[#1] piczka, czyli językowe niedoskonałości
o czym myślicie, widząc wyraz "piczka"? Otóż piczka jest to nic innego jak...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

mała pika!

ALE...!
jeżeli piczka to mała pika, to czemu wyrażenie to w języku potocznym w jego brzydkim znaczeniu oznacza coś dokładnie odwrotnego?

/ mam nadzieję, że ten wątek nie narusza regulaminu To nie jest mój wymysł, tylko do takich refleksji nakłoniła mnie naturalna woda mineralna Piwniczanka, która kazała układać wyrazy z siebie.
[#2] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@snajper, post #1

Jak juz nie mozesz wytrzymac a wiem, ze bedzie coraz ciezej, bo nakaz "Zostan w domu" moze i potrwac nastepne 4 tygodnie...

to klikaj [ciach bach, chce mi się bana dostać chyba]tutaj[ciach] ok, racja

mile spedzonych chwil i powodzenia zycze OK

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2020 08:58:06 przez recedent
[#3] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@selur, post #2

Czasem ludzie mają niestosowne skojarzenia choć nie o to chodzi.
https://blaber.pl/popularne/17-niestosownych-rysunkow-stworzonych-dzieci-ktore-cie-rozsmiesza
[#4] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@snajper, post #1

Jest takie powiedzenie:

"Głodnemu chleb na myśli"

ale jest też druga cześć tego powiedzenia(ale cicho sza):

"Głodny, głodnemu to wypomni"

[#5] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@selur, post #2

co ten osobnik wkleił w linku? Bo teraz dopiero żem zajrzał
[#6] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@snajper, post #1

czym jest bez pracy i dlaczego ten bez nie ma kołaczy?
I czy to oznacza, że wszystkie pozostałe bzy mają?
[#7] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@snajper, post #6

o czym ten znak powiadamia, jak myślicie? Myślicie, że o rzekomych negatywnych skutkach dokarmiania kaczek chlebem?... Otóż nic bardziej mylnego!
biorąc na logikę, ten znak w żaden sposób nie informuje o szkodliwości chleba. Jedynie apeluje kolejno o:
1. Niezabijanie kaczek. Czy ktoś z z Was zabił kiedyś kaczkę lub łabędzia? Ja nie przypominam sobie; chyba że taką na pegazusie.
2. Niekarmienie ich chlebem ani resztkami ze stołu - bez słowa uzasadnienia, dlaczego niby miałbym nie karmić kaczek chlebem. No ale dobra - powiedzmy, że chlebem nie będę karmić. Będę karmić kaczki bułkami, bo na szczęście o bułkach nic tu nie widzę.
Zresztą - nie wiemy nawet, czy autor miał na myśli chleb ogółem, czy tylko chleb ze stołu. Bo jeśli chodzi o resztki - jest jasno napisane, że ze stołu; innymi resztkami karmić już można.
A może chodzi tu o niekarmienie chlebem * I * resztkami, a nie samym chlebem lub samymi resztkami? Tego też nie wiemy.
odrębną kwestią jest przecinek przed "ANI" w ostatnim zdaniu. Ten przecinek wskazuje na charakter wyrazu "ANI", który nie pełni tu funkcji spójnika, a jest formą imienia w celowniku. Nie wiemy tylko, czemu pokarm miałby nie psuć się akurat Ani (i znowu - czy tylko jednej, konkretnej Ani, czy też którejkolwiek Ani?).
I dlaczego niby miałbym zapobiegać kontaktowi pokarmu z wodą? Przecież takie np. nieumyte owoce czy warzywa spryskane chemią to najprostsza droga do grobu! Nie wspominając o tym szczególe, że bez wody to te owoce by nie urosły, a raczej trudno osłaniać każdy owoc przed deszczem, jeśli akurat nie rosną w szklarni.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2024 07:11:52 przez snajper
[#8] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@snajper, post #7

Czy ktoś z z Was zabił kiedyś kaczkę

Nie raz. Wylądowała później w garnku.
Z tym chlebem, to może bardziej chodzi o to że w połączeniu z wodą, śliną robi się kleista papka i kaczka może się udusić. Przydałaby się informacja, że chodzi o produkty oparte na mące.
[#9] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@amikoksu, post #8

w takim razie jesteś kaczym mordercą, niegodnym oglądania Kaczych Opowieści.
[#10] Re: piczka, czyli językowe niedoskonałości

@snajper, post #9

Żeby przetrwać, trzeba jeść. Czy to rośliny się zabija i zjada, czy zwierzęta. Wolę smerfy a gargamelem nie jestem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem