[#1] Jaki dobry programy graficzny na C64?
Szukam fajnego programu do pikselowania na C64. Interesują mnie tryby FLI, MULTICOLOR, SuperHires FLI. No i żeby myszkę obsługiwał ;)
Co byście polecili?
[#2] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@frywolny_marian, post #1

Mnie kojarzy się jakiś Personal Paint z kasety programy graficzne.
[#3] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Ender, post #2

Personal Paint to raczej amigowy program. Znalazłem fajną stronkę z wieloma programami graficznymi (i nie tylko) na C64. Jakby kogoś to interesowało:
http://www.haddewig.de/nogames64/
Jest tam wszystko czego potrzeba by coś fajnego na komciu wyrzeźbić. Odkurzyłem swój stary C64, na PC zainstalowałem CCS64 i biorę się do roboty ;)
[#4] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@frywolny_marian, post #3

Hej, a w związku z tematem rysowania na C64 mam małe pytanie - był kiedyś taki program/gra na C64 w którym rysowało się wszystkie sprajty do gry, a następnie grało się w tę grę właśnie z narysowanymi sprajtami. Silnik zawsze był ten sam, tylko grafika zależała od naszej inwencji twórczej. Pamięta może ktoś nazwę tego programu/gry?

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2011 01:45:42
[#5] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Minniat, post #4

Ostatnio przejrzałem sporo programów na C64 i wydaje mi się, że na coś takiego się natknąłem. Teraz nie mam czasu, ale później spróbuję to odnaleźć.
[#6] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Minniat, post #4

Już wiem. To był "Garry Kitchen's Gamemaker" firmy Activision.
Do pobrania (legalnie) stąd:
http://www.mts.net/~kbagnall/commodore/gamemaker/download.html
[#7] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

Art Studio Hires (dwukolorowy) oraz drugi w niższej rozdziałce, takiej jak gry - Advanced Art Studio (w 16 kolorach).

Ogólnie Art Studio.

Poszukaj jeszcze w google nazw - Amica Paint i Koala Paint. Niestety nie pamiętam tych programów dobrze. Był jeszcze jakiś edytor do grafiki Fly, czyli anmacji dwóch nałożonych obrazków, dzięki czemu obrazek oferował większą ilość kolorów i wzrokowo wyższą rozdziałkę, ale to tylko sztuczka. :)
[#8] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Ender, post #2

Personal Paint

Ten program jest niezbędnikiem każdego Amigowca klasycznego, np. mnie. Ponieważ często wystarcza tylko 8 bit. :)
[#9] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Andrzej Drozd, post #7

Już dotarłem do dobrych tytułów. Dzięki.
[#10] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@frywolny_marian, post #3

Dlatego napisałem, że kojarzę ;) Pamiętam jakiegoś Painta z C64.
[#11] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@frywolny_marian, post #6

To niezupełnie to, w tamtej grze był tylko edytor spriteów. Te sprite'y były używane jako wrogie stworki. Ale dzięki za linka do tego edytora!

[#12] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Ender, post #10

Co drugi to paint. O pomyłkę nie trudno ;)

@ Minniat
Ciągle wertuję tony programów na C64. Jak się jeszcze na coś natknę to dam znać.
[#13] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@frywolny_marian, post #12

Ciągle wertuję tony programów na C64. Jak się jeszcze na coś natknę to dam znać.

Dzięki :)

[#14] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Minniat, post #13

Minniat, a nie było to czasem Shoot 'Em Up Construction Kit, zwany popularnie SEUCKiem? Swego czasu krążyły wręcz koszmarne ilości gierek produkowane na nim. Silnik wciąż ten sam, żadnych power upów do zbierania, tylko przesuw ekranu i prosta naparzanka w przeciwników, którzy zazwyczaj nawet lecąc na ciebie strzelali w losowych kierunkach...

[#15] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@cpt. Misumaru Tenchi, post #14

Nie, to nie SEUCK. Tamta gra działa się na pewno na jednym ekranie, postać wyłaniała się z lewej strony ekranu i napotykała na te stworki. Edytować można było tylko sprite'y tych stworków. Niestety tylko tyle pamiętam.

[#16] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Minniat, post #15

To mnie już realnie zainteresowałeś. Sam chętnie rzuciłbym na to okiem. Rzuć tytułem gdybyś sobie przypomniał, pliz.

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 14:22:47
[#17] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@Minniat, post #15

Możesz spróbować przejrzeć 31000 screenshotów z tej strony :) http://www.gamebase64.com/downloads.php

Chyba mało znana ta gra była, ja tylko pamiętam, jakąś grę z czołgiem i jakąś platformówką z jedną plansza, ale tam głównego bohatera się animowało (lecz nazwy na pewno sobie nie przypomnę)

[#18] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

Szukam fajnego programu do pikselowania na C64. Interesują mnie tryby FLI, MULTICOLOR, SuperHires FLI. No i żeby myszkę obsługiwał
Co byście polecili?

Funpaint 2.4 Pro

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=17977

[#19] Re: Jaki dobry programy graficzny na C64?

@OSH, post #18

Z tym się jeszcze nie spotkałem. Będę miał chwilkę to potestuję. Dzięki.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem