[#1] Twoje ulubione gry na Atari 8 bit
W tym temacie prezentujemy swoje ulubione gry. Obok nazwy proszę napisać także krótkie uzasadnienie, dlaczego lubisz tą grę.
[#2] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #1

River Raid - uzasadnienie podałem w wątku o najlepszych grach na C64 :)
[#3] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #1

w przeciwieństwie do Amigi nie mam ulubionych gier na ten komputer, więc trudno wyróżnić jakąś konkretną. Każda jest na swój sposób wyjątkowa. Gdybym miał kierować się swoimi gustami - lubię strzelanki i platformówki, więc powiedzmy, że Zybex i Draconus.
[#4] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #1

Ja na Atari u kolegi grałem tylko w Robbo, troszkę w Montezumę i widziałem też grę z Druidem w roli głównej. I to wszystko.

Dlatego Robbo jest moim zdecydowanie ulubionym tytułem. Uwielbiam tego typu gry komórkowe.
[#5] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Hexmage960, post #4

i widziałem też grę z Druidem w roli głównej

pewnie Druid siedzi, pije i chrupki Też fajna.
[#6] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #1

Lasermania też była dobra. Jeżeli ktoś lubi gry logiczne oczywiście.
[#7] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #1

Boulder Dash - tą grę lubię na wszystkie komputery w różnych wersjach. BD wymiata! Aktualnie pogrywam na emulatorze ZXSpectrum.

Robbo - świetna, polska gra, dużo logiki i elementów zręcznościowych. Zawsze żałowałem że na C64 jest tylko pierwsza część. Na Atari następnych części jest od zatrzęsienia.

River Raid - świetna gra. Każdy chyba ją zna i nie trzeba jej reklamować.

Na razie tyle. W powyższe gry pierwszy raz zagrałem na Atari65XE u kolegi w latach 80-tych.
[#8] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #7

Draconus - pierwszy raz zagrałem na Atari65XE i ta gra zawsze będzie mi się kojarzyła z Atari 8 bit. Później oczywiście wracałem do niej na C64.

Zybex - pierwszy raz zagrałem na Atari...i też będzie mi się z nim kojarzyła...Później, długo szukałem jej dla C64, ale widocznie nieskutecznie. Wreszcie udało mi się ją znaleźć na jakiejś kasecie i z wielkim bólem stwierdziłem że znikają sprajty. Może jakiś cracker zawalił, a może ktoś z błędem przekopiował? Tak czy inaczej miałem od tej gry przerwę. Co ciekawe, już po roku 2000 w czasach internetowych, ściągnąłem tą grę z internetu, przekopiowałem do C64 za pomocą interfejsu i stacji dysków...i sprajty też znikały. Na emulatorze było identycznie. Co to ma znaczyć?!
Dopiero pewien Amigowiec z PPA poratował mnie dobrą wersją. Teraz w internecie już nie ma tej "wadliwej" wersji. Czy to był spisek?
[#9] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #1

Fred, RiverRaid, Lasermania :) Troche zrecznosciowek i gra logiczna szeroki uśmiech Aaa. A syn zasuwa w Donkey Kong-a na emulatorze :)

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2016 22:00:05 przez mschulz
[#10] Re: Twoje ulubione gry na Atari 8 bit

@Andrzej Drozd, post #7

Owe kolejne części Robbo to fanowskie produkcje, zrobione przy pomocy wydanego jakiś czas później konstruktora.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem