[#1] Sharp X68000
Mam w robocie troszke czasu dzisiaj i przypadkiem na youtube wpadlem na filmiki z kompa Sharp X68000. No i wyszlo mi, ze dżapanesy mieli kawal zajebistego sprzetu do grania w czasach jak my tluklismy Amigi i Atari ST. Hameryki pewnie nie odkrylem :-] Mam pytanko, moze ktos sie bawil i wie, jaki jest najlepszy emulator tego na peceta?

Dla nieznajacych - final fight na tego klasyka:

link
[#2] Re: Sharp X68000

@rzeznik666, post #1

Do niedawna żyłem w przekonaniu że najpopularniejszymi kompami w Japonii w latach 80/90ych były MSX a potem PC. Aż trafiłem na artykuł na ten temat i wyczytałem że prócz konsol które tam częściej trafiały do domów niż w Europie to najpopularniejszymi komputerami były tam 8bit: NEC PC-8801, Sharp X1, Fujitsu FM-7. A potem 16bit: NEC PC-9801, Sharp X68000, Fujitsu FM Towns. A wcześniej nawet nie słyszałem o ich istnieniu. Nawiasem mówiąc wbrew nazwie oba Nec PC nie są pecetami. :)
[#3] Re: Sharp X68000

@ZbyniuR, post #2

No mnie tez wlasnie uswiadomiles, widac ichni rynek jak zwykle rzadzil sie wlasnymi prawami.

No i prosze co znalazlem:

link
[#4] Re: Sharp X68000

@rzeznik666, post #3

No i w chwili upadku Amigi miały 1994: Sharp Jupiter-X 060turbo / Venus-X 060 (32-bit Motorola 68060) @ 50-75 MHz Performance: 76-114 MIPS, 28-42 MFLOPS Sharp Jupiter-X 060turbo / Venus-X 060. Mnie ciekawi na ile sprawniejszy był montowany wnajsłabszej wersji procesor będący klonem M68000 opracowanym przez Hitachi.
[#5] Re: Sharp X68000

@Ender, post #4

Czyli robili z czasem coraz nowsze maszynki z lepszymi prockami, wiecej ramu itp... Tylko pozazdrościć :(
[#6] Re: Sharp X68000

@rzeznik666, post #5

To żeby cię zdołować zobacz jeszcze to . Gdyby Amiga miała ARM zamiast M68k, to dziś być może w dobie rozwoju ARM, łatwiej można by stworzyć nowy kompatybilny model. W przypadku M68k, niestety CF nie sprostał pokładanym w nim nadziejom, stąd nowa Amiga nie ma procka, który by sprzętowo (w procesorze) kontynuował linię M68k. Ja optuję za procesorami SH4, ponieważ:
1) Hitachi poprawiała, współpracowała z Motorolą (poszukaj na temat 6309/ patrz HD68HC000), więc przy odpowiednich funduszach może udało by się usprawnić 68060.
2) Dreamcast od kilkunatu lat jest martwa jak Amiga, ale fani ciągle na niego programują (podobnie jak my na Amigi), wypatrują następcy (podobnie jak my), więc teoretycznie byłaby szansa zainteresowania obu środowisk projektem łączącym to co najlepsze z Amigi i Dreamcasta.
3) Uważam, że SH4AL/SH5 to lepsza rodzina procesorów, niż ARM, który kojarzy mi się wyłącznie z procesorem pomocniczym (coś na wzór DSP). Z SH były Palmtopy, netbooki a na nich Windows CE.
4) Nie ma szans na stworzenie procesora łączącego najlepsze cechy SH4 z 68060 (coś na wzór CF, czyli łączymy cechy CISC i RISC w założeniach), bo nie ma kasy, więc wkrótce o nas zapomną.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2013 20:45:56 przez Ender
[#7] Re: Sharp X68000

@Ender, post #6

najlepszy procesor dla Amigi to 68k ok, racja , wszystko inne to zawsze beda przeszczepy.
[#8] Re: Sharp X68000

@Ender, post #4

ale to brzydkie pudlo, Amiga 500 ladniejsza
[#9] Re: Sharp X68000

@gx, post #8

Amiga 500 to najpiękniejszy komputer wszechświata i zjada resztę na śniadanie! siedzi, pije i chrupki
[#10] Re: Sharp X68000

@Ender, post #6

A mnie tam najbardziej Sam'a Coupe szkoda. Jak w Radiokomputerze z rumiencami sluchalem opowiesci Br0mby z Bajtka, ze taka maszynka weszla na rynek, ja jako stary maniak Spectrumny bylem wniebowziety i czekalem, kiedy to zawita pod strzechy. No i dobrze, ze nie kupilem :-] Szkoda tych wszystkich roznej marki komputerkow, ktore zdechly pod naporem peceta... Tez sie pewnie niejeden z Was zastanawia co by bylo gdyby.... Lol, te wspomnieniowe browary mnie kiedys zabija :-]
[#11] Re: Sharp X68000

@Ender, post #6

Widzę Ender że kolejny raz wyczytałeś coś o jakimś egzotycznym sprzęcie który cię zafascynował i próbujesz tym zarazić innych. :)
Jeśli dobrze zrozumiałem to ten Hitachi SH4 jest kolejnym procesorem którego przodek to 6800. Dotąd znałem 68k (itd aż do ColdFire) co wszyscy znamy, oraz z innego odgałęzienia 6502 też dobrze znany z którego później wyewoluował ARM. A chyba najbardziej udaną maszyną z tym SH4 był DreamCast. :) Swoją drogą może faktycznie szkoda że wynalazki Hitachi nie podbiły świata w większym stopniu, a potrafią prosty procesorek przerobić w super wymiatacza, jak choćby R800 zastosowany w MSXTurboR a który zrobili ze Z80. Problem w tym że jak na wolnym rynku rywalizują lepsze rozwiązania z tańszymi to wygrywają te drugie.

Mi też szkoda że Acorn Archimedes nie zdobył większej popularności. Pojawił się w tym samym roku co A500 i miażdżył ją możliwościami, o czym świat się nie dowiedział bo ci co go opracowali byli bardziej zainteresowani zdobywaniem stopni naukowych niż podbijaniem świata swoją maszyną. A kolejne konstrukcje i oprogramowanie do niego robili by dostać dobre stopnie a nie by zarobić kaskę, ot dziwacy z brytyjskich uniwersytetów. ;)

Szukałem jakiś info co za OS siedzi w tym Sharp X68000 i wygląda na to że to było jakieś cudo którego Basic wyewoluował z tego co siedziało w Tandy CoCo, a to jedna z popularniejszych 8 bit w USA. Ech a ja myślałem że na świecie było tak samo jak u nas czyli Spectrum Atari Commodore Amstrad, a tu się okazuje że każdy kontynent miał inne "komputerowe religie". ;)
[#12] Re: Sharp X68000

@ZbyniuR, post #11

Widzę Ender że kolejny raz wyczytałeś coś o jakimś egzotycznym sprzęcie który cię zafascynował i próbujesz tym zarazić innych. usmiech

Już tak mam. Szkoda, że nie trafiłem w rozsądnej kasie Amstrada. :( Odchodząc od tematu, ostatnio były na Allegro jakieś maszynki z Z80, które wyglądały jak devkity.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 16:34:57 przez Ender
[#13] Re: Sharp X68000

@Ender, post #12

Niskie ceny za retro były kilka lat temu, a teraz każdy sprzedający liczy na to że kupi to ktoś gotowy wydać nierozsądne kwoty. To kara dla spóźnialskich w tych powrotach do sentymentów. ;)
Ale "keep dreaming" może trafisz. Ja myślę że ciągle sporo takiego sprzętu leży w kurzu, a właściciel lub jego potomek oddał by darmo gdyby wiedział komu. Tylko trzeba przełamać wstyd i pytać o zabytkowe graty KAŻDEGO napotkanego człowieka. Nawet jak dostaniesz coś co cie nie bardzo interesuje, sprzedasz by mieć na nierozsądną cenę tego co pragniesz. :) I nie wystarczy zapytać raz tylko ponawiać pytanie by ludzie zrozumieli że nie odpuścisz póki sami nie zaczną o to pytać swoich znajomych. :D
[#14] Re: Sharp X68000

@rzeznik666, post #1

Najlepszy ze wszystkich zdaje mi się być WinX68k - prostota obsługi, przejrzyste opcje, nieoficjalna wersja z angielskim międzymordziem użyszkodnika, no i co najważniejsze: z około 5 tysięcy dostępnych obrazów dyskietek nie udało mi się uruchomić bodaj tylko trzech gier.

Odnośnie twojego linka z trzeciego postu, takich niespodzianek na japońskie komputery można znaleźć mnóstwo: przykładowo Gods ukazało się na PC-98, zaś na przywołanego przez ciebie (w linku) FM Townsa jest bardzo fajny port Shadow of Beast II. A to tylko wierzchołek góry lodowej.

Zaś Sharp X68000 to rzeczywiście kawał niezłego sprzętu. Pomyśleć tylko, że amigowska Castlevania, Ghouls 'n' Ghosts czy Strider bez problemu mogły wyglądać tak jak w moich linkach, a nie być totalnymi crapami jakimi są w obecnej postaci.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2013 20:45:17 przez cpt. Misumaru Tenchi
[#15] Re: Sharp X68000

@ZbyniuR, post #11

Jeśli dobrze zrozumiałem to ten Hitachi SH4 jest kolejnym procesorem którego przodek to 6800. Dotąd znałem 68k

jak RISC to nie bardzo.
[#16] Re: Sharp X68000

@gx, post #15

Jak sama nazwa wskazuje RISC ma zredukowaną listę rozkazów. Teoretycznie każdego CISC da się przekonstruować na RISC, rezygnując z rzadziej wykonywanych rozkazów, i/lub z tych które wymagają większej liczby tranzystorów, albo wolno się wykonują. A wszystko to w celu zmniejszenia i uproszczenia rdzenia, co zmniejszy jego zapotrzebowanie na prąd i pozwoli go bardziej podkręcić. Tak to przynajmniej rozumiem jako laik.
Najbardziej znany przykład:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Architektura_ARM#Historia

Choć w przypadku SH4 rzeczywiście się pomyliłem. Ender tak niefortunnie sformułował swój wpis #6, że się zasugerowałem, plus moja pobieżna lektura tematu. A w powtórnym czytaniu nie widzę powiązania miedzy 6800 a SH4. :)
[#17] Re: Sharp X68000

@ZbyniuR, post #16

(6309) wskazałem żeby pokazać, że zrobili coś lepszego niż oryginał (6800). To być może na wyrost pozwala mi sądzić, że podobnie było z 68000.
[#18] Re: Sharp X68000

@cpt. Misumaru Tenchi, post #14

IMO - Czasami mi sie wydawalo, ze niektore gierki na Ami specjalnie byly wykastrowane z wielu znanych z automatow szczegolow, zeby jednak czyms tych ludzi do salonow przyciagac. Ot taka moja teoria spiskowa :D
[#19] Re: Sharp X68000

@ZbyniuR, post #16

eoretycznie każdego CISC da się przekonstruować na RISC, rezygnując z rzadziej wykonywanych rozkazów

nie da sie, chocby arch. load/store musi byc zachowana, staly rozmar rozkazu... risc to nie tylko krotsza lista rozkazow.

idealnym przykladem jest MIPS RISC :)
[#20] Re: Sharp X68000

@rzeznik666, post #18

IMO - Czasami mi sie wydawalo, ze niektore gierki na Ami specjalnie byly wykastrowane z wielu znanych z automatow szczegolow, zeby jednak czyms tych ludzi do salonow przyciagac. Ot taka moja teoria spiskowa

To nie teoria spiskowa, tak się właśnie robi.

A jeszcze co do Acornów Archimedes i ich srodowiska: po wycofaniu się Acorna z ich produkcji, rynek - podobnie jak później amigowy - rozdwoił się na dwa nurty: firmy RiscOS Ltd. i Castle Technology Ltd. . Tyle, że oni się ze sobą tak nie żarli. Zdaje się, że w ogóle się nie żarli. Zdaje się, że nawet współpracowali...

Stronka o Acornach : http://acorn.chriswhy.co.uk/ - sporo ciekawych dokumentów, można pozazdrościć rozwiązań sprzętowych i programowych , które sam producent oferował do swoich maszyn (ośmiobitowych też - IMO ośmiobitowce wszechczasów). Nie podbili z tym świata, prawdopodobnie tylko dlatego, że nawet nie próbowali - wystarczała im silna pozycja na rynku UK...

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2013 14:01:05 przez makjuzer
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem