[#121] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #119

Jak wygląda sytuacja z Pruszczem ? Jeśli ma to być wrzesień/październik to warto już coś ustalać :)
[#122] Re: Amigowcy z północy?

@twardy, post #121

Witam kolegów.

Pruszcz G. też może być - jakieś 130 km od Słupska . Ja się piszę i może jeszcze kogoś wezmę !

pozdrawiam ;)
[#123] Re: Amigowcy z północy?

@twardy, post #121

Spokojnie, jak bedzie cos konkretnego to na pewno tu sie pojawi. Na razie odpadla mi jedna z knajp, reszta jest jeszcze do sprawdzenia.

Ogolnie celuje w ktoras sobote na poczatku pazdziernika, akcja jednodniowa typu 10:00-18:00. Jesli calosc wypali to przy kolejnej edycji zastanowimy sie nad dluzsza wersja.

Pozdro.
[#124] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #123

Jest w Pruszczu cos takiego jak blues rock Pub na ul. Mickiewicza. W kazdym razie na pewno dwa lata temu ta knajpa funkcjonowala. Mieli rzutnik i ekran , organizowali karaoke. Moze tam uderzyc ?

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2012 15:19:56 przez twardy
[#125] Re: Amigowcy z północy?

@twardy, post #124

Pewnie ze mozna. Tyle ze ta knajpa jest juz wlasnie zamknieta :) Mialem tam dobre wtyki, ale trudno - sa tez inne.

Pozdro.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2012 15:31:54 przez sachy
[#126] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #125

Też się piszę na jakieś spotkanie.
Jestem z Kołobrzegu :) Na północy wcale tak mało amigowców nie było w mojej miejscowości 20 lat temu to była ich cała armia - jak mrówków ;) aż atarowcy bali się wychodzić z domów ;) a to była dość mała miejscowość, no ale niestety sporo się wykruszyło przez te 20 lat heh
[#127] Re: Amigowcy z północy?

@macsurf78, post #126

Jak wszędzie...

Posiadaczy było sporo. Przesiedli się na inną platformę, a Amigę traktują jako fragment w swojej historii z komputerem.

Miałem Ami, potem PC, ale Ami wciąż w głowie :)
[#128] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #125

Hej.

Kolejna knajpa w centrum Pruszcza Gdanskiego. Dobry dojazd, piwo/bar na miejscu lub mozliwosc zamowienia czegos na dowoz. Srednia ilosc miejsca, ale dalo by rade, bo tlumu sie nie spodziewam. Cena za impreze jednodniowa (typu 10:00-18:00) to niestety ok. 300-400zl. Na miejscu 2 stoly bilardowe i flipper.

Moja ocena - sa lepsze miejsca, ale w razie czego i to by sie nadawalo. Niedlugo bede mial kontakt z lokalnym MDK, gdzie jest sala ze scena, ale nie wiedomo czy sie zgodza na taka impreze i za ile. Dlatego dobrze by bylo byscie teraz juz konkretnie zdeklarowali sie ilosciowo, kto chetny i zainteresowany. Termin - poczatek pazdziernika (1 lub 2gi weekend).

Pozdro.
[#129] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #128

Good News Everyone! (* http://www.youtube.com/watch?v=1D1cap6yETA)

Udalo mi sie skontaktowac z jedna z gdanskich placowek GAK (Gdanski Archipelag Kultury) i jest mozliwosc zorganizowania imprezy w centrum Gdanska (budynek GAK, ul. Powstancow Warszawskich 25). Co wiecej, jesli pierwsza 1-dniowa edycja wypali, GAK chetnie wlaczy sie w coroczna organizacje, rowniez imprezy typu 2-dniowego. GAK dysponuje salkami swietlicowymi (edycja mala) oraz spora salka koncertowa z pelnym naglosnieniem i oswietleniem. Na miejsce mozna zamawiac zarcie na dowoz, jest parking, sklepiki niedaleko - w sumie porzadne party-place. Spotkanie okreslane jest roboczo jako "Zlot Miłośników Retro Komputerów" wiec mozna zachecic znajomych z innych platform. Kluczem do sukcesu bedzie frekfencja.

Aktualne koszta imprezy 1-dniowej sa podobne do proponowanych przez pruszcznska knajpe, a standard sporo wyzszy - "koszt wynajmu sal i obsługa od 350 do 450 zł brutto za dzień".

Proponowany termin przez GAK to 20.10.2012. Termin dosc sztywny, bo w inne weekendy odbywaja sie rozne imprezy ktore moglyby kolidowac z naszym spotkaniem (np. industrial-scandinavian-vege-prog-gring-speed-black-brutal-metal-festival ;) http://www.youtube.com/watch?v=UXz7PHkRLgQ)

Tak wiec panowie (panie?) - termin konkretny, cena i miejsce tez. Poprosze o konkretne deklaracje zainteresowanych.

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2012 10:56:12 przez sachy
[#130] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #129

Dla mnie bomba :)
[#131] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #129

OK OK OK

Jak tylko bede w chacie, a nie w morzu to jestem. Na pewno wezme jakas Amiske ze soba, moge sie udzielic w temacie jakiegos pokazu demek, czy konkursu w Sensibla lub cos w tym stylu - ale tego typu detale do omowienia jak sie potwierdzi, ze mnie nigdzie nie wysylaja w tym terminie.

Ogolnie rulez, ze mna czy beze mnie mam nadzieje, ze impreza sie uda i na stale wpisze w terminarz tej miejscowki
[#132] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #131

Centrum Gdańska :) Nie żebym narzekał ale dojechać i wyjechać stamtąd będzie dość cięzko. Nie mniej jednak jestem jak najbardziej za. Napewno będę bo trzeba wspierac takie akcje w naszym regionie a jak widac po osobach operujących na ppa lub na allegro z rejonu Trójmiasta i samego Pomorza oraz okolic jest sporo osób. Oby wypaliło i frekwencja dopisała. Jeszcze pomyślę czy jechać własnym środkiem transportu, z kimś czy też pociągiem.

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2012 17:15:13 przez miro_78
[#133] Re: Amigowcy z północy?

@miro_78, post #132

Wbrew pozorom ta czesc centrum Gdanska jest niezle skomunikowana i juz po remontach. Sa dobre dojazdy od strony A7 (wschod-Olsztyn, W-wa), starej A1 (Torun, Bydgoszcz, Grudziadz, Tczew) czy z obwodnicy (Szczecin, Slupsk, Koszalin) i z platnej A1. Ogolnie naprawde prosta droga, nawet GPSa nie trzeba. Gdansk korkuje sie w dni robocze o pewnych godzinach - w sobote jest przelotowy.

Z dworca glownego PKP/PKS jest jakis 1-1.5 kilometra, wiec nawet taxi (bo rozumiem ze przywozimy sprzet i nie chce nam sie niesc go na piechote), bedzie ok. 12zl. Mozna tez podjechac 2 przystanki autobusem 210 za 3zl.

Na starowke 15 min na piechote, do morza (zatoki) tramwajem 25 min (o ile ktos jest morsem i chcialby skorzystac :)).

Dookola jest pare kwater i hotelikow, a i da sie na pewno znalezc tanie hostele - pod koniec pazdziernika pewnie wielu turystow nie bedzie. Jakby co, pomoge szukac.

Pozdro.

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2012 18:53:23 przez sachy

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2012 18:58:36 przez sachy
[#134] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #133

Witam kolegów!

Ja się piszę , aczkolwiek sprzętu nie wezmę , alę bym był chętny do zakupu klucza rejstracyjnego MOSa na maczka - jeżeli byłaby taka możliwość TO wtedy wezmę . Pozdro ;)

ps. co do terminu to może być jaki kolwiek ( mam na myśli - sobotę lub niedzielę ) .
Co do kaski to też nie będzie problemów . ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2012 19:14:20 przez Piotr Myszkowski
[#135] Re: Amigowcy z północy?

@Piotr Myszkowski, post #134

W cel zwiekszenia frekwencji mozna zareklamowac spotkanie takze na forach innych platform np speccy.pl, c64scene.pl itp. Tak czy inaczej ja predzej pojawie sie z c64 i zx-em niz Ami.
[#136] Re: Amigowcy z północy?

@miro_78, post #132

czy też pociągiem

Przy dzisiejszych cenach paliwa to chyba lepiej pociągiem, tak czy inaczej ja też się pisze...
[#137] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #129

Dobre newsy :) Ja się zjawię na 99,9% pewnie samochodem bo oprócz PowerBooka chciałbym też wziąćPowerMaca a z tym bydlęciem do pociągu to średnia przyjemność ;)

Będę jechał z Tczewa więc mogę kogoś zabrać bezproblemu.
[#138] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #129

Jak spotkanie ma być tak blisko, to myslę, że mi również uda się zawitać na nie. Postaram się zarezerwować czas na ten dzień :)
[#139] Re: Amigowcy z północy?

@Piotr Myszkowski, post #134

Jeżeli problemem jest brak konta PayPal to chętnie pomogę, czy będzie ktoś z Teamu zdolnego zarejestrować system to nie wiem.
[#140] Re: Amigowcy z północy?

@pampers, post #139

Witam !
Chodzi o to że Ja zakupy przez Internet lub normalnie ( chodzi o sprzęt komputerowy ) robię RAZ na kilka lat i jak słyszę o PayPal-u toooooo mi się nie dobrze robi że muszę rejestrować konto Tylko na jakiś tam zakup . Dlatego jak by była taka możliwość zakupu rejstracji choćby z innego konta To chętnie skorzystam .

Oczywiście zamierzam się pojawić na spodkaniu - to jest pewne " ".

Pozdrawiam.
:D
[#141] Re: Amigowcy z północy?

@Skiba, post #136

Jesli bede jechal to ze Szczecina - sam lub z jedna osoba. Bede mogl zabrac wiec 1-2 osoby po drodze (do max. 3-4 na cale auto). Mam bagaznik, wiec bedzie mozna sie tez zaladowac z Amigami itd. Przy zrzucie na paliwo - srednio 5,5-6 litrow diesla na 100km (wlaczajac jazde miejska) - nie powinno byc zle. Tylko zaznaczam, ze moge zostac wyslany na statek i szlag trafi cala impreze. Odezwe sie tutaj jak bede na 100% pewny, ze sie tam do Gdanska wybieram. Wtedy tez bedzie dobry moment na dogadanie sie kto ze mna pojedzie lub nie...

@ Skiba: Ryczywol, na przyklad (jesli mowimy o tym w okolicach Czarnkowa), mam w kazdym wariancie po drodze, wiec mozemy myslec o wspolnej podrozy na ta impreze.
[#142] Re: Amigowcy z północy?
Rozumiem, ze niedawno byles na wakacjach, Slonce mocno pieklo i akurat nie miales nic co by chronilo mozg przed przegrzaniem i teraz dostosowujesz sie do "nowej" rzeczywistosci? pomysł
[#143] Re: Amigowcy z północy?
Zasadniczo, jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia w temacie to może wyp.......j do jakiegoś innego wątku się bawić, najlepiej Hyde Parku. Bałagan robisz. :)

Sam mogę już chyba zadeklarować, że przylecę na tę imprezę poamigować i zobaczyć się z ludźmi. :)
Będzie super. :)
[#144] Re: Amigowcy z północy?

@Deftronic/..., post #143

Będziesz akurat w PL? No to miło będzie się zobaczyć.
[#145] Re: Amigowcy z północy?

@pampers, post #144

No przylatuję specjalnie na tę imprezkę. Do Gdańska zawsze. :D Żadnego sprzętu jednak nie biorę. Chyba. Nie wiem, może płytę od A1XE do testów bym zabrał i system. Pomyślę.
[#146] Re: Amigowcy z północy?

@mccnex, post #141

@ Skiba: Ryczywol, na przyklad (jesli mowimy o tym w okolicach Czarnkowa), mam w kazdym wariancie po drodze, wiec mozemy myslec o wspolnej podrozy na ta impreze.

Tak, chodzi o ten z okolic Czarnkowa. Jeśli jesteś ze Szczecina to na pewno masz po drodze??
[#147] Re: Amigowcy z północy?

@Deftronic/..., post #145

To może uda się jakoś zmotywować do zabrania A1XE z systemem? Ja mogę zabrać A1k :)

I może jakiś odpowiednik Amigi, np. Acorn A3020?
[#148] Re: Amigowcy z północy?

@Skiba, post #146

Mam, jezdze troche inaczej niz wskazywala by na to topografia :)
[#149] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #133

Dobrych wiesci ciag dalszy...

Bylem na miejscu, obejrzalem salki, porozmawialem z animatorem GAKu (byly Atarowiec/Amigowiec!). Jak dla mnie - rewelacja, lepiej nie moglismy trafic.

W zaleznosci od frekfencji, a glownie od ilosci wystawcow - dostaniemy 1 lub 2 salki do dyspozycji - polaczone szerokimi, rozsuwanymi drzwiami. Salki fajne, typu klasy szkolne, stoly i krzesla jak trzeba, mozliwosc wyciemnienia. Kibelki, szatnia, przestrzen przed klasami (szeroki korytarz) - dla nas. Udogodnienia dla osob niepelnosprawnych. Super wiadomosc - bedzie jakis rzutnik! :) I to chyba w cenie imprezy (400zl). Do tego prawdopodobnie bedzie jakies sensowne naglosnienie, wiec od razu prosba, by 2-3 osoby zadeklarowaly sie ze przytargaja jakas amige z 040 lub 060 i beda puszczac demka czy pokazywac gry/oprogramowanie na duzym ekranie.

Kolejna fajna sprawa jest udzial GAKu jako wspolorganizatora. GAK chce zamiescic informacje o imprezie w lokalnych mediach (portale miejskie) i mala audycje w radio. Zaprosi fotografow, powstana opisy/artykuly do gazet i portali. GAK proponuje tez impreze otwarta na ludzi z zewnatrz, czyli pozwolic ludziom z zewnatrz przyjsc pokazac np. swoim dzieciom jak wygladaly cudne maszyny z ich mlodosci, zagrac chwilke w cos sprzed lat, itp. Wstep moze byc biletowany, co moze ew. zwrocic koszta imprezy, a nadwyzki przeznaczyc np. na cele charytatywne lub na poczet kolejnej edycji (o ile sprawa rozwinie sie az tak optymistycznie). GAK zapewni tez jakas ochrone.

Teraz prosba. Slyszalem, ze sa osoby ktore chcialyby zaprezentowac cos na duzym ekranie (ciekawe oprogramowanie, wspolczesne wykorzystanie amigi czy nowe systemy operacyjne), by daly mi konkretnie znac co pokaza i co potrzebuja do tego (np. konieczne naglosnienie, oswietlenie, internet?). Chodzi o to by zlozyc maly program imprezy. GAK prosi nas o dostarczenie notatki o samej imprezie (retro spotkanie, opis idei) jak i szczegoly, co mozna bedzie na niej zobaczyc. Super by bylo, gdyby ktos mogl zaprezentowac jakies ciekawe rozszerzenie sprzetowe, opowiedziec o nim przez chwilke (Twardy - Twoj ZX? C=128 i CP/M?), itp. Takie informacje GAK podalby w mediach, co zwiekszyloby zainteresowanie i podnioslo merytoryczna wartosc imprezy. Gdyby byla mozliwosc rejestracji oprogramowania, zebrania sie grupy typu rejestracja WHDLoad - warto o tym napisac. Prosba tez o promocje imprezy na forum innych platform (ZX, Atari, C=64, retro konsole, linuxowcy).

Sa rowniez chetni oddac jakis sprzet lub gadzet na potrzeby jakiegos konkursu (chocby turniej SWOS czy kto najdalej przejdzie w RiverRide). Inna opcja moga byc nagrody w loterii w ktorej beda uczestniczyly bilety odwiedzajacych. Podeslijcie mi takie pomysly na priv, ustalimy cos.

Moim zdaniem impreza powinna miec rowniez charakter lekko gieldowy - wymiana, kupno, sprzedaz (oczywiscie tylko legalne oprogramowanie! :)). Ja sam mam sporo podwojnych gratow, ksiazek, gier, itp. Przygotujcie wiec cos na wymiane :).

Naprawde apeluje o przytarganie sprzetu i prezentacje na big-screenie. Prosze o info, powiedzmy do polowy wrzesnia, zeby na miesiac przed impreza program byl gotowy. Szczegolnie licze na ludzi z 3miasta, bo wiadomo - targanie 2-3 monitorow z daleka latwe nie jest. Moze dla wystawcow z daleka pomyslimy o jakis nagrodach, wejscie za 0zl czy cos w tym stylu. Ja sam przyniose 2 monitory, podlacze DreamCast'a, SNESa i moze cos z Amig. Do tego jakies handheld'y (np. Atari Portfolio). Do tego bede mial Atari 2600 i kilkanascie cart'ow, ale juz musialbym podlaczyc sie do czyjegos TV.

Data, miejsce, infrastruktura - wszystko jest.
Wasz ruch :)

Pozdro.
[#150] Re: Amigowcy z północy?

@sachy, post #149

Ja ze swojej strony zapewnię:

- prezentację MorphOSa na Powerbooku
- prezentację MorphOSa na PowerMacu (można by to zrobić na bigscreenie jak będzie zainteresowanie)
- PowerMaca można podłączyć też pod rzutnik i z niego zapuszczać demka (chociaż wiadomo że starsze dema nie pójdą).
- ufundowanie jednego PowerMaca (najprawdopodobniej bez zarejestrowanego systemu ale to jeszcze nie jest pewne) na pocztet loterii/konkursu.
- jak ktoś będzie zainteresowany kupnem PowerBooka, PowerMaka na miejscu proszę dać znać to przytacham ;)

Krashan wstępnie się zapowiedział i wyraził chęć zrobienia prezentacji nowego DigiBoostera 3, ale niech to już on sam się wypowie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem