[#1] Commodore 128
Trzy komputery w jednym: tryb 128 i C-64 oraz system CP/M. Na płycie głównej zgodnie egzystują przedstawiciele dwóch światów, mikroprocesor Z80 i 8502, który jest odpowiednikiem 6502 i 6510. Mają one równoprawny dostęp do wszystkich elementów systemu. C128 może pracować w nowym trybie 128, w trybie C-64 akceptuje bogate oprogramowanie C-64 (wpisujemy z klawiatury GO 64 i Return, a druga możliwość przytrzymanie klawisza c= podczas włączenia komputera). Trzeci tryb pracy to CP/M przy wykorzystaniu procesora Z80.

Czy to oznacz ze mozliwe jest ladowanie gier/demek z ZX Sepctrum/Timex ?
ma ktos doswiadczenie ..zastanawiam sie nad nabyciem takiej maszynki

[#2] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #1

polecam wersje DCR, ma 64 vramu (kilobajtów) i wbudowaną stacje dysków
nie ma możliwości na uruchamianie gierek z innym maszyn Z80.
Dziala natomiast cp/m więc bedziesz mogl uruchomic turbopascala 3.0 albo wordstara. Dodatkowo masz wyjscie Ega/cga ale nie ma sterowników dla gema z80 wiec pozostaje tryb tekstowy 80 kolumnowy, dla DCR są dostępne dosc wysokie rozdzialki z interlacem. Jest tez specjalny GEOS.

aa i jest demko:
http://www.youtube.com/watch?v=sW4V-ehYFQw

[#3] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #1

Czy to oznacz ze mozliwe jest ladowanie gier/demek z ZX Sepctrum/Timex ?

Niestety, nie, choć to się przecież samo nasuwa. No ale wiadomo - Commodore...
[#4] Re: Commodore 128

@rzookol, post #2

demko takie sobie ..juz wole to z C64 :)
http://www.youtube.com/watch?v=zVPW40ygds4&feature=related

[#5] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #4

tu raczej chodzilo o to, żeby na komodzie zrobić demko w 700x400

[#6] Re: Commodore 128

@rzookol, post #5

chyba raczej 640×400 (interlaced).

czy 128D ma 64 kb VRam ?

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2010 12:51:32
[#7] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #6

GraphicBooster128: 752 x 700 (monocolor, interlaced), 640 x 540 (multicolor, interlaced) ;)

BTW - nie po to C= oferowało $100 rabatu przy zakupie C64 gdy zwracało się im spektrumnę, żeby do C128 (przy projektowaniu którego Bill Herd i spółka własnie tych trumien używali jako np. podnóżków) ładować kompatybilność z ZX-em ;)

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2010 12:55:50
[#8] Re: Commodore 128

@konrad_0x42, post #7

http://www.c128.net/infos/image/pic_gfxbooster7-88.gif

tyle ze 1987 r to troche za pozno (nowa fala 16 bitowych komputerow)

[#9] Re: Commodore 128

@rzookol, post #2

polecam wersje DCR, ma 64 vramu (kilobajtów) i wbudowaną stacje dysków

1. Każde C128D miało stację - nie tylko DCR ;)
2. 64kB "VRAM" można łatwo zrobić sobie i w plastikowym C128D i w zwykłym C128
3. Plastikowe D ma bajerancką rączkę ;)
4. No i w plastikowym C128D kontroler stacji to tradycyjne WD1770/1772 a nie komodorowski układ ("1770" + CIA w jednym), do którego nie ma zamienników...

Osobiście więc polecam plastikowe C128D. Sam mam cztery :P

[#10] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #8

Niby tak, tyle że 8583 (VDC) został pierwotnie zaprojektowany do C900, które zostało zarzucone jak C= kupiło Amigę. A C900 wyrabiał do 1024x800@72 Hz w mono.

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2010 13:07:04
[#11] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #1

Dzisiaj taki komputerek to fajna ciekawostka, sam mam wersje 128D, ale w czasach świetności ośmiobitowców był to straszliwie drogi sprzęt.
Poza zaletami w stylu 3 w 1 oraz obsługą szybszego i dwustronnego flopa miał tez wady, przełączenie trybu wyświetlania z 40 na 80 znaków wymagało oddzielnego kabelka w oddzielnym gnieździe a dźwięk był tylko w gnieździe na 40 znaków.
Włożenie jakiegoś karta pomagającego przy pracy w trybie C64 blokowało start w trybie C128, trzeba było wyciągać a to nie wpływało najlepiej na złącze.
Oprogramowania potrafiącego wykorzystać większą ilość pamięci było (i jest do dzisiaj) tyle co pies napłakał. W warunkach domowych użytkownicy tłukli praktycznie i tak gierki z C64.

Pozdrawiam
[#12] Re: Commodore 128

@RadoslawF, post #11

dziekuje wszystkim za podzielenie sie wiedza o C128
jednak zostane przy swojej mydelniczce C64g
szkoda ze nie da sie emulowac ZX spectruma poprzez Z80 ;(

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2010 13:30:15
[#13] Re: Commodore 128

@RadoslawF, post #11

Drogi to mało powiedziane. Co prawda to już początek lat 90-tych był, ale wtedy C128DCR kosztował 4,5mln a Amiga 500 5,5mln.

C128D to naprawdę bardzo sympatyczny komputerek. Sam mam C128D i DCR. Podorabiałem im drive selectory i inne takie wygibasy. Działają niezawodnie po dziś dzień. Fajnym "ficzerem" było to, że miały wbudowany reset i drive reset. W razie jakiejś zwiechy nie trzeba było pstrykać wyłącznikiem. Niestety softu pod C128 było jak na lekarstwo. W zasadzie wszyscy których znam, a mieli C128D, używali go jak zwykłego C64 ze stacją dysków. Na bank nie działały na nim dwie gry Elite i Empire. Elite miało chyba wersję na C128. Moim zdaniem ten sprzęt pojawił się za późno. Gdyby wyszedł rok (maksymalnie dwa lata) po C64, to mógł mieć szanse aby odnieść jakiś sukces. Niestety w momencie wyjścia na rynek był skazany na porażkę ze strony 16-bitowców. Nawet gdyby nie opóźnienie spowodowane wadliwym układem (nie pamiętam już którym) i tak nie dałoby się go ocalić.

[#14] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #12

Hołdys, a wczytujesz gry z kasety, czy masz jakiś bajerancki dodatek na kartę SD może?

Czy da się C64 podłączyć do twojego projektora?

[#15] Re: Commodore 128

@HOŁDYS, post #1

Czy były pisane jakieś gry specjalnie pod C128 ? .Trochę googlowałem i nic ciekawego nie znalazłem , no może poza wątkiem na jakimś forum ppa czy jakoś tak hehe . Jak to mówią wszystkie drogi prowadzą do Rzymu:).

Chciałem zobaczyć czy jakoś te dodatkowe 64 kb wpłynęły pozytywniej na grafikę . Jeśli są jakieś poproszę tytuły albo linki .

Generalnie to przygarnąłem C64 za flaszkę , i nawet odpalił po 5 latach leżenia w zawilgoconej piwnicy :/ . Jeszcze tylko ciemną pokrywkę i kartridża brakuje i będzie zestaw jaki miałem ze 20 lat temu ..albo dawniej ,niech będzie 20 .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem