@sachy,
post #133
Dobrych wiesci ciag dalszy...
Bylem na miejscu, obejrzalem salki, porozmawialem z animatorem GAKu (byly Atarowiec/Amigowiec!). Jak dla mnie - rewelacja, lepiej nie moglismy trafic.
W zaleznosci od frekfencji, a glownie od ilosci wystawcow - dostaniemy 1 lub 2 salki do dyspozycji - polaczone szerokimi, rozsuwanymi drzwiami. Salki fajne, typu klasy szkolne, stoly i krzesla jak trzeba, mozliwosc wyciemnienia. Kibelki, szatnia, przestrzen przed klasami (szeroki korytarz) - dla nas. Udogodnienia dla osob niepelnosprawnych. Super wiadomosc - bedzie jakis rzutnik! :) I to chyba w cenie imprezy (400zl). Do tego prawdopodobnie bedzie jakies sensowne naglosnienie, wiec od razu prosba, by 2-3 osoby zadeklarowaly sie ze przytargaja jakas amige z 040 lub 060 i beda puszczac demka czy pokazywac gry/oprogramowanie na duzym ekranie.
Kolejna fajna sprawa jest udzial GAKu jako wspolorganizatora. GAK chce zamiescic informacje o imprezie w lokalnych mediach (portale miejskie) i mala audycje w radio. Zaprosi fotografow, powstana opisy/artykuly do gazet i portali. GAK proponuje tez impreze otwarta na ludzi z zewnatrz, czyli pozwolic ludziom z zewnatrz przyjsc pokazac np. swoim dzieciom jak wygladaly cudne maszyny z ich mlodosci, zagrac chwilke w cos sprzed lat, itp. Wstep moze byc biletowany, co moze ew. zwrocic koszta imprezy, a nadwyzki przeznaczyc np. na cele charytatywne lub na poczet kolejnej edycji (o ile sprawa rozwinie sie az tak optymistycznie). GAK zapewni tez jakas ochrone.
Teraz prosba. Slyszalem, ze sa osoby ktore chcialyby zaprezentowac cos na duzym ekranie (ciekawe oprogramowanie, wspolczesne wykorzystanie amigi czy nowe systemy operacyjne), by daly mi konkretnie znac co pokaza i co potrzebuja do tego (np. konieczne naglosnienie, oswietlenie, internet?). Chodzi o to by zlozyc maly program imprezy. GAK prosi nas o dostarczenie notatki o samej imprezie (retro spotkanie, opis idei) jak i szczegoly, co mozna bedzie na niej zobaczyc. Super by bylo, gdyby ktos mogl zaprezentowac jakies ciekawe rozszerzenie sprzetowe, opowiedziec o nim przez chwilke (Twardy - Twoj ZX? C=128 i CP/M?), itp. Takie informacje GAK podalby w mediach, co zwiekszyloby zainteresowanie i podnioslo merytoryczna wartosc imprezy. Gdyby byla mozliwosc rejestracji oprogramowania, zebrania sie grupy typu rejestracja WHDLoad - warto o tym napisac. Prosba tez o promocje imprezy na forum innych platform (ZX, Atari, C=64, retro konsole, linuxowcy).
Sa rowniez chetni oddac jakis sprzet lub gadzet na potrzeby jakiegos konkursu (chocby turniej SWOS czy kto najdalej przejdzie w RiverRide). Inna opcja moga byc nagrody w loterii w ktorej beda uczestniczyly bilety odwiedzajacych. Podeslijcie mi takie pomysly na priv, ustalimy cos.
Moim zdaniem impreza powinna miec rowniez charakter lekko gieldowy - wymiana, kupno, sprzedaz (oczywiscie tylko legalne oprogramowanie! :)). Ja sam mam sporo podwojnych gratow, ksiazek, gier, itp. Przygotujcie wiec cos na wymiane :).
Naprawde apeluje o przytarganie sprzetu i prezentacje na big-screenie. Prosze o info, powiedzmy do polowy wrzesnia, zeby na miesiac przed impreza program byl gotowy. Szczegolnie licze na ludzi z 3miasta, bo wiadomo - targanie 2-3 monitorow z daleka latwe nie jest. Moze dla wystawcow z daleka pomyslimy o jakis nagrodach, wejscie za 0zl czy cos w tym stylu. Ja sam przyniose 2 monitory, podlacze DreamCast'a, SNESa i moze cos z Amig. Do tego jakies handheld'y (np. Atari Portfolio). Do tego bede mial Atari 2600 i kilkanascie cart'ow, ale juz musialbym podlaczyc sie do czyjegos TV.
Data, miejsce, infrastruktura - wszystko jest.
Wasz ruch :)
Pozdro.