[#1] C64 ; nagrywanie programów
Witam.

Tak się składa że znajomy ma C64, niestety brak softu sprawia,że komputer jest kompletnie bezużyteczny.

Rozejrzałem się trochę po googlach, być może źle formułowałem zapytania dla wyszukiwarki ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Mianowicie czy można jakoś nagrać programy na kasety (są jakieś strony z plikami audio-programami)?

Pozdrawiam
[#2] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #1

Są. Obrazy dyskietek są w plikach .d64 a kaset w plikach .t64
Tu jest o przenoszeniu plików .t64 na kasetę:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1633241.html

Do zabawy jest potrzebny program WAV-PRG

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2010 22:04:54
[#3] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #1

Ja wywaliłem magnetofon i zrobiłem sobie coś takiego:
http://www.c64-wiki.com/index.php/SD2IEC

http://www.box.net/shared/0795xe08ow

Do tego jiffydos lub exos i gry wczytują się w 6s a nie w 3 minuty. Chyba, że ktoś woli klimat :)

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2010 16:10:48
[#4] Re: C64 ; nagrywanie programów

@rafgc, post #3

Ile kosztuje taka wygoda?
[#5] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #4

http://www.allegro.pl/item1027608277_interfejs_sd2iec_dla_commodore_c64_c128.html
[#6] Re: C64 ; nagrywanie programów

@qwerty4000, post #5

Dzięki

Ja żeby nie nagrywać tyle kaset zastanawiam się nad takim czymś http://www.allegro.pl/item1018722433_kaseta_adapter_mp3_mp4_tania_wysylka_fv.html

podlączonym do odtwarzacza mp3 na którym będzie znajdował się soft w formacie wav , tylko jestem ciekawy czy to zadziała

Pozdrawiam
[#7] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #6

Wygląda ciekawie. Skąd weźmiesz gry/programy w formacie WAVE?
Nie wiem czy to zadziała, ale nie znam się na tym. Tak na mój rozum musiałbyś zgrać wszystkie programygry do postaci "pisków". Jeśli by to tak dało się zrobić to rzeczywiście wystarczy takie urządzonko za 10zł z przesyłką i CD/DVD z programami/grami w postaci "pisków".
Takie przegrywanie do postaci "pisków" było by czasochłonne, tak mi się wydaje.

Sam jestem ciekaw czy tak można przenosić dane. Zawsze to lepiej mieć kilka płytek DVD niż stertę kaset.

Po przeczytaniu tego:

http://wav-prg.sourceforge.net/

wygląda, że jest to możliwe. Choć na pewno czasochłonne.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 11:29:57

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 11:33:35
[#8] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #6

Chyba naprawdę lepiej kupić/zrobić SD2IEC... Ja kupiłem od tego gościa na allegro i jest bardzo OK.

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 11:45:01
[#9] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Tomski, post #7

Należałoby chyba tylko pliki *.t64 przerobić na pliki wav, albo pokusić się o poszukanie już przerobionych gier. Całość mógłbym wtedy wrzucić na odtwarzacz mp3 i uruchamiać bezpośrednio przez taki adapter.

To taki model teoretyczny tylko, zastanawiam się jak to wprowadzić w życie, na czasie wczytywania na pewno nie oszczędzę , ale za to nie będę musiał nagrywać tylu kaset.

Pozdrawiam
[#10] Re: C64 ; nagrywanie programów

@strim, post #8

Przepraszam, zapłacić 100zł a zapłacić 10zł to jest różnica przynajmniej dla mnie. A i klimat inny. Pozostaje zrobić wycięcie w klapce magnetofonu aby przełożyć kabel od taśmy.

@Inco

Czytałeś ten link co podałem?
Tam jest napisane, że program Audiotap załatwi zmianę na WAVE:

"WAV-PRG is a program able to create a .TAP file or Commodore 64 tape from a C64 emulator file (.PRG, .P00, .T64), and create emulator files (.PRG, .P00, .T64) from a Commodore 64 tape. The latter can only be done if the tape is in a format supported by an existing plug-in. Audiotap is a program for conversion between .TAP files and Commodore 64 tapes. Audiotap can read/write WAV files containing the sampled sound of a tape, and can also record tapes from the sound card and play sound to the sound card.

Both program can read tapes from WAV samples, or directly from sound card input. They can create WAV files, which can be later recorded to tapes, or play sound to sound card, so tapes can be recorded directly. Because of this, they do not require custom-built cables, just plain audio cables connecting the sound card and a normal audio tape player/recorder.
Both programs are available for Windows and Linux. They are distributed under the GNU General Public License so they can be downloaded and used for free. "

[#11] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #9

Ja żeby nie nagrywać tyle kaset zastanawiam się nad takim czymś http://www.allegro.pl/item1018722433_kaseta_adapter_mp3_mp4_tania_wysylka_fv.html

podlączonym do odtwarzacza mp3 na którym będzie znajdował się soft w formacie wav , tylko jestem ciekawy czy to zadziała

Nie zadziała. C64 steruje pracą magnetofonu w taki sposób, że uruchamia i zatrzymuje zapis lub odczyt w odpowiednich momentach. Kaseta-adapter nie działa natomiast "w drugą stronę", tzn. nie można za jej pośrednictwem sterować funkcjami odtwarzacza mp3 i nakazywać mu, kiedy i który "utwór" ma odtwarzać i kiedy przestać.

Poza tym trzebaby stosować format .wav albo inny bezstratny, bo kompresja stratna mogłaby uczynić dane nieczytelnymi. A takie formaty dużo zajmują miejsca.
[#12] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Daclaw, post #11

Nie zadziała. C64 steruje pracą magnetofonu w taki sposób, że uruchamia i zatrzymuje zapis lub odczyt w odpowiednich momentach. Kaseta-adapter nie działa natomiast "w drugą stronę", tzn. nie można za jej pośrednictwem sterować funkcjami odtwarzacza mp3 i nakazywać mu, kiedy i który "utwór" ma odtwarzać i kiedy przestać.

tutaj sam użytkownik będzie wysyłał/odtwarzał program w formacie WAVE na MP3 podłączonej pod ten adapter. Oczywiście to działa tylko na gry "taśmowe", dyskietkowe odpadają z tego powodu co napisałeś wyżej.

Poza tym trzebaby stosować format .wav albo inny bezstratny, bo kompresja stratna mogłaby uczynić dane nieczytelnymi. A takie formaty dużo zajmują miejsca.

Na CD mieści się 80 min nagrania, na kasecie było 60min(nie pamiętam czy na jednej stronie czy też na obu stronach, ale chyba w sumie 120min). Czyli wychodzi, że na DVD będzie tego 560 min, co da około 4.5 kasety(na jednej kasecie tych gier mieściło się multum). Co daje chyba niezły wynik.
Chyba sam się skuszę i kupię taki jeden adapter i sprawdzę w praniu. 10zł nie majątek.

Polecam jeszcze poczytać to:

http://wav-prg.sourceforge.net/wpfaq.html
http://wav-prg.sourceforge.net/faq.html

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 12:31:09

Ostatnia modyfikacja: 11.05.2010 12:41:54
[#13] Re: C64 ; nagrywanie programów

@strim, post #8

Możesz, krótko opisać jak to urządzonko spisuje się w praktyce. Mam C128, stacje 1541 II , magnetofon i zastanawiam się, czy stacji i magnetofonu nie opchnąć, a w zamian nie sprawić sobie takiego urządzonka. Zależy mi na szybkim wczytywaniu gier i zgromadzeniu na jednej karcie gier tematycznie powiązanych ze sobą (coś jak składanki na C64 -np. symulatory). Zastanawia mnie kwestia wybierania z takiego zbioru (znajdującego się na karcie) konkretnych tytułów i uruchamiania ich.

[#14] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Ender, post #13

W praktyce? Działa :D.

Przeczytaj proszę:

http://www.c64-wiki.com/index.php/sd2iec_%28firmware%29
http://www.c64-wiki.com/index.php/SD2IEC

Ja to zrobiłem przed zakupem i rozwiało to moje wątpliwości ;).

[#15] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Ender, post #13

Zadziała, ale trzeba trzymać spację na początku wczytywania gry, aby ekran informacyjny dot. znalezionego tytułu nie zatrzymał wczytywania gry, bo mp3 będzie dalej wysyłało dane pomimo, ze C64 będzie stał w miejscu.

To urządzonko jest w pewnym sensie bardzie zamiennikiem magnetofonu niż stacji dysków, ponieważ nie obsługuje natywnie fastloaderów, poniewaz urzadzenie emuluje tylko protokół komunikacyjny a nie emuluje układów wewnętrznych stacji dysków i mechaniki. Urządzenie, które jest najbardziej kompatybilne z stacją dysków to 1541 ultimate, ale nie wiem, czy Ci się to uda zdobyć http://www.1541ultimate.net/content/index.php.

Niemniej jednak, kilka fastloaderów jest obsługiwana i dość sporo gier działa. Powinny działać wszystkie w formacie M2I, będą działać wszystkie gry jednoplikowe. Do obsługi tego urządzenia są dwa programy sd2browse i fibr, ten drugi jest lepszy (oferuje więcej informacji i obsługuje M2I) ale i zajmuje 10x więcej miejsca, więc wczytuje się też dłużej. Nie ma to większego znaczenia ja się włoży jiffyDOS lub inny zamiennik kernala przyśpieszający pracę stacji (exos). Z jiffyDOS masz jednak tą wygodę, że nie musisz operować głupimi poleceniami typu OPEN1,8,15,"CD//SOMEDIR/:SOMEGAME.D64":CLOSE1, ja mam np wrzucone sd2browse i fibr w katalogu głównym karty SD i mam połączony reset C64 z resetem z SD2IEC, przez co po każdym resecie wraca do katalogu głównego. Wtedy np wciskam sobie F5 i wpisuję FIBR, RETURN i już mi się wgrywa program do obsługi tego urządzenia. Obsługa tego programu polega na wybieraniu kursorami/joystickiem interesującego katalogu, gry lub obrazu dyskietki.

Ostatnia modyfikacja: 12.05.2010 15:31:58
[#16] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Tomski, post #12

Jak będziesz po testach z tą kasetą to odezwij się w tym wątku.

Pozdrawiam.
[#17] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #16

Nie będzie to prędko - brak czasu. Najprędzej jesień-zima tego roku.

[#18] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Tomski, post #17

To w takim razie ja spróbuje załatwić to szybciej, oczywiście podziele się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam
[#19] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #9

Pamiętaj tylko o tym, żeby pliki były nagrane w MONO. Jak to zrobisz w STEREO, to LOAD ERROR murowany :D

[#20] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Nightmare777, post #19

Nawet jeśli WAV byłby w stereo, to i tak nie ma różnicy, bo w odydwóch kanałach grałoby to samo, MP3 i tak będzie grało to samo na dwóch kanałach jak plik będzie w MONO. Najważniejsze to aby powyłączał wszystkie filtry typu, rock, metal, pop i spersonalizowane ustawienia korektora graficznego (equalizer) jeśli są.

[#21] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #1

Ja ogolnie dokupilem sobie stacje 1541 II do C64. Sciagnalem z Aminetu program Easy1541 (dla Amigi), wg. umieszczonego w nim schematu zrobilem kabel i podlaczylem stacje do Amigi. Od tej pory moge sobie zrzucic kazda gre z internetu w .d64 i nagrac obraz na dyskietke 5.25.
Pozniej wystarczy podlaczyc stacje do C64 i juz.
Zapomnialem w ogole o magnetofonie i kasetach, a nawet wiele gier z kaset zrzucilem za pomoca Spektacular Copy (to taki idealny kopier na C64 typu kaseta=>dyskietka itp.) na dyskietke i calosc wrzucilem do Amigi, a pozniej na CD do archiwum.
Oczywiscie gry ktore zrzucilem z kasety na dyskietke i pozniej do Ami w formacie .d64, bez problemu dzialaja na emulatorach C64. :)

Dodane: Oczywiscie za pomoca stacji 1541 tez mozna przenosic z internetu gry .t64 i nagrac je na kasete juz bez zadnego oprogramowania.

Laduje sie gre z dyskietki., np.
LOAD "gra",8,1 (ladowanie ze stacji)

i zapisuje na tasme:
SAVE "gra",1,1

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 00:46:39
[#22] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Andrzej Drozd, post #21

Dorzuć jeszcze jiffyDOS (ewentualnie jakiś inny zamiennik kernala przyśpieszający pracę z stacją dysków) do commodore i stacji, a wszystko będzie się wczytywało z prędkością do 8kb/s a nie 300b/s jak w oryginale.

[#23] Re: C64 ; nagrywanie programów

@rafgc, post #22

Dorzuć jeszcze jiffyDOS

A widzisz, o tym to w ogole nie wiedzialem. Ja dokupilem stacje juz duzo pozniej, gdy w glowie byla mi tylko Amiga.
Czy dziala to na zasadzie "turbo" dla kaseciaka, czyli nie ma korekcji bledow?
Korekcja jednak jest, musi odczytac dwie te same wersje nagrane po koleji i sprawdzic ich zgodnosc (tak przynajmniej dziala turbo na tasmie. O ile wiem).

Dodane: Co do samego Spektacular Copy, to jednak nie jest on idealny, poniewaz nie posiada testera glowicy odczytu z tasmy i nie sygnalizuje bledu odczytu.

I albo za kazdym razem gdy wczytujemy gre z tasmy, to na poczatku odpalamy tester glowicy, resetujemy C64 i odpalamy Spektaculara, nastepnie nagrywamy na dyskietke (i tak w kolko), albo...gdy trzeba masowo przegrac kilka kaset, to:
Ja podlaczylem do jednego magnetofonu dwa C64 (zrobilem sobie dodatkowy kabelek. Cud ze niczego nie spalilem :) ). Na jednym C64 byl Spektacular Copy ze stacja dyskow, natomiast drugi C64 monitorowal poprawnosc odczytu i odpalalem na nim tester glowicy. Troche zachodu, ale tez duzo zaoszczedonego czasu. Odkad w necie pojawily sie doslownie wszystkie pozycje na C64, to przestalem przegrywac na dyskietki. :)

Ostatnia modyfikacja: 22.05.2010 00:54:09
[#24] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Andrzej Drozd, post #23

To działa na takiej zasadzie, że ustawia większą prędkość portu szeregowego dla programów korzystających z systemowych funkcji obsługi stacji dysków, więc przyśpieszenie występuje także przy wczytywaniu poziomów w grach a nie tylko pierwszego pliku jak to bywa z tymi dopalaczami w kartridżach, z racji poprawionej obsługi stacji dysków, obsługa magnetofonu została usunięta, gdyż się po prostu to wszystko nie mieściło. Można wypalić sobie w epromie dwa kernale, oryginalny i jiffyDOS i przełączać w miarę potrzeb. Taki układzik trzeba wmontować do C64 i do stacji dysków aby działał. JiffyDOS jest komercyjny, ale znacznie zwiększa komfort pracy.
Jak zapodasz jeszcze sd2iec to w ogóle jest obłęd, chociaż nie wszystkie gry z fastloadermai na nim chodzą, ale można mieć podłączone sd2iec i stację dysków jednocześnie. Największe przyśpieszenie jest chyba na sd2iec.

Korekcją powinna się zajmować stacja dysków, przecież to taki sam komputer jak C64 :)

http://symlink.dk/nostalgia/c64/jiffy/

Ostatnia modyfikacja: 23.05.2010 11:01:58
[#25] Re: C64 ; nagrywanie programów

@rafgc, post #24

Witam wszystkich komodoromaniaków ! :)

Kupiłem niedawno sd2iec. Urządzonko sprawuje sie swietnie, nie gryzie sie z moim AR ale transfery nie sa rewelacyjne. Zgłębiłem temat JiffyDos i chwilowo nie mam ochoty programować ROMow, montować tego itd... Pytanie: czy jest jakis softwarowy zamiennik standardowego dosa CBM, ciut szybszy, prosty w uzytkowaniu, darmowy i oczywiście kompatybilny z sd2iec ??

Ostatnia modyfikacja: 16.07.2010 16:11:47
[#26] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #18

Adapter zamówiony, jak tylko nieco się z nim ogarnę i uda mi się coś przed ten adapter uruchomić to zdam relacje.

[#27] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Andrzej Drozd, post #21

Jeśli ktoś nie ma stacji dysków, to można też przerobić starego PieCa na emulator stacji za pomocą 64HDD (wystarczy 386 z 4MB z MS-DOS oraz kabel X1541 lub XE1541 do połączenia komcia z PieCem). Można wtedy odpalać gierki bezpośrednio z obrazów dyskietek.

[#28] Re: C64 ; nagrywanie programów

@inco, post #26

Wiem, ze stary temat, ale moze ktos zrelacjonowac jak dziala metoda z ta "kaseta-adapterem" i nagrywaniem z postaci wav?
[#29] Re: C64 ; nagrywanie programów

@di, post #28

Bawilem sie w to kiedys,tyle,ze z zx spectrum.Plik po przerobieniu na wav trzeba bylo jeszcze przepuscic przez jakis edytor dzwieku,zeby podbic glosnosc .Potem z playera mp3 juz spokojnie mozna bylo ladowac do spektruma.Nieprawda jest i bujda ,ze trzeba wylaczac wszystkie dodatkowe "poprawiacze" w playerze,mi najlepiej dzialalo przy ustawieniach "Muzyka latynoska" :) tak,ze lepiej pobawic sie samemu.Jesli temat cie interesuje to poszukaj na necie info wlasnie nt spectrum,obrobki wav i mp3 playerow,bo tam to jest w miare znany patent.Na c64 raczej malo kto sie w to bawi.
[#30] Re: C64 ; nagrywanie programów

@Aniol, post #29

W c64 trudniej jest podpiąć magnetofon/mp3 playera w miejsce oryginalnego.

Benedykt Dziubałtowski

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem