[#1] Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów
Witam
Już kiedyŚ zastanawiałem się nad przeróbką mojego dziewiczego xboxa 1 tak żeby uruchamiać na nim emulatory, mieć większy dysk twardy, zainstalować swoje oryginały na HDD. Pytam tutaj, bo wiem, że ludzie mają tutaj przerobionego xboxa i liczę, że doradzą. Na foram Xboxa jakiś taki chaos panuje, no i do obcych nie mam za bardzo zaufania.
O co mi chodzi:
1. Jakim chipem przerobić DUO X3, czy ALLADIN XT +2? Kiedyś gdzieŚ słyszałem, że ponoć ten drugi najlepszy.
2.Czy w Xboxie da się zamontować dysk SSD lub karte CF jako HDD?
3. Jaki soft zainstalować po przeróbce, żeby zadziałały emulatory (AMIGOWY przede wszystkim)?

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 18:17:23 przez Ender
[#2] Re: Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów

@Ender, post #1

Też sobie przerobiłem XboXa głównie do emulacji. Niewiele Ci pomogę bo robiłem to tylko sobie :)

1. Chipa żadnego nie trzeba, podobno nawet nie warto, sam nie posiadam. Przeróbka opiera się na podmianie plików na dysku, lub flashowaniu BIOS-u. To w zupełności wystarcza.

2. Dyski SATA przez przejściówkę działają, więc chyba nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby pozostałe też nie działały.

3. Na necie są gotowe paczki z różnymi programami i grami do zgrania na dysk, bez problemu uruchamialne po przeróbce. Znajde linka to zapodam.

Niewiele wniosłem do tematu, ale sam tak zrobiłem i konsolka odpala wszystko jak rakieta.
[#3] Re: Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów

@Esio, post #2

1) Czy taka przeróbka pozwala na wymianę dysku na większy i skopiowanie oryginałów na HDD?
2) Wolałbym płytki schować, bo dzieciaki różnie się z nimi obchodzą, a mnie ich szkoda.
3) Który z dostępnych chipów jest lepszy? (Alladin XT, czy DUO X3)
4) Można gdzieś dorwać kabel HDMI = HDMI do Xboxa 1 ?
[#4] Re: Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów

@Ender, post #3

ad4.
Tylko VGA
http://xboxforum.pl/dla-swiezakow-f79/xbox-1-kabel-do-monitora-83292.html#post665762
i Component,
http://xboxforum.pl/sprzet-f128/schemat-kabla-vga-component-s-video-composite-oraz-audio-81865.html

Tez jestem w trakcie przygotowan do zamiany xbox w "multiemulator"

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 18:18:37 przez Norbert
[#5] Re: Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów

@Norbert, post #4

Ja mam taki kabel w konsoli siedzi HDMI a do tv mam trzy kabelki, które są wpięte w przejściówkę Euro. Generalnie obraz jest super, ale gdybym kiedyś dorobił się jakiegoś nowoczesnego TV z HDMI (zachorowałem na plazmę 50" ) to myślałem o kablu HDMI=HDMI.
Czym będziesz przerabiał konsolę? Chipem, czy softem?
[#6] Re: Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów

@Ender, post #5

Proszę co znalazłem. Normalnie jestem w szoku Ultimate XBMC XBOX Console
[#7] Re: Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów

@Ender, post #6

Nie chcę reklamować tu innych for, ale jest takich dużo na necie, nawet PL, gdzie jest wszystko opisane jak przerobić konsole. Chipów nie musisz dawać, wystarczy flash bios-u i softmod. Przeróbka na VGA, dodanie USB i możesz ściągać gry na HDD, emulatory, filmy itd, itp.
[#8] Re: Przeróbka Xboxa 1 pod kątem emulatorów

@Ender, post #6

Miałem konsolę z XBMC. Fajnie działało do momentu jak coś przestawiłem i przestało odgrywać mp3 oraz przestał działać emulator N64, a wcześniej śmigał tak fajnie że bez problemu grałem w Mario 64 :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem