[#1] Stary piec, i bootowanie z USB
Konkretnie nie mam na myśli pieca, tylko peceta.
Stary złomek ma napęd DVD, stacje dyskietek i to wszystko. Ma też 2 porty USB. Celeron 400mhz i 64mb ram
Dysk który w nim był wywaliłem do Amigi, więcej dysków nie mam (a więcej złomu mi nie trzeba). Płyta IBMa, bios też. Wgrana jest najnowsza wersja z 2003 roku. Chodzi o to że nie ma możliwości bootowania pendrive z biosu. Może dałoby się użyć jakiejś dyskietki, która by bootowała pena? Testowałem kilka programów, ale nie działały. Sam pen bootuje pod komputerem z opdowiednią opcją w biosie.
Inaczej nie pozostaje mi nic innego jak wywalenie tego dysku z amigi (30 GB wiec sporo sie namęczyłem z ustawianiem tego). Chyba że jest możliwość zrobienia kopi całego dysku. I inna sprawa, mam tam ponad 10 GB wolnego miejsca (nie ma partycji), może jakoś by się dałem tam winde (98 lub ME) zainstalować i jakby trzeba było to dysk z powrotem do ami i nie ma problemu.

[#2] Re: Stary piec, i bootowanie z USB

@pwe, post #1

"Chodzi o to że nie ma możliwości bootowania pendrive z biosu." i "Sam pen bootuje pod komputerem z opdowiednią opcją w biosie."
To w końcu bootuje czy nie? :)
Poza tym wydaje mi się mocno, że pod tak stareńką już płytą raczej nie było możliwe zabootowania systemu z pena. Sam mam PIII 450 na płycie ABIT BE-6 i niestety mimo update'u BIOSu nie ma nadal takiej opcji...

[#3] Re: Stary piec, i bootowanie z USB

@Adrian_GTC, post #2

Napisałem, bo nie ma możliwości bootowania z pena (bios nie ma takiej opcji). Oczywiście sam pendrive dobrze jest spreparowany, bo odpaliłem go na komputerze, który taką opcję ma w biosie. I chce rozwiązać jakoś to inaczej (może dyskietka, która by bootowała pendrive'a?)

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2009 20:22:55
[#4] Re: Stary piec, i bootowanie z USB

@pwe, post #3

Takie USB Boot CD istnieje dla Ubuntu:
http://www.pendrivelinux.com/usb-boot-cd-for-ubuntu-810/
Ale czy dla Win też coś się znajdzie... poszukać by trza :P

No i może tu coś będzie:
http://www.technize.com/2008/12/13/boot-from-usb-drives-easily-without-bios-support/

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2009 20:58:06
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem