[#1] Fosforyzujące wskazówki
Czytając różne powieści sensacyjne (takie z lat 80-tych lub starsze) od czasu do czasu trafia się na fragment, w którym bohater stoi gdzieś w ciemnościach (np. czeka na kogoś), spogląda na zegarek i bez trudu odczytuje godzinę dzięki fosforyzującym wskazówkom.
Czy ktoś spotkał się z takim zegarkiem w rzeczywistości? Czy to w ogóle możliwe żeby przez całą noc wskazówki świeciły?
Robiłem kiedyś eksperymenty ze wskazówkami budzików, przystawiałem je do źródła światła na chwilę i potem wskazówki faktycznie świeciły, ale przez mniej więcej minutę.

[#2] Re: Fosforyzujące wskazówki

@PopoCop, post #1

Ja mam taki zegarek na rękę i nie jest to bynajmniej jakaś radziecka "pobieda" sprzed 40 lat, a zupełnie współczesny wyrób firmy Casio (zdjęcie). Jasne pola na wskazówkach świecą w ciemnościach na tyle, że można odczytać godzinę bez posługiwania się podświetlaniem tarczy. Fosforyzacja utrzymuje się co najmniej kilka godzin po zachodzie słońca, dłużej jakoś nie miałem okazji sprawdzić.

[#3] Re: Fosforyzujące wskazówki

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Także mam "wskazówkowe" Casio i wskazówki po naświetleniu widoczne są w ciemnościach przez około 4 godz. Ale to na wskazówkach to nie jest fosfor, to coś innego.
[#4] Re: Fosforyzujące wskazówki

@kmilota, post #3

kmilota napisał(a):

> Także mam "wskazówkowe" Casio i wskazówki po naświetleniu
> widoczne są w ciemnościach przez około 4 godz. Ale to na
> wskazówkach to nie jest fosfor, to coś innego.

Prawdopodobnie jest to zegarek z Chin, one rzeczywiście świecą w nocy i nie jest to fosforyzujący materiał ;). One tak świecą.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem