[#1] Joystick Atari 2600
Nie wiem czy to dobry dział, czy może Hyde Park byłby lepszy, ale żaden inny mi nie pasował, więc zapytam tutaj.

Czy joysticki dla konsoli Atari 2600 będzą działały z Commodore 64 i odwrotnie? Znalazłem info na angielskiej Wikipedii że są "compatible", ale jako że nie ma polskiego odpowiednika dla tamtego artykułu, to wolę się upewnić zanim zainwestuję.
[#2] Re: Joystick Atari 2600

@R-Tea, post #1

Radzę wybrać inny -ten od atari jest b.łatwy do złamania, no i posiada tylko 1 fire.
[#3] Re: Joystick Atari 2600

@Mikrobi, post #2

Przecież C64 też ma tylko 1 fire. Więcej więc nie trzeba. Chodzi mi tylko o to, czy naprawdę jest zgodny z C64.
[#4] Re: Joystick Atari 2600

@R-Tea, post #3

Zarówno w C= jak i w /|\ masa, fire i 4y kierunki są na tych samych pinach więc są zgodne. Ale...

Jedynie w C+4 jest rzeczywiście tylko jeden Fire, poprostu nie ma pinów na więcej. Natomiast do C64 są przecież 2-przyciskowe myszki. Choć 2gi przycisk jest podłączony do pinu opisanego w instrukcji jako pin do wiosełek. Nawiasem mówiąc jest i drugi podobnie opisany pin do wiosełek więc pewnie da się i trzeci Fire obsłużyć.

Pytanie brzmi czy są na C64 gry które korzystają z drugiego Fire?

I czy C= produkował joye które miały więcej niż jeden Fire? I nie chodzi mi o ilość przycisków, ale o to czy któryś z nich był połączony z innym pinem.
[#5] Re: Joystick Atari 2600

@ZbyniuR, post #4

Dzięki. Najważniejsze dla mnie, że będzie śmigał z C64. A ten joy ma tylko 1 fire, więc na pewno będzie działał.
[#6] Re: Joystick Atari 2600

@R-Tea, post #5

Hej R-Tea, a Ty masz też C64?
[#7] Re: Joystick Atari 2600

@nostrum666, post #6

Tak, mam C64 C z magnetofonem.
[#8] Re: Joystick Atari 2600

@R-Tea, post #7

A może byś nagrał jakieś kasety, bo tego mam deficyt? Mam kilka sztuk ale mało co się z nich już wgrywa.
[#9] Re: Joystick Atari 2600

@nostrum666, post #8

Nie ma problemu. I nawet do ciebie podjadę. Full service
Przy okazji wyszkolisz mnie w kwestii regulacji pasków w normal/turbo, bo nijak nie potrafię z tym dojść do ładu. Zadzwoń najlepiej.
A wolne kasety masz?

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2017 00:37:20 przez R-Tea
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem