[#1] Windows 7 Home Premium i aktualizacje
Od jakiegoś czasu mój laptop z Win 7 Home Premium nie wyszukuje aktualizacji. Poczytałem w sieci o przyczynach i sposobie naprawy tego problemu, ale widzę że podane recepty nie zawsze się sprawdzają.
Mam zatem pytanie: czy ktoś z forumowiczów miał ten sam problem i rozwiązał go? Jeśli tak, to w jaki sposób?
[#2] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@PopoCop, post #1

Miałem coś podobnego ale przy instalacji systemu od podstaw. A wszystko przez to że zachciało mi się Win10. Wkurzyła mnie 10 i chciałem wrócić do 7(lipiec zeszłego roku, jeszcze przed końcem wyznaczonego terminu przez M$). A tu zonk. Nie dało się wrócić do 7 już z 10. Po "powrocie' 7 nie chciał się już odpalić. Backupu nie miałem. Ale do rzeczy:).
Potem instalowałem uaktualnienia wieki. A dokładnie to wyszukiwanie uaktualnień potrafiło trwać kilkanaście godzin. Wyglądało to tak jakby cały czas szukał, szukał, łączył się z update'm. Aż w końcu zatrybiło i ściągnęło co było trzeba. Od tej pory raczej nie miałem już z tym kłopotu. Reasumując Win7, a dokładnie M$, już tak ma aby utrudnić ludziom życie i zmusić ich do przesiadki na super szpiega 10.
Trzeba zapuścić aktualizację, pamiętać o wyłączeniu uśpienia/hibernacji etc, i cierpliwie czekać aż za trybi. Dodam, że tez próbowałem różnych rzeczy znalezionych na necie ale to nic nie pomagało. To "łączenie/szukanie" z serwerem potrafi trwać naprawdę kilkanaście godzin.
[#3] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@Tomski, post #2

Dzięki za informację. Jednak musi być jakiś inny sposób niż zostawienie komputera na kilkanaście godzin żeby ściągnął aktualizacje...
[#4] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@PopoCop, post #3

Zainstalowanie aktualizacji KB3172605 bynajmniej u mnie pomogło. System ciągle wyszukiwał aktualizacje i tak bez końca. W końcu poszukałem trochę po sieci i znalazłem właśnie to. Zainstalowałem i teraz system normalnie znajduje, pobiera i instaluje aktualizacje.
[#5] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@nostrum666, post #4

A ciągle wpychają na chama 10? Wyłączyłem aktualizacje, bo miałem dość.
[#6] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@KM, post #5

Na razie nie zauważyłem, ale raz już instalowałem "dziesiąty system" i dziękuję. I tak przed zainstalowaniem zawsze czytam co to jest żeby nie mieć niespodzianki.
[#7] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@PopoCop, post #1

Ja próbowałem z WSSUS i NTLite, no i chwyciło. Poczytaj, spróbuj, może się uda. Pobrałem system ze strony MS, klucz pozwala wybrać 32/64 bit bez problemu, stery ze strony producenta laptopów, z WSSUS pobrałem aktualizacje dla systemu, NTLite zrobiłem sobie ISO i dawaj. W necie są fajne opisy niekoniecznie na dobreprogramy.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2016 19:53:56 przez KM
[#8] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@nostrum666, post #4

Metoda, którą podał Nostrum666 zadziałała. Dzięki za pomoc.
[#9] Re: Windows 7 Home Premium i aktualizacje

@PopoCop, post #8

prosze pamietac ze jest cos takiego jak WSUS Offline ..
po tej instalacji znowu bedzie sie laczyc i aktualizowac
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem