[#1] Amiga reloaded
[#2] Raspberry Pi 400
https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-400-the-70-desktop-pc/
Raspberry Pi 400 to malinka zamknięta w klawiaturze (znacie to?). Nawet w artykule na blogu się do tego odwołują. Mnie już namówili.

I tak miałem kupić malinkę, ale teraz wiem już którą.
[#3] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #2

Fajne OK
[#4] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #2

Witam.
A gdzie gniazdo do podłączenia magnetofonu?
Pozdrawiam.
[#5] Re: Amiga reloaded

@snajper, post #1

Co to jest wampir?
[#6] Re: Raspberry Pi 400

@ted, post #4

To zdaje się taka alternatywa dla komputera z windows z winuae.
[#7] Re: Raspberry Pi 400

@ted, post #4

A gdzie gniazdo do podłączenia magnetofonu?

Jeśli podepniesz magnetofon przez GPIO to z tyłu.
[#8] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #2

Mnie też namówiliOK
Lepszy patent od Amigi500mini ;)
[#9] Re: Raspberry Pi 400

@WojoS, post #8

Nie was jedynych... :D
[#10] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #2

proszę mi nie kradnąć wątków. czerwona kartka

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2020 12:59:36 przez snajper
[#11] Re: Amiga reloaded

@amikoksu, post #5

wampir to nowoczesna Amiga. Jedyna prawdziwa. ok, racja
[#12] Re: Amiga reloaded

@snajper, post #11

Pokaż.
[#13] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #2

Już myślałem, że nic mnie nie zaskoczy, a tu proszę amiga naszych czasów w ładnej obudowie. Gdy zobaczyłem maila o rpi 400 to aż serducho mocniej zabiło, ale jak to pi w klawiaturze? No tak, na to czekałem, małe zgrabne funkcjonalne, kupili mnie
[#14] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #2

Wizualnie paskudztwo. Jako narzędzie dobre jako terminal. Podłączyć gdziekolwiek i nie tachać ze sobą całego laptopa. Do oglądania PH starczy. Do SSH również. A tak to mało praktyczna zabawka i amigi nigdy nie zastąpi ;)
[#15] Re: Amiga reloaded

@snajper, post #11

Dokładnie tak jest, bo tak Gunnar powiedział :) Jak wiadomo następna amiga miała mieć chipset zgodny z AGA i procesor MC68070, ale że motorola go nie wydała to N68070, który też nie doczekał się zasadniczo realizacji, ale dzięki temu powstał AC68080, o dziwo z ficzerami co do których dekadę wcześniej Gunnar był dość sceptyczny :)
Cortex A72 - przyzwoite rdzenie, nawet na ASICu trudno byłoby Gunnarowi cokolwiek w ten deseń zrealizować.
[#16] Re: Amiga reloaded

@amikoksu, post #12

nie.
[#17] Re: Raspberry Pi 400

@Sidroff, post #13

czy zgrabne, to bym polemizował. Z podpiętymi kablami - co najmniej HDMI i zasilanie, plus ewentualnie sieciowy, plus powiedzmy, dysk talerzowy na USB - staje się średnio zgrabne.

nawet komp stacjonarny wychodzi bardziej zgrabnie, bo co bardziej impulsywna osoba mogłaby sobie klawiaturką pieprznąć o stół. A tutaj rozleje Ci się kapuczyna i nieszczęście gotowe.
takie ni to pies, ni sobaka.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2020 14:00:04 przez snajper
[#18] Re: Raspberry Pi 400

@kamilus, post #14

Jakiej Amigi z jakim procesorem to nie zastąpi??? Mało praktyczna zabawka? Każdy może mieć swoje zdanie, ale to będzie moja nowa AmigaOK
[#19] Re: Amiga reloaded

@snajper, post #16

No pokaż.
[#20] Re: Raspberry Pi 400

@snajper, post #17

Zgrabniejsze bo raz nie trzeba kombinować z klawiaturą i zajmować portu, a ostatnio zgubiłem odbiornik do wifi usb i klawiatura za stówkę do wywalenia. Dwa wszystko w jednym czyli nie muszę każdorazowo podłączać właśnie klawiatury do luźnej skrzynki do której i tak idą kable, problem w tym, że rpi muszą ciągle przenosić bo mało miejsca na biurku :P. Więc jest to dla mnie idealne rozwiązanie jako podróbę Amigi na już. Mam A600 ale ciągle myślę nad budową A1200 + keyrah i w nim coś takiego jak np. rpi (nadal czekam na klawisze do A600 od phila :D). A tutaj mam za zestaw na już za 415,00 zł, ten opis mnie kupił jako starego bywalca c64 "Wygląd urządzenia nawiązuje do komputera Commodore 64. "
https://botland.com.pl/pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-4b/17919-zestaw-z-raspberry-pi-400-us-wifi-4gb-ram-18ghz-oficjalne-akcesoria.html?src=raspberrypi

Jeśli będzie miejsce w klawiaturze to wcisnę do niej ssd, dolutuję kable do portu usb i będzie wypas ok, racja
[#21] Re: Raspberry Pi 400

@Sidroff, post #20

Tak samo myślę. OK
[#22] Re: Raspberry Pi 400

@Sidroff, post #20

jest to dla mnie idealne rozwiązanie jako podróbę Amigi na już

Znaczy się - nieważne co jest w środku i nieważne jak to działa, byle obudowa była "klawiaturkowa" i już?
[#23] Re: Raspberry Pi 400

@recedent, post #22

Przed połączeniem wątków był widoczny Raspberry Pi400 na liście ostatnich tematów na forum, po połączeniu się nie wyświetla. Da się to naprawić? ;)
[#24] Re: Raspberry Pi 400

@WojoS, post #18

Jakiej Amigi z jakim procesorem to nie zastąpi??? Mało praktyczna zabawka? Każdy może mieć swoje zdanie, ale to będzie moja nowa Amiga

Nazywanie tego Amigą to gruba przesada, ale jako komputer pod Amibiana to lepsze rozwiązanie niż normalne RPi4. Nie ma wentylatorów i ma nieco szybszy procek. Miałem sobie kupić RPi właśnie pod Amibiana, ale jak wyszła 400 to kupie właśnie ją.
Przed połączeniem wątków był widoczny Raspberry Pi400 na liście ostatnich tematów na forum, po połączeniu się nie wyświetla. Da się to naprawić? ;)

Ktoś zlepił tematy.
[#25] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #24

A konkretnie - to ja zlepiłem tematy, gdyż zakładanie wątku o Raspberry Pi w dziale "Amiga" uznałem za grubą przesadę. Jeśli ktoś będzie potrzebował porady w odpaleniu na tym sprzęcie emulatora - proszę bardzo. Ale wklejanie newsa o ARMowym sprzęcie low-end i podciąganie tego pod Amigę jakoś mi (i mam nadzieję, że nie tylko mnie) nie pasuje.
[#26] Re: Raspberry Pi 400

@kamilus, post #23

nie da, bo wąrki z hajt parku są top secret. Dlatego są ukrywane. hide2
[#27] Re: Raspberry Pi 400

@recedent, post #25

A konkretnie - to ja zlepiłem tematy, gdyż zakładanie wątku o Raspberry Pi w dziale "Amiga" uznałem za grubą przesadę

Chyba coś Ci się pomyliło kolego. Temat zakładałem w dziale UAE/Amithlon.
[#28] Re: Raspberry Pi 400

@snajper, post #26

Zainteresowanie tematem rpi jest, myślałem, że ktoś ze złości ktoś to skasował bo te brzydkie emulatory no jak to można na forum amigi. Ogólnie wątek ukryty przed oczami ludzi, którzy oglądają ostatnie tematy.
W przyszłości pod budę z amigi pewnie ktoś to przerobi i nie trzeba będzie przejściówek z usb czy hdmi po całej obudowie rozkładać. Do tego zegar podnieśli więc emu powinno trochę lepiej działać. Gpio na tyle elegancjo jako slot rozszerzeń więc można joystick podpiąć z małą przejściówką biblioteka do tego jest db9_gpio_rpi, albo przejściówkę na stacje dyskietek jak ktoś chce, no ma potencjał a teraz to jeszcze wygląda :)
[#29] Re: Raspberry Pi 400

@QkiZ, post #27

Temat zakładałem w dziale UAE/Amithlon.

W jaki sposób post o treści:

https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-400-the-70-desktop-pc/
Raspberry Pi 400 to malinka zamknięta w klawiaturze (znacie to?). Nawet w artykule na blogu się do tego odwołują. Mnie już namówili.
I tak miałem kupić malinkę, ale teraz wiem już którą.

ma cokolwiek wspólnego z UAE/Amithlonem?

Poza tym - tego sprzętu jeszcze nikt z Was nie ma w rękach a już instalujecie na tym UAE i dzielicie się doświadczeniami?

Równie dobrze mógłbyś wrzucić link do filmu z premiery - bo ja wiem? Najnowszego ajfona a potem oburzać się, że "przecież jak się ktoś uprze to odpali na nim emulator, więc o co cho?".

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2020 08:10:31 przez recedent
[#30] Re: Raspberry Pi 400

@recedent, post #29

ma cokolwiek wspólnego z UAE/Amithlonem?

Poza tym - tego sprzętu jeszcze nikt z Was nie ma w rękach a już instalujecie na tym UAE i dzielicie się doświadczeniami?

Równie dobrze mógłbyś wrzucić link do filmu z premiery - bo ja wiem? Najnowszego ajfona a potem oburzać się, że "przecież jak się ktoś uprze to odpali na nim emulator, więc o co cho?".

Coś mi się wydaje że dorabiasz ideologię do swojej pomyłki. RPi 400 to dalej RPi4. Skoro na RPi4 działa Amibiana to i na 400 zadziała. Stąd związek z UAE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem