[#1] Glany, but idealny? ;)
Każdy kto zagląda często (codziennie) na PPA, na pewno ma "zjechane" na temat klimatów amigowych. Każdy ma też wiele innych hobby.
Tym razem jednak zahaczmy o sprawy przyziemne. O jedzeniu i ekologi już było, więc czas porozmawiać o obuwiu codziennego użytku. :P

Kto z Was chodzi w glanach i dlaczego? Ja aktualnie spostrzegłem że od kilkunastu lat używam glanów, obuwia glanopodobnego (traperów), a od długiego czasu już tylko glanów. Mam aktualnie "padnięte" długie glany, dwie pary już mocno zużytych, ale sprawnych krótkich glanów (jeszcze pochodzę w nich po górach), a ostatnio na zimę, po krótkim zastanowieniu, kupiłem sobie nowe długie glany. Glany są śliczne.
Co myślicie o tym przyziemnym obuwiu codziennego użytku? :)
[#2] Re: Glany, but idealny? ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Ja miałem glany w podstawówce ;) Od dłuższego czasu preferuję adidasy ;)

[#3] Re: Glany, but idealny? ;)

@parallax, post #2

Najlepsze są tylko NIKE. OK I mają fajne logo. Adidasy to takie dresiarskie są :P

[#4] Re: Glany, but idealny? ;)

@snajper, post #3

Ja lubię Reeboki i Adidasa :P

[#5] Re: Glany, but idealny? ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Preferuję PUMY.

Dość drogie, ale wytrzymałe.

[#6] Re: Glany, but idealny? ;)

@Hubez, post #5

a ja chodze w drewniakach bo lubie nature!!!
[#7] Re: Glany, but idealny? ;)

@parallax, post #2

Ja lubię Pumy na codzień. A na jakieś góry to dobre wojskowe spadochroniarskie skoki Mocne i wygodne a do tego lekkie jak na ten typ obuwia :D

[#8] Re: Glany, but idealny? ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Pod koniec podstawówki, w zawodówce i potem technikum - "opinacze" :) Dla mnie były wygodne i na cały rok. W 2003 pojechałem do wojska odbyć służbę zasadniczą właśnie w opinaczach. Na miejscu się zdziwiłem jak dostałem inne buty wojskowe, tzw. desantówki chyba? Gorsze od opinaczy bez porównania.
Dzisiaj chodzę w byle czym, półbuty, adidasy (nie firmowe) itd.
Chętnie bym wrócił do opinaczy, ale cena ponad 200zł :(

edit----
@Andrzej: Glany jakoś mi się nie podobają w porównaniu z opinaczami. Chociaż komfort pewnie ten sam?

Ostatnia modyfikacja: 11.11.2010 00:56:00
[#9] Re: Glany, but idealny? ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Wysokie glany, 10 dziurek (bo wyższe to już perwersja ;) ) to jest idealne rozwiązanie na koncerty na których się dużo skacze, pięknie usztywniają kostkę, dzięki czemu trudniej o kontuzje. Na zimę nie koniecznie, bo przy dużych mrozach bez odpowiednio grubych skarpetek ciągnie od blachy po paluchach ;) Jeśli chodzi o piękno tych butów to uważam, że te od doktora Martensa produkowane jeszcze w Anglii były najładniejsze. Teraz ta cała chińszczyzna z wielkimi grubymi podeszwami wygląda jak samochód po wiejskim tuningu. Naprawdę ciężko jest kupić teraz ładne glany. Ja sam śmigam w nich raczej okazyjnie, właśnie koncerty czy sezon jesień/zima. Latem najwygodniejsze są trampki jakiejś porządnej firmy, które są w stanie wytrzymać kilka sezonów a nie dwa tygodnie ;) Oprócz tego chodzę w butach polskiej firmy Wojas, robią naprawdę porządne buty.

Pozdrawiam rotfl

[#10] Re: Glany, but idealny? ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Noszę :) Lubię te buty, nadają się i do kiecki i do skopania komuś dupy :P
Doskonale sprawdzają się na koncertach, już ktoś wspomniał o usztywnieniu :) Poza tym to naprawdę solidne buty, nie rozlecą siępo 1 roku użytkowania, że się tak wyrażę, no chyba że ktoś w nich chodzi na okrągło :P Mam 4 pary, jedne niskie, ale tak zjechane, że trzymam je właściwie z sentymentu, jako ze były to moje pierwsze glany :)
Mam 2 pary 10 dziurkowe, jedne na koncerty a drugie takie lepsze do chodzenia na co dzień :) No i... takie jak to Ciapo określił, zakrawające o perwersję 20 dziurkowe do kolana :D Zajebiście nadają się do krótkich kiecek i nie tylko :P
W każdym razie polecam glany, są wygodne, solidne i ładne :)
Ah, no i oprócz glanów noszę też trampki
Niecierpię butów na obcasie, ble.

[#11] Re: Glany, but idealny? ;)

@Katiria, post #10

Ja w zasadzie tylko adidasy (a w zasadzie to Sprandi:P). jedna pare noszę już trzeci rok. Żadnych glanów czy "normalnych" półbutów. W zimie kozaki.

[#12] Re: Glany, but idealny? ;)

@OSH, post #11

A ja w zimie nike, a latem nike. A na koncerty to chodzę we fraku i w nIKE.

[#13] Re: Glany, but idealny? ;)

@Katiria, post #10

W glanach terż śpisz?
[#14] Re: Glany, but idealny? ;)

@Katiria, post #10

Chyba się zakochałem ślina nie sądziłem, że istnieją jeszcze dziewczyny/kobiety z takim podejściem do życia :P

Chodząc w glanach przez cały rok też nie łatwo jest je zniszczyć :) Mam kumpla, który nawet latem chodzi w 10 dziurkowych glanach na zasadzie sandałów ;) bez wiązania, a i tak potrzebuje minimum 2-3 lat żeby jedną parę zajechać.

Inny kumpel kiedyś kupił sobie 18 dziurkowe, a potem biegał po szewcach, żeby je przerobić na 10 bo wyglądał w nich co najmniej dziwnie ;)

Pozdrawiam rotfl

[#15] Re: Glany, but idealny? ;)

@Workbench1.3, post #13

Ale tylko czasami ;)

Pozdrawiam rotfl

[#16] Re: Glany, but idealny? ;)

@Katiria, post #10

No i... takie jak to Ciapo określił, zakrawające o perwersję 20 dziurkowe do kolana szeroki uśmiech Zajebiście nadają się do krótkich kiecek i nie tylko :P

Ten widok prześladuje mnie do dziś. :)

[#17] Re: Glany, but idealny? ;)

@Andrzej Drozd, post #1

w Liceum chodziłem jakiś czas.
W wojsku mi zbrzydły... nogi miałem poharatane na maxa! (3 rozne pary i to samo).
pozniej w nastepnej sluzbie to samo. Opinacze strasznie niewygodne... Zraziłem się i przerzuciłem się na FILA.

[#18] Re: Glany, but idealny? ;)

@bombermax, post #17

Ja uwielbiam adidasy jak większość zresztą a glany to nie moja bajka
[#19] Re: Glany, but idealny? ;)

@Workbench1.3, post #13

@Workbench: no wiesz..czasem po imprezie się zdarzyło :P

@Ciapo: haha ;)
Ty się śmiej..kiedyś widziałam laskę, która glany przerobiła na sandały O_o to było dopiero dziwne..
A no bo w takich wysokich to babki mają dobrze wyglądać, a nie faceci :P ;)

@Tenchi: aaaaaaaaa!! pamiętam xDDD

[#20] Re: Glany, but idealny? ;)

@Andrzej Drozd, post #1

Ja nosiłem martensy, wysokie, kolor ciemnoniebieski. To było to! Wygoda i wytrzymałość. Imprezy, koncerty, akademie szkolne, wypady w góry i do lasu, po prostu OK. Teraz to różnie, ogólnie preferuję buty które się szybko wkłada i nie sznuruje, człowiek zrobił się leniwy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem