli masz taką możliwość to jasne, próbowałem poszukać czy faktycznie z mojego konta jakiś spam poszedł, ale bez zalogowania nie ma wyszukiwania.
[#5] Re: Ban na EAB

@vojo, post #4

Dałem znać. Jak się czegoś dowiem, to przekażę.
[#6] Re: Ban na EAB

@vojo, post #1

Ja mam tak od dawna przez brak udzielania się:

Maila nie napiszesz do admina, bo konto zablokowane. Lepiej chyba założyć drugie konto, ale mnie się nie chciało.
[#7] Re: Ban na EAB

@vojo, post #4

Twoje konto zostało zhackowane i rozsyłałeś SPAM o randkach z azjatkami
Napisz na bippym@[poczta googla] - to cię odblokuje.
5
[#8] Re: Ban na EAB

@_arti, post #7

Dzięki, napiszę.
piwo
2
[#9] Re: Ban na EAB

@_arti, post #7

Ale że jak?
Ktoś "odgadł" hasło do konta?
[#10] Re: Ban na EAB

@Norbert, post #9

tak to jest jak stosuje się standardowe hasełka
:)

np
root root1
admin admin1
itp itd
:)
[#11] Re: Ban na EAB

@Cezarykl, post #10

No nie, hasełka są niestandardowe i w każdym serwisie inne. Podejrzewam pewną aplikację na androida do obsługi for na kilku standardowych silnikach. Aplikacja choć działała i robiła co miała to mi nie podeszła i w końcu wróciłem do obsługi forum przez przeglądarkę, już nawet nie pamiętam jak się nazywała, ale tylko to mi przychodzi do głowy.
Więc albo ta aplikacja wyludzala hasła, albo sama je przechowywywala nie zabezpieczone i została zhakowana (baza) - obstawiam to drugie, bo miałem ja na pewno w zeszłym roku i szybko wywaliłem, a problem z kontem wyszedł teraz.
2
[#12] Re: Ban na EAB

@vojo, post #11

tapatalk?
1
[#13] Re: Ban na EAB

@tukinem, post #6

TCD to napisal ostatnio:

link

a wczesniej to

link

Wedlug mnie raczej trzeba zalozyc konto jeszcze raz, chyba ze znajdziesz tego maila z EAB.
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ban na EAB
[#15] Re: Ban na EAB

@Madman, post #12

Używam Tapatalk od lat. Na EAB bywam rzadko, ale bez problemu się zalogowałem. Podejrzewam wyciek z innej strony, nie od Tapatalk.
[#16] Re: Ban na EAB

@QkiZ, post #15

Nie rozumiem. Bywasz rzadko na EAB, a nie dostałeś bana za brak udzielania się na forum tak jak ja? Bo ja za to dostałem.

Tamtego maila do reaktywacji konta nie odnajdę w skrzynce już. Trudno. Nie potrzebuję mieć tam konta tak czy siak. Może kiedyś.
[#17] Re: Ban na EAB

@tukinem, post #16

Miałem ostatnią wizytę na EAB 09 November 2023 at 15:17. Nie dostałem żadnego bana. Może powód był inny, ktoś Ci zrobił wjazd i robił spam?
[#18] Re: Ban na EAB

@tukinem, post #16

Nie rozumiem. Bywasz rzadko na EAB, a nie dostałeś bana za brak udzielania się na forum tak jak ja? Bo ja za to dostałem.

Bywam tam 2 razy do roku, aby spojrzeć jak idą prace nad AmigaOS.
[#19] Re: Ban na EAB

@teh_KaiN, post #17

powód wyjaśniony ma trochę postów wyżej, ja też kiedyś na eab się nie udzielałem, konto potrzebowałem by do kogoś napisać pw, nie wydaje mi się by istniał tam ban za brak aktywności :)
[#20] Re: Ban na EAB

@juen, post #19

No wiem weim, dlatego Tukinemowi odpisuję że ta nieaktywność to ściema jakaś.
[#21] Re: Ban na EAB

@teh_KaiN, post #20

Gdzieś kiedyś tu wyczytałem że cytuję tyle ile pamiętam: "na EAB jest dziwne prawo, że blokują nieaktywne konta". Może chodziło o samo nie logowanie się. Nie pamiętam i faktycznie może tylko zasiałem tu ferment niepotrzebnie.
[#22] Re: Ban na EAB

@juen, post #19

Istnialo cos takiego, moze dalej istnieje, nie wiem.
Trzeba bylo miec bodaj 30 wpisow na EAB, albo logowac sie co 3 lub 6 miesiecy, juz nie pamietam.
Bo jezeli nie logujesz sie, to odlaczaja konto.
Choc wpisy zostaja.

link

Powyzej jest przyklad takiego uzytkownika "rodent".

Nie jestem 100% pewien, ale czesc potencjalnie ciekawych uzytkownikow przez to stracilo mozliwosc logowania na EAB.
Podejrzewam ze m.in. Mok, autorzy Amigowych gier i muzyki.
Dla mnie to jest glupi przepis antyspamowy.
Przed blokada takiego konta, ktorys admin, powinien sprawdzic (przeczytac jego wpisy), kto to jest o ile sie da.
I jezeli to jest ktos w miare znany to nie blokowac mu konta, przez brak 30 wpisow.
A nie z automatu blokowac komus konto na zawsze.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem