[#1] Atari STE - zabawa
Cześć,

Wiem, wiem - atari ma swoje forum ale jakoś tak wolę tutaj. W końcu retro to retro i konflikty pomiędzy tymi dwoma obozami już dawno powinny odejść w niepamięć szeroki uśmiech

Ale do sedna - ostatnio znów mam wenę aby pobawić się coś moim retro pomysł

Oprócz amigi mam również jedno Atari STE z rozbuowanym RAM do 4mb oraz emulatorem dysku twardego "ultrasatan" - wersja TOS 1,06 niemiecka. Zabawa z nim w przeciwieństwie do Amigi w zasadzie skończyła się na kilku godzinach ;)

I teraz pytanie - czy tak jak w przypadku Amigi i OS, które można na niej zainstalować, można też takie coś zrobić na STE? Tak dla samego "bo mogę"?

TOS wygląda jak wygląda i pytanie czy można go jakoś uwspółcześnić wgrywając alternatywny system lub nowszą jego wersję?

Karty turbo też ponoć jakieś kiedyś były ale zbyt wiele chyba nie dawały.
1
[#2] Re: Atari STE - zabawa

@Adam_Lca, post #1

na STE na 68000 i bez karty graficznej pod względem wyglądu dużo nie poprawisz, ale nowszy wielozadaniowy system rozwijany długo po śmierci Atari to MINT

Do MegaSTE można wrzucić kartę graficzną 256 kolorów i rozdziałka 1024x768 czy nawet 1280x1024 którą obsługuje ten system i dużo lepiej to wygląda, ale dużo na tym nie pójdzie na 68000 i 4MB, bez 030+ i 16MB to można sobie ikonki na pulpicie poprzestawiać najwyżej

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2021 16:05:40 przez UJP
[#3] Re: Atari STE - zabawa

@UJP, post #2

Mint można zainstalować i odpalić jakoś z dysku twardego?

Wiem też, że można wymienić kości eprom z Tosem na wersję 2,06 tylko czy warto?
[#4] Re: Atari STE - zabawa

@Adam_Lca, post #3

Nie odpalałem tego na tak skromnej konfiguracji, znalazłem gdzieś w sieci gotowy obraz dysku ( całe 30MB ) i odpalałem na Falconie z 68060, nie wymagał wymiany kostek ROM.
Tu powinno być info jak go odpalić na STE
[#5] Re: Atari STE - zabawa

@UJP, post #4

Dzięki.

Ech... Falcon... marzenie
[#6] Re: Atari STE - zabawa

@UJP, post #2

Straszna bieda.
[#7] Re: Atari STE - zabawa

@Adam_Lca, post #5

Chyba przereklamowany ?
Najwięcej zabawy miałem żeby go stabilnie uruchomić ( wywalić jakiś dziwny booster, porobić patche, wymienić baterię, czyszczenie styków w podstawkach. przerobić płytkę z STRam z 4MB na 14/16MB .itd ), potem trochę zeszło żeby odpalić kartę CF ( potrzebny jest płatny sterownik, ten w ROM nie obsługuje CF i większych HDD ), w międzyczasie kupiłem NETUSBee ( LAN i USB, fajnie to nawet chodzi ) , bo nie miałem myszy ST na chodzie, a i przenoszenie danych dyskietkami to porażka, no i na koniec CT63 ( 060 + 512MB ) tu też było kombinowania żeby stabilnie to działało, no i po wielu godzinach walki mogłem sobie przejrzeć "bogatą" bibliotekę gier i dem na Falcona, w jeden wieczór przejrzałem chyba wszystko co było warte uwagi i doszedłem do wniosku że najlepsze dema na Falcona to te przeportowane z Amigi, a gier wykorzystujących możliwości Falcona jest mniej-więcej tyle co na Amigę wykorzystujących Warp3D, jedyne co w Falconie jest naprawdę dobre i wykorzystane w sofcie to dźwięk !
pewnie w użytkach jest lepiej, ale z grami i demami na Falcona jest naprawdę kiepsko, a taka A1200 z Warpem 060 i Delfiną DSP sprzętowo już przewyższa pod każdym względem najbardziej wypasionego Falcona, wyjdzie 2x taniej, jest dużo softu co wykorzysta ten sprzęt, no i to Amiga super

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2021 01:13:55 przez UJP
[#8] Re: Atari STE - zabawa

@UJP, post #7

Ste chociaż fajnie mody odgrywa bo st..... Fajna ma tylko obudowę i midi.
[#9] Re: Atari STE - zabawa

@Adam_Lca, post #1

Ja się dziwię, że w ogóle Ultrasatan działa dobrze z TOS 1,06. Lepiej wymienić na 2.06.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem